Συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ: "Η ανάκαμψη δεν θα στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας" – "Σε σωστό δρόμο η Ελλάδα"

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι και η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

576925481dc524fe188b456a

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στους δανειστές αναφορικά με τις απαιτήσεις τους για αλλαγές στα εργασιακά στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης, άδραξε την ευκαιρία και υπογράμμισε πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας.

Όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, «ακούγονται διάφορες απόψεις από την πλευρά των πιστωτών που προσκρούουν στο ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο» επισημαίνοντας πως τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές πιστεύουν ότι πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις η δεύτερη αξιολόγηση.

Ειδικότερα για τη δεύτερη αξιολόγηση όπου στο επίκεντρο θα τεθούν μεταξύ άλλων τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση της κατεδάφισης των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, «η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης».

«Το β’ εξάμηνο σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα κλείσει με θετικό πρόσημο ανάπτυξης μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης. Η ανεργία που βρίσκεται σε απαράδεκτα επίπεδα για μια ευρωπαϊκή χώρα έχει αρχίσει αργά και σταθερά να αποκλιμακώνεται, τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε πορεία υπεραπόδοσης. Αυτή είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε στο εξής», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Μεταξύ άλλων, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν κατόπιν της συνάντησής τους, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει πολύ μεγάλο μέρος των δεσμεύσεών της και για αυτό ζήτησε από τους εταίρους να πράξουν το ίδιο, κυρίως υλοποιώντας τη συμφωνία για τη βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους, αλλά και ορίζοντας λεπτομέρειες για τη μεσομακροπρόθεσμη διαχείρισή του.

Βρετανικό δημοψήφισμα και Brexit

«Ψηφίζουμε και οι δύο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.» σχολίασε ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρομενος στο βρετανικό δημοψήφισμα. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα να είναι θετικό και για τη Βρετανία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνοντας πάντως ότι πέρα από την ετυμηγορία του βρετανικού λαού «θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη».

Θύμισε ακόμη ότι πέρυσι «κάποιοι έκαναν σχέδια για Grexit» και σήμερα, όπως είπε, «βλέπουν πόσο ανόητα ήταν αυτά τα σχέδια για όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να επαναπροσδιορίσει η Ευρώπη το όραμά της με στόχο «να πείσουμε τους λαούς ότι η κοινή μας προοπτική είναι αναγκαία». «Χρειαζόμαστε καλύτερη Ευρώπη και πρέπει να δουλέψουμε όλοι γι’ αυτό», συμπλήρωσε.

το οποίο επίσης απασχόλησε τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι αποτελεί στοιχείο προβληματισμού, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. «Πέρυσι τέτοιο καιρό έκαναν σχέδια για Grexit και σήμερα φαίνεται πόσο κοντόφθαλμα, ανόητα ήταν αυτά τα σχέδια για την Ευρώπη» σημείωσε.

«Δεν είναι ο στόχος μας να σώζουμε στο παρά πέντε αρνητικές καταστάσεις αλλά να πείσουμε τους λαούς μας για την κοινή προοπτική».

Γιούνκερ: Χαιρετίζω τις προσπάθειες που καταβάλουν οι Έλληνες

«Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα, το θάρρος και το κουράγιο του ελληνικού λαού, χαιρετίζω τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες, διότι αυτό καταδεικνύει την πρόσδεσή τους στο ευρωπαϊκό όραμα», ανέφερε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ.

«Έρχομαι για να κομίσω ένα μήνυμα ελπίδας», είπε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει περάσει ένα σημαντικό κάβο και μπορεί, πλέον, να μπει στον σωστό δρόμο. Επίσης, τόνισε ότι στη διάρκεια αυτής της επιστροφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλάι της Ελλάδας. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι φίλη της Ελλάδας, εγώ είμαι φίλος της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι οι φίλοι έχουν το προνόμιο να λένε συχνά πράγματα που κάποιοι άλλοι δεν μπορούν.

“Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηρεί τις δεσμεύσεις του και το έχει αποδείξει είπε ο κ Γιούνκερ για να συμπληρώσει ότι η Ελλάδα έχει πρόσβαση στο λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ”, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε ανόητη την επιθυμία που είχαν ορισμένοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί, όπως σημείωσε, «η Ευρώπη δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα, η ζώνη του ευρώ δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα, ούτε η Ελλάδα μπορεί να είναι πλήρης χωρίς το ευρώ και την ΕΕ». 

«Σήμερα έχει φανεί ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι πλήρως αγκιστρωμένη στη ζώνη του ευρώ», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης σηματοδοτεί την πορεία που ακολουθεί η χώρα. Ειδικά για το πρόγραμμα, υποστήριξε ότι δεν είναι μόνο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και του ευκταίου εκσυγχρονισμού της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι θα ήθελε οι πολιτικοί φορείς στην Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να έχουν την ιδιοκτησία του προγράμματος και επεσήμανε ότι οι προσπάθειες που ζητούνται από την Ελλάδα είναι προσπάθειες προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…