Συνάντηση Τσίπρα – Ράμα στο Νταβός: Προς αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας

Αλλεπάλληλες συναντήσεις έχει σήμερα από το πρωί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός.

5a69d7361dc524ff318b4720

Αρχικά, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο άντρες συζήτησαν για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας δίνοντας έμφαση στις ρωσικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των υποδομών και του τουρισμού.

 Παράλληλα συνομίλησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Τουρκία.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μετά την συζήτηση που είχαν οι δυο τους, ανοίγει ο δρόμος για πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων. Επιπλέον, όπως προκύπτει, Ελλάδα και Αλβανία είναι έτοιμες για στρατηγική συμφωνία που να επιλύει κρίσιμες διαφορές και να ανοίγει τον δρόμο για προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Στη συνάντηση συζητήθηκαν σημεία που απομένουν για υπογραφή συμφωνίας και συμφωνήθηκε επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία. Οι δυο πρωθυπουργοί συνομίλησαν και για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

 Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα


Όσον αφορά στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, οι δυο ηγέτες συζήτησαν την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και τη συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ, της τετραμερούς με Βουλγαρία και Ρουμανία, την πρωτοβουλία Αδριατικής- Ιονίας και σε άλλες πρωτοβουλίες στην περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας έχει επίσης συνάντηση με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν ενώ συνάντηση έχει επίσης το απόγευμα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί και με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.