Συνάντηση Μητσοτάκη - Ιερώνυμου: Απλά προβληματισμένος ο πρωθυπουργός, έτοιμη να ανοίξει αύριο η Εκκλησία

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση δεν επιλέγει να έρθει σε ρήξη με την Εκκλησία για την αναχαίτιση της πανδημίας στην Ελλάδα

NewsRoom 05/01/2021 | 16:15

Συνεχίζει η κυβέρνηση να υιοθετεί δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν πρόκειται για την Εκκλησία και τους υπόλοιπους θεσμούς, οι οποίοι καλούνται υποχρεωτικά να υπακούσουν στις κυβερνητικές αποφάσεις που λαμβάνονται σχετικά με την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα που εκκλησίες σε όλη τη χώρα δηλώνουν έτοιμες για τις λειτουργίες των Θεοφανείων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό.

Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε απλά τον προβληματισμό του στον Αρχιεπίσκοπο για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην εφαρμόσει τα μέτρα κατά του κορονοϊού και να πραγματοποιηθούν οι λειτουργίες τα Θεοφάνεια.

Όπως αναφέρει, «ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου και κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία».

Παράλληλα, μάλιστα, ο πρωθυπουργός, «τόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα».

«Ζητάμε τη συνεργασία της Εκκλησίας. Ελπίζουμε ότι η Εκκλησία θ' αναθεωρήσει τη στάση της», τόνισε κατά τη συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Alpha η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αναφορικά με το ζήτημα.

Αφού επιβεβαίωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι «καθένας θα πρέπει ν' αναλάβει τις ευθύνες του κι αυτό ισχύει και για την Εκκλησία, η οποία πλήττεται και υπομένει τις συνέπειες της πανδημίας, όπως όλη η κοινωνία».

Η κυρία Πελώνη φρόντισε στη συνέχεια να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία από την αρχή της πανδημίας και αναγνώρισε ότι η Εκκλησία, από την πλευρά της, έχει επιδείξει σε μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα υπεύθυνη στάση. Εξήγησε δε ότι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή στο προϊσχύον καθεστώς περιορισμών βασίζεται στην ανάγκη να μην διακινδυνευτεί η επιδημιολογική εικόνα, εν όψει της προτεραιότητας που έχει δοθεί στο άνοιγμα των σχολείων και γι' αυτό όλοι πρέπει να συνεργαστούν γι' αυτό το σκοπό.