Συνάντηση Τσακαλώτου – Σταθάκη με το "κουαρτέτο" για να βρεθεί λύση στα "κόκκινα δάνεια"

Τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη συναντούν σήμερα οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών με βασικό θέμα την εξεύρεση λύσης για τα "κόκκινα δάνεια". Εντός της ημέρας είναι προγραμματισμένη και η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

tsakalotos stathakis 2

Τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη συναντούν σήμερα οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών με βασικό θέμα την εξεύρεση λύσης για τα “κόκκινα δάνεια”. Εντός της ημέρας είναι προγραμματισμένη και η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

“Κόκκινα δάνεια” και πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αποτέλεσαν το βασικό “αγκάθι” στο προχθεσινό Eurogroup στην οποία παρά τη διαπίστωση της προόδου στην εκτέλεση των προαπαιτουμένων, δεν αποφασίστηκε η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ. 

Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αρνητική στις αγορές στεγαστικών δανείων από ξένα funds και αυτή είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει τις επόμενες ώρες. 

Ωστόσο σημαντικό μέρος των “κόκκινων”, περίπου 70%, είναι τα επιχειρηματικά. Για αυτά η κυβέρνηση δεν αποκλείει και πώληση τμήματος ή του συνόλου των επιχειρηματικών σε distress funds.

Κυβερνητικές πηγές μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ασχολήθηκε με όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης έλεγαν χαρακτηριστικά πως «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτή τη λύση, η οποία είναι κοντά και στην αρχική μας πρόταση».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η τελευταία πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά προς τους δανειστές για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και τους πλειστηριασμούς αφορά προστασία για αντικειμενικές αξίες ακινήτων έως 180.000 ευρώ για τους άγαμους οφειλέτες και έως 280.000 ευρώ για τους έγγαμους με παιδιά -για κάθε παιδί ανεβαίνει το όριο προστασίας κατά 25.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα, ο δανειστής προστατεύεται εφόσον το οικογενειακό εισόδημα βρίσκεται κοντά στις 35.000 ευρώ.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η είσοδος της αποστολής της Παλαιστίνης στην τελετή έναρξης (video)

palaistini 1

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η είσοδος της αποστολής της Παλαιστίνης στην τελετή έναρξης (video)

Η Παλαιστίνη έκανε την είσοδό της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, με τους αθλητές…