Newsroom

Newsroom

Συνάντηση Τσίπρα-Σόιμπλε: Στο τραπέζι μπήκαν κατοχικό δάνειο και κατάθεση Χριστοφοράκου

Στο πλαίσιο της συνάντησης που πραγματοποίησε χτες ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας…

soimple

Στο πλαίσιο της συνάντησης που πραγματοποίησε χτες ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συζητήθηκαν μεταξύ άλλων το θέμα του κατοχικού δανείου και το σκάνδαλο της Siemens.

Συγκεκριμένα ο Τσίπρας ζήτησε από το Σόιμπλε να δοθεί στη χώρα μας η κατάθεση του Γιώργου Χριστοφοράκου στη γερμανική δικαιοσύνη έτσι ώστε με τα νέα αυτά στοιχεία να προχωρήσει περαιτέρω η διερεύνηση του σκανδάλου Siemens στην Ελλάδα.

«Δεν μπορείτε να μιλάτε για καλές σχέσεις των δύο χωρών, χωρίς να κάνετε βήματα σε αυτά τα δύο θέματα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και το Β. Σόιμπλε να δηλώνει αναρμόδιος και να μην δίνει κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

Το Reuters στο σχετικό άρθρο με τίτλο «Ο Σόιμπλε και ο αρχηγός της ελληνικής αντιπολίτευσης σε διαμάχη», αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «δάγκωσε γρανίτη με το αίτημα του προς την αριστερή αντιπολίτευση στην Ελλάδα να υποστηρίξει το πρόγραμμα λιτότητας».

«Η μονομαχία των ξεροκέφαλων» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Focus, που γράφει για τη συνάντηση: «Το γεγονός ότι ο Σόιμπλε βρήκε το χρόνο για να συναντήσει τον περιγραφόμενο ως χαρισματικό 38χρονο έχει να κάνει με τις απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Για την ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα έρχεται κατά καιρούς στις δημοσκοπήσεις πρώτος. Κι επειδή το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της βαθιά χρεωμένης χώρας θα κρατήσει ακόμη πολλά χρόνια, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στους δανειστές ότι ο Τσίπρας δεν θα έρθει κάποια στιγμή στην εξουσία. Γι΄αυτό είναι καλύτερο να συζητά κανείς ήδη μαζί του – προφανώς το ίδιο ισχύει και για τις δυο πλευρές. Έτσι μετά τη συνάντηση και ο Τσίπρας δήλωσε ότι οι διαφορές μας είναι μόνο πολιτικές, όχι προσωπικές».

Με παρόμοιο τρόπο περιέγραψαν τα περισσότερα γερμανικά μέσα τη συγκεκριμένη συνάντηση που μπορεί να συνοψιστεί στο ότι οι δυο άνδρες συμφώνησαν ότι διαφωνούν παρόλο που και οι δυο πλευρές τονίζουν ότι το κλίμα ήταν καλό και η συνάντηση ήταν χρήσιμη και εποικοδομητική και για τις δύο πλευρές.
«Διαφώνησαν σε καλό κλίμα» είναι ο ενδεικτικός τίτλος της Deutsche Welle.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση. Όπως είπε χαρακτηριστικά τα σχέδια της λιτότητας έχουν αποτύχει και στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Τα μνημόνια της λιτότητας τα απέρριψε η ίδια η ζωή. Και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις. Να αντιμετωπίσουμε την εξαθλίωση την ανεργία, την άνοδο του φασισμού. Αυτός ο εφιάλτης δεν μπορεί να ξαναγυρίσει ούτε να επεκταθεί στην Ευρώπη.

Από την πλευρά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως στο ελληνικό πρόγραμμα «δεν υπάρχει εναλλακτική» και κάλεσε ανεπιτυχώς τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει το πρόγραμμα που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…