Newsroom

Newsroom

Σύνδεση Ελλάδας – Ισραήλ με οπτική ίνα μέσω του Euroasia Interconnector

Στα σκαριά βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μέσω υποθαλάσσιων υποδομών (υποθαλάσσιο καλώδιο), στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των τριών χωρών στον ενεργειακό τομέα, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για περαιτέρω αξιοποίησή του για την εξάπλωση οπτικής ίνας. Το καλώδιο θα μπορεί να μεταφέρει ενέργεια και στις δύο κατευθύνσεις, ενώ η σύνδεση θα αφορά προς το παρόν τον ηλεκτρισμό που θα παραχθεί από το φυσικό αέριο.

591032dc1dc524e6128b4667

Το υποθαλάσσιο καλώδιο «Eurasia Interconnector» θα έχει μήκος 1.518 χλμ., θα ποντιστεί ως και τα 2.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και θα έχει μεταφορική ισχύ 2.000 MW (στην πλήρη ανάπτυξη του έργου), ενώ το κόστος του υπολογίζεται σε περίπου 3 δισεκ. ευρώ, με την τελική υποδομή του να χωρίζεται σε τρία τμήματα, ξεκινώντας από το Ισράηλ και καταλήγοντας μέσω Κύπρου και Κρήτης στην Αθήνα. Η χρηματοδότηση, σύμφωνα με πληροφορίες θα προέλθει από την ΕΕ, τις τρεις χώρες, την εταιρεία ΔΕΗ-Quantum Energy και από δανεισμό.

Ήδη, για την υλοποίηση του σημαντικού έργου έχουν πραγματοποιηθεί βήματα, αφού αφ’ ενός έχει υπογραφεί Μνημόνιο για την εκπόνηση σχετικής μελέτης σκοπιμότητας και αφ’ ετέρου το έργο έχει έχει περιληφθεί στα «Εργα κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCIs)». Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων μελετών (περιβαλλοντικών, βυθομετρικής κ.ά.), θα υποβληθεί αίτηση για χρηματοδότηση, κατά 50%, από το «Connecting Europe Facility».

Η Ελλάδα ξανά στο επίκεντρο του ενεργειακού χάρτη της ανατολικής Μεσογείου

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν, ότι το έργο μπορεί να στηρίξει την ελληνική εσωτερική αγορά, ενώ οπωσδήποτε θα προωθήσει την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς. Η πεποίθηση αυτή προκύπτει επιπλέον από το γεγονός πως ήδη οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ έχουν εκφράσει σε ανώτατο επίπεδο την υποστήριξή τους για την υλοποίηση του, ενώ το έργο υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα θετικά προσμετράται βεβαίως ο τερματισμός κατά τα φαινόμενα της πλήρους ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, αλλά και η τοποθέτηση της Ελλάδας στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη της ανατολικής Μεσογείου.

Εξάλλου, ήδη από την πρώτη τριμερή συνάντηση των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ (Τσίπρα, Αναστασιάδη και Νετανιάχου), που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στις 28 Ιανουαρίου 2016, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανακοίνωσε δύο σημαντικά έργα στον τομέα της ενέργειας, για τα οποία θα συνεργαστούν οι τρεις χώρες. Το πρώτο αφορά τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, που θα ενώνει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων Ισραήλ και Κύπρου και τα οποία διά μέσου της Ελλάδας θα μεταφέρονται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το δεύτερο αφορά το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρισμού των τριών χωρών, αλλά και θα μεταφέρει ρεύμα που θα παράγεται στο Ισραήλ στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η παραπάνω απόφαση επικυρώθηκε άλλωστε και μέσω της κοινής διακήρυξης των τριών ηγετών, που υπεγράφη –στο πλαίσιο της επόμενης τριμερούς- στην Ιερουσαλήμ, στις 8 Δεκεμβρίου 2016. Μεταξύ άλλων, οι τρεις ηγέτες ανέφεραν ότι: «επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε εκ νέου ότι τα τριμερή ενεργειακά έργα, ο αγωγός East-Med στην Ευρώπη, καθώς και ο EuroAsia Interconnector, έχουν στρατηγική σημασία για όλους μας, δημιουργώντας οικονομικά και πολιτικά οφέλη για το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο».

Πρόταση για περαιτέρω αξιοποίηση του EuroAsia Interconnector

Η ελληνική πλευρά εκτιμά εν τω μεταξύ πως το υποθαλάσσιο καλώδιο του EuroAsia Interconnector θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την εξάπλωση οπτικής ίνας από το Ισραήλ προς την Ελλάδα, για κάθε είδους χρήση, πρόταση την οποία έχει καταθέσει η Αθήνα. Στελέχη της αγοράς άλλωστε εκτιμούν πως κάλλιστα θα μπορούσε να συνδυαστεί ένα καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας με τις οπτικές ίνες πράγμα το οποίο ήδη συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία, τονίζοντας πως πρόκειται για σημαντική ευκαιρία ώστε η χώρα να κερδίσει από το κόστος μιας άλλης – νέας εγκατάστασης στο μέλλον.

Σημειώνεται πως ο «συνδυασμός» των δύο υποδομών είναι συχνό φαινόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αντίστοιχο έργο έχει πραγματοποιηθεί πρόσφατα και στην Ελλάδα. Πρόκειται για έργο του ΑΔΜΗΕ ο οποίος ολοκλήρωσε τις υπόγειες και υποβρύχιες καλωδιακές διασυνδέσεις Σύρου – Τήνου, Σύρου – Μυκόνου, Σύρου – Πάρου και τους τερµατισμούς καλωδίων στην Τήνο, με κόστος ύψους περίπου 93 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω έργο αφορούσε την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων και στο ίδιο το καλώδιο πέρασαν και οπτικές ίνες, υποδομή την οποία θα διαθέσει έναντι αντιτίμου το επόμενο διάστημα ο ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες παρόχους τηλεπικοινωνιών.

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν τα… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο (video)

Περιστέρι

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν τα… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο (video)

Δύο πρωτοφανή περιστατικά έγιναν την ίδια μέρα στον ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

Παπαδάκης Αναστασοπούλου

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

«Μιλάω κι εγώ, μιλάς κι εσύ, μη δυσανασχετείς», είπε ο Γιώργος Παπαδάκης απευθυνόμενος στη Μαρία…

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

ΤΕΜΠΗ Ατυ

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

Η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας «βάζει στην θέση της» την εισαγγελέα Ειρήνη Κεχαγιά και διατάσσει την…