Συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ την Τετάρτη – Σε καλό κλίμα η τηλεδιάσκεψη των τριών ηγετών

Στις Βρυξέλλες θα συναντηθούν την Τετάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και…

tsipras 318 0

Στις Βρυξέλλες θα συναντηθούν την Τετάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Το ραντεβού ορίστηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχαν οι τρεις ηγέτες και η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πραγματοποιήθηκε σε «πολύ καλό κλίμα».

Ο Πρωθυπουργός θέλησε να διερευνήσει τις προθέσεις των δύο ηγετών σε σχέση με την πρόταση της Αθήνας, που έχει κατατεθεί στο κείμενο των 47 σελίδων, ενώ έχει απορρίψει την πρόταση των θεσμών που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν την περασμένη Τετάρτη.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματική πηγή από τη Γαλλία ανέφερε ότι συνομίλησαν  προκειμένου να «προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους της». Το  Ρόιτερς αναφέρει επισημαίνει ότι η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε την παραμονή της Συνόδου της ομάδας G7 των επτά ισχυρότερων οικονομικά κρατών, που θα διεξαχθεί σήμερα στη Γερμανία. «Κατέγραψαν την ισχύουσα κατάσταση με στόχο να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις  μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών» που εμπλέκονται (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ), διευκρίνισε η ίδια πηγή. 

Χθες το απόγευμα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν είχε δηλώσει ότι η πρόταση των διεθνών πιστωτών που απέρριψε η Ελλάδα, είναι διαπραγματεύσιμη και η Αθήνα θα πρέπει να προτείνει μία εναλλακτική στην πρόταση περί μείωσης του ΕΚΑΣ, την οποία έχει ήδη καταδικάσει η ελληνική πλευρά.

“Κανείς δεν είπε ποτέ- ούτε οι θεσμοί ούτε οι χώρες (της Ευρωζώνης)- ότι επρόκειτο για μία πρόταση take it or leave it, ότι επρόκειτο για ένα τελεσίγραφο”, ανέφερε ο Σαπέν, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.