Συναντήσεις Τσίπρα με πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο

Τα περιθώρια συναίνεσης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση, θα διερευνήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις που θα έχει με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

5739da6e1dc52445358b48d7 3

Στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Αρνητικός απέναντι στο ενδεχόμενο συναίνεσης με την κυβέρνηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, στο σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στην κάμερα με τον πρωθυπουργό κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Απαντώντας στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι επιδιώκει συναινέσεις «όπου μπορούν να υπάρξουν», ακόμα κι αν είναι δύσκολες, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε με νόημα ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοιο φως στον ορίζοντα».

Το ραντεβού με την Φώφη

Περισσότερο διερευνητική παρά συγκεκριμένη ήταν η συζήτηση της Φώφης Γεννηματά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή τους το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία κράτησε μία ώρα.

«Δεν συμφωνήσαμε σε τίποτα», είπε η κ. Γεννηματά κατά την έξοδό της από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνοντας: «Ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του, δεν παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Θα έλεγα ότι η συζήτησή μας ήταν περισσότερο διερευνητική. Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας και για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον εκλογικό νόμο. Η συζήτηση για τα θέματα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι έχει εγκαίρως καταθέσει τις προτάσεις της για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο και τόνισε: «Αν και όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια και επίσημα μια ολοκληρωμένη πρόταση, τότε θα τοποθετηθούμε. Τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε».

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας, προβλήματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει».

Η γενική εντύπωση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ότι ο κ. Τσίπρας αναζητεί κοινά σημεία που μπορεί να ψηφιστούν από 200 βουλευτές. Η συζήτηση των δύο αρχηγών επικεντρώθηκε σε πέντε σημεία. Σχετικά με το μπόνους η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας δεν αποσαφήνισε αν θα καταργηθεί ή θα μειωθεί και πόσο. Όσο για το όριο του 3% φαίνεται να διατηρείται, ενώ για το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών ο κ. Τσίπρας φέρεται να το άφησε εν αμφιβόλω ενώ δεν είναι ξεκάθαρη η θέση για την ψήφο των αποδήμων.

Το μόνο σημείο το οποίο διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων ήταν το ενδεχόμενο να υπάρξει ψήφος από τα 17.

Όσο για τη συνταγματική αναθεώρηση η κ. Γεννηματά έμεινε με την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί διάλογο με την κοινωνία μέχρι το τέλος του 2016 και από τις αρχές του 2017 να προχωρήσει η διαδικασία στη Βουλή.

Κάθετα αντίθετος ο Μητσοτάκης

Κάθετα αρνητικός σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη αλλαγή εκλογικού νόμου εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε ότι η Ν.Δ. δεν μπαίνει σε τέτοια συζήτηση.

Σημείωσε ότι «οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν» και πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις, κάτι που όπως είπε, υπηρετεί ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. συζητά μόνο για δύο ζητήματα. Το θέμα της ψήφου των ομογενών και το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Οι υπόλοιπες συναντήσεις

Για αύριο (Παρασκευή) έχουν προγραμματιστεί οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να γίνει σε απόσταση από τις επόμενες εθνικές εκλογές και ακόμη ότι θα επιδιώξει ο εκλογικός νόμος να «περάσει» με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Την περασμένη Παρασκευή, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, αποφάσισε να εισηγηθεί στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης και το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021.

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…