ΔΧ

Δημήτρης Χατζηνικόλας

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν μακριά από κάμερες και δημοσιογράφους

Η μοναδική πληροφορία που δίνουν τα ΜΜΕ στην ημεδαπή είναι ότι «έσπασε ο πάγος» μεταξύ των δύο ηγετών

mitsotakis erdogan Medium

Λίγο πριν τις 18:30 ώρα Ελλάδος ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες το τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν το οποίο κράτησε περίπου 50 λεπτά της ώρας.

Άλλωστε οι δύο ηγέτες δεν είχαν και πολλά να πουν γι αυτό στη συνάντηση βρέθηκαν μόνο οι δύο τους και δύο διερμηνείς ενώ κρατήθηκαν μακριά οι δημοσιογράφοι ακόμη και ο απεσταλμένος της ΕΡΤ. Η σκοπιμότητα προφανής: να ελεγχθούν πλήρως οι πληροφορίες που θα βγουν από τη συνάντηση.

Κάπως έτσι η μοναδική πληροφορία που δίνουν τα ΜΜΕ στην ημεδαπή είναι ότι «έσπασε ο πάγος» μεταξύ των δύο ηγετών! Άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας προηγουμένως στο Φόρουμ των Βρυξελλών, που συνδιοργανώνουν το ΝΑΤΟ και το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών (GMF), είχε τονίσει ότι «η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου με τη γείτονα και Σύμμαχό μας Ελλάδα εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής» ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ανέφερε ούτε στιγμή στην ομιλία του την Τουρκία.

Πριν τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη ο Τούρκος πρόεδρος είχε συναντηθεί με Μέρκελ, Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον, ενώ αμέσως μετά από τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν.

Είναι προφανές ότι ο κ. Ερντογάν, μετά τα όσα έπραξε στο πεδίο τους τελευταίους μήνες έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει ο ίδιος προκαλέσει τόσο εντός του ΝΑΤΟ όσο και διμερώς.

Για τη χώρα τα έχουμε γράψει πολλάκις: η ρητορική περί ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας δεν επαρκεί. Απαιτούνται απαντήσεις στη ρητορική της γειτονικής χώρας και στις διεκδικήσεις – απαιτήσεις της από τη Θράκη ως το Αιγαίο την ΝΑ Μεσόγειο και την Κύπρο. Απαντήσεις που επιβάλλεται να συνδεθούν και με την Ευρωπαϊκή της προοπτική ή έστω την ειδική της σχέση με την Ε.Ε.

Ωστόσο η Αθήνα συνεχίζει να σπρώχνει χρονικά το τενεκεδάκι παρακάτω ευελπιστώντας απλά σε ένα ήσυχο καλοκαίρι.

Πηγή: documentonews.gr

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…