Συνάντηση Κασσελάκη – Κοτζιά στον Πειραιά (Video)

Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Κοτζιάς συζητούν τις τελευταίες εξελίξεις σε ψαροταβέρνα στον Προφήτη Ηλία του Πειραιά.

kasselakis kotzias

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης και ο επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ Νίκος Κοτζιάς, βρίσκονται σε ψαροταβέρνα στον Προφήτη Ηλία στον Πειραιά προκειμένου να συζητήσουν όλες τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Νίκου Κοτζιά για την ανάπτυξη ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου, του απέστειλε επιστολή στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «στην παρούσα κρίσιμη ιστορική και πολιτική καμπή, είναι αναγκαίο να ξεκινήσει ο διάλογος για την ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων…»

Κοτζιάς: Ανοίγει τα χαρτιά του – Τι δήλωσε για την επιστολή στον Κασσελάκη

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ είχε κλιμακωθεί η κρίση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης με επιστολή του ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Νίκος Κοτζιάς για συνεργασία.

Αμέσως μετά, ο Νικος Κοτζιάς με δήλωσή του στο Documento και στον Βαγγέλη Τριάντη, τάχθηκε υπέρ «της συστράτευσης όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων» και υποστήριξε ότι «σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε στις αρχές Νοεμβρίου επιστολή για τη «συνεργασία του προοδευτικού – δημοκρατικού χώρου και την αναγέννηση της χώρας», εκπροσωπώντας τρεις συνεργαζόμενες οργανώσεις: το ΠΡΑΤΤΩ, τη Σοσιαλιστική Πατριωτική Κίνηση και το Σχέδιο για την Ελλάδα.

Η απόφαση του Στέφ. Κασσελάκη να απαντήσει την Παρασκευή στον Ν. Κοτζιά είναι από κάθε άποψη συμβολική. Με τον τρόπο αυτό δηλώνει ότι κλείνει το κεφάλαιο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης και των διασπάσεων και ανοίγει το νέο κεφάλαιο για πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες.

Πιο αναλυτικά, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε στο Documento

Η επιστολή Κοτζιά

Η επιστολή του Ν. Κοτζιά είχε σταλεί στις 6 Νοεμβρίου 2023. Πριν από αυτήν ο ΥΠΕΞ επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν ο αρχιτέκτονας της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα, είχε πάρει θέση σε διάφορα θέματα επικαιρότητας αλλά και εξωτερικής πολιτικής, τονίζοντας πάντα ότι τα προβλήματα τα οποία αναφύονται πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά από τις προοδευτικές δυνάμεις. Επίσης υπήρξε επικοινωνία μεταξύ συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του Ν. Κοτζιά που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προπαρασκευαστική και διερευνητική για κοινές πρωτοβουλίες.

Είμαστε της πεποίθησης ότι για να αναγεννηθεί η χώρα θα χρειαστεί να περιοριστούν τα προνόμια της Ολιγαρχίας και να κτυπηθεί η διαπλοκή.

Διαφορετικά θα συνεχίζει η χώρα να “βουλιάζει” και να κυριαρχεί η σαπίλα στον δημόσιο βίο.

Η απάντηση Κασσελάκη

Παρότι σύμφωνα με πληροφορίες από τη λήψη ακόμη της επιστολής από τον Στέφ. Κασσελάκη ήταν δεδομένη η διάθεση για διάλογο σύγκλισης, οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ άφησαν πίσω την απάντησή του και τις πιθανές επαφές. Ο Κασσελάκης με την απάντησή του στην επιστολή-κάλεσμα του Ν. Κοτζιά μετά τη διάσπαση σηματοδοτεί το άνοιγμα προς τους οικείους πολιτικούς χώρους.

Συγκεκριμένα, σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Στην παρούσα κρίσιμη ιστορική και πολιτική καμπή είναι αναγκαίο να ξεκινήσει ο διάλογος για την ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων, για την εξεύρεση των αναγκαίων ιδεολογικών συγκλίσεων και προοπτικών, για τον σχεδιασμό μακροπρόθεσμων προγραμματικών συμφωνιών με βαθιά πίστη στις δημοκρατικές αρχές και αξίες, με όρους συμπεριληπτικότητας και κοινωνικής λογοδοσίας.

Μέσα από τον πλουραλισμό και τη διεύρυνση θα προκύψει η (ανά)σύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων, θα βαθύνουν οι συνεργασίες, θα παραχθούν νέες ιδέες, θα υλοποιηθούν στόχοι και θα επιτευχθούν κοινά οράματα. Κυρίως, όμως, θα δημιουργηθούν “μέτωπα αντίστασης και αναγέννησης” απέναντι στις διαρκείς πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις σ’ εθνικό και διεθνές επίπεδο. Για να μπορέσει να επέλθει η κοινωνική και πολιτική αλλαγή και να ανατραπεί η καταστροφική για τη χώρα κυβέρνηση της ΝΔ.

Για τους λόγους αυτούς είμαι ανοιχτός στον διάλογο και στη συνεργασία, αποδεχόμενος την πρόσκλησή σου».

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τον τρόπο που θα εξελιχτεί αυτός ο διάλογος, ο οποίος δεν θα περιοριστεί σε επαφές κάποιων προσωπικοτήτων.

Γάζα: Το Ισραήλ τινάζει στον αέρα τις συνομιλίες στο Κάιρο για κατάπαυση του πυρός

gaza 1

Γάζα: Το Ισραήλ τινάζει στον αέρα τις συνομιλίες στο Κάιρο για κατάπαυση του πυρός

Χωρίς το Ισραήλ πραγματοποιούνται οι συνομιλίες, στο Κάιρο, για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας μετά…

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Νέο βίντεο – ντοκουμέντο από τοποθέτηση βόμβας στην Κηφισιά

drastes

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Νέο βίντεο – ντοκουμέντο από τοποθέτηση βόμβας στην Κηφισιά

Σε βίντεο-ντοκουμέντο από πρόσφατο χτύπημά της οργάνωσης σε σπίτι επιχειρηματία, φαίνεται και το Modus operandi…

Χάλκινος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου ο τρομερός Εμμανουήλ Καραλής

ΚΑΡΑΛΗΣ

Χάλκινος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου ο τρομερός Εμμανουήλ Καραλής

Ο κορυφαίος Έλληνας επικοντιστής κατάφερε να βρεθεί στους τρεις κορυφαίους του κόσμου με ένα τρομερό…