Συνδικάτο Επισιτισμού: Απεργία ενάντια στην κατάργηση της πενθήμερης εργασίας

Την αντεργατική ξεδιάντροπη παρέμβαση της κυβέρνησης, η οποία με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας «ξηλώνει» την πενθήμερη εργασία στον Επισιτισμό καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού.

5293567

Το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων ν. Αττικής καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία την Τετάρτη 13 Ιούλη και σε συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. έξω από το ξενοδοχείο «Electra Metropolis».

Αφορμή είναι η επιχειρούμενη κατάργηση του 40ωρου και του 5μερου στον κλάδο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

 

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο σημειώνει:

«Η κυβέρνηση με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας παρεμβαίνει ξεδιάντροπα στα όσα θετικά για τους εργαζόμενους έχει η Συλλογική Σύμβαση στον Επισιτισμό.

Καταργεί το 5ημερο – 8ωρο θέτοντας σε εφαρμογή τον νόμο 1876/1990 που είναι στα πρότυπα του Νόμου Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στην ουσία θα αποτελεί απλήρωτη δουλειά την 6η μέρα. Βάζοντας μπροστά τον εργαζόμενο που υποτίθεται θα ζητάει να δουλεύει 6μέρες αντί για 5, τάχα μου για δική του διευκόλυνση.

Ταυτόχρονα παρεμβαίνει ωμά ακόμα και στο δικαίωμα της κατοχύρωσης των επιδομάτων ως πρόσθετες αποδοχές στον βασικό μισθό.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αναφέρει ότι λόγο της αύξησης του κατώτατου νομοθετημένου μισθού , όσες διαφορές προκύπτουν στις βασικές αποδοχές με βάση την ΣΣΕ, αυτές θα προσαρμόζονται με βάση τις συνολικές μηνιαίες αποδοχές συμπεριλαμβανομένου βασικού μισθού και επιδομάτων. Στην ουσία δε μιλάμε για καμία παραπέρα αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, αλλά για συγχώνευση βασικού μισθού και επιδομάτων.

Αυτή η προκλητική παρέμβαση της κυβέρνησης στην κλαδική σύμβαση του Επισιτισμού , επιβεβαιώνει ότι η υποχρεωτική εφαρμογή που διαφήμιζε , αποτελεί μια κοροϊδία. Επιβεβαιώνει ότι ο νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου που δέχτηκε τη στήριξη ακόμα και της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΟΕΕΤ και της ΓΣΕΕ, βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή και είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των απαιτήσεων που έχουν οι εργοδότες με βασικό κριτήριο τον ανταγωνισμό για τα κέρδη τους.

Μάλιστα οι εργοδότες, ακόμα και τα μέλη των εργοδοτικών ενώσεων που υπογράφουν αυτή τη σύμβαση, ήδη αντιδρούν στην εφαρμογή της θέλοντας να συνεχιστεί η βαρβαρότητα που έχουν επιβάλει στα εστιατόρια, τις μεγάλες αλυσίδες εστίασης και τα catering. Θέλουν να συνεχιστεί η αδήλωτη εργασία, τα 12ωρα, τα 7ημερα.

Θέλουν να μη δίνουν ούτε ένα ευρώ για επιδόματα, για Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα όπως έκαναν εδώ και χρόνια με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων και των εργοδοτικών συνδικαλιστών. Θέλουν να συνεχίσουν να απασχολούν τους διανομείς με εξαντλητικά ωράρια, πληρώνοντας με ψίχουλα, φορτώνοντας το κόστος, των ΜΑΠ, της συντήρησης και των καυσίμων στα μηχανάκια.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στον επισιτισμό να αντιδράσουν άμεσα μέσα από την οργάνωση στο Συνδικάτο, τα παραρτήματα του στις συνοικίες και τα επιχειρησιακά σωματεία.

Να μην επιτρέψουμε να βάζουν χέρι στο μισθό μας, στο δικαίωμα μας για ξεκούραση, στο 5ημερο, 8ωρο. Κανένας μας δεν πρέπει να δεχτεί τη λογική του λιγότερου κακού, γιατί αυτή η λογική μας έχει οδηγήσει να χάνουμε συνεχώς δικαιώματα. Πλέον είναι φανερό ότι χωρίς εμάς δε μπορεί να δουλέψει τίποτα. Εμείς έχουμε τη δύναμη.

Τώρα είναι ώρα να ενώσουμε τη φωνή μας με τους Ξενοδοχοϋπάλληλους που με απεργιακές κινητοποιήσεις παλεύουν για την υπογραφή σύμβασης με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα , για βελτίωση των συνθηκών μέσα στους χώρους δουλειάς.

Απαντάμε με 24ωρη απεργία στις 13 Ιούλη και με συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο ”Electra Metropolis” στις 9.30 π.μ.

Απαιτούμε:

  • Υποχρεωτική εφαρμογή της κλαδικής στον επισιτισμό χωρίς καμία παρέμβαση της κυβέρνησης.
  • 5ημερο, 8ωρο, 40ωρο χωρίς καμία διευθέτηση.
  • Καμία παρέμβαση στις αποδοχές των εργαζομένων. Καμία συγχώνευση του βασικού μισθού με τα επιδόματα γάμου, ανθυγιεινής εργασίας κ.λπ».

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Σοκάρουν τα ηχητικά ντοκουμέντα – Αποκαρδιωτική ολιγωρία από τις Αρχές

Screenshot 2024 04 20 213831

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Σοκάρουν τα ηχητικά ντοκουμέντα – Αποκαρδιωτική ολιγωρία από τις Αρχές

Ο αστυνομικός φρουρός του τμήματος, ο πρώτος που ενημερώθηκε από την 28χρονη ότι ήθελε να…

Νέος δικαστικός χάρτης: Την Τρίτη εισάγεται κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

VOULI 5 5

Νέος δικαστικός χάρτης: Την Τρίτη εισάγεται κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής 19 Απριλίου

Πλημμυρισμένο και πάλι το Πήλιο: Απεγκλωβισμός οικογένειας Ισραηλινών που έμενε δίπλα σε χείμαρρο

kakokairia amf 1 1

Πλημμυρισμένο και πάλι το Πήλιο: Απεγκλωβισμός οικογένειας Ισραηλινών που έμενε δίπλα σε χείμαρρο

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής που τους μετέφεραν σε ασφαλές σημείο

Νίκος Πλακιάς για το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη: «Επιβεβαιώνεται ο χειρότερος φόβος μας»

temph 1

Νίκος Πλακιάς για το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη: «Επιβεβαιώνεται ο χειρότερος φόβος μας»

Τον εντοπισμό δείγματος ανθρώπινου γενετικού υλικού στο οικόπεδο που γίνονται οι δειγματοληψίες του χώματος από…