Newsroom

Newsroom

Συνάντηση Παπανδρέου-Ορμπαν για ευρωπαϊκά θέματα

Σειρά ευρωπαϊκών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, τη διεύρυνση της ΕΕ και τη μετανάστευση εντός των…

Σειρά ευρωπαϊκών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, τη διεύρυνση της ΕΕ και τη μετανάστευση εντός των κρατών-μελών της, συζήτησαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γ. Α. Παπανδρέου με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν, σε συνάντηση που είχαν στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν». Τον πρωθυπουργό συνόδευε στη συνάντησή του με τον κ. Ορμπαν, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Ο κ. Παπανδρέου στις μετέπειτα δηλώσεις του ανέφερε συζήτησαν με τον κ.Όρμπαν για το μηχανισμό στήριξης ,  ενώ επεσήμανε ότι την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή θα έχουν την ευκαιρία να διαπραγματευτούω για το θέμα της αλλαγής στη Συνθήκη τη Λισαβόνας, σημειώνοντας πως η ουγγρική προεδρία θα έχει την ευθύνη να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο  τους επόμενους μήνες.  Ο κ. Όρμπαν ανέφερε  ότι πρέπει να γίνει η τροποποίηση της Συνθήκης για την οποία συμφώνησαν με τον κ. Παπανδρέου ότι πρέπει να είναι περιορισμένη.

Ταυτόχρονα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την «αμέριστη» συμπαράσταση της χώρας μας προς την Ουγγαρία -η οποία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο- για τους στόχους που θέλει να διεκπεραιώσει για την ΕΕ.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το θέμα της ενταξιακής πορείας των βαλκανικών χωρών είναι προτεραιότητα για την ΕΕ και σίγουρα για την Ελλάδα και την Ουγγαρία, ενώ όσον αφορά  στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είναι κάτι που η Ελλάδα στηρίζει με τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Επίσης τόνισε τη στήριξη την οποία παρέχει η χώρα μας για ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο καθεστώς Σένγκεν.

Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν επίσης και για το Κυπριακό, εν όψει και της συνάντησης του Ούγγρου πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ένα ακόμη ζήτημα που συζητήθηκε ήταν η μετανάστευση εντός των συνόρων της ΕΕ, για την οποία ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη για «συστηματική ευρωπαϊκή πολιτική», ενώ ένα από τα θέματα που έχουν αναδειχθεί και που συμφωνούν ότι θα πρέπει να είναι κεντρικό κατά την ουγγρική προεδρία, είναι το θέμα των Ρομά.

Ο  Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του ουγγρικού λαού γιατί «είναι η πηγή του ευρωπαϊκού πολιτισμού» και πως «χωρίς την Ελλάδα η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει σταθερότητα», ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφτεί ξανά τη χώρα μας  την άνοιξη.

Πηγή: kathimerini.gr

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Καταγραφή 4

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Ευτυχώς οι δυο επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους