Newsroom

Pandora Newsroom

Συναγερμός στον ΟΗΕ: «Ακραία καιρικά φαινόμενα το καλοκαίρι- Πιθανό επεισόδιο για Ελ Νίνιο»

Σύμφωνα με τη νέα κλιματική ενημέρωση του οργανισμού, οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στα νερά του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση ενός νέου επεισοδίου Ελ Νίνιο

AP25227572901356

Συναγερμό για την πιθανή επιστροφή του φαινομένου Ελ Νίνιο εκπέμπει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ), προειδοποιώντας ότι οι πιθανότητες ανάπτυξής του μέσα στους επόμενους μήνες αγγίζουν το 80%.

Σύμφωνα με τη νέα κλιματική ενημέρωση του οργανισμού, οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στα νερά του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση ενός νέου επεισοδίου Ελ Νίνιο μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2026.

Ο ΠΜΟ εκτιμά ότι το φαινόμενο έχει πιθανότητα περίπου 80% να εκδηλωθεί το καλοκαίρι, ενώ οι πιθανότητες να διατηρηθεί τουλάχιστον έως τον Νοέμβριο ξεπερνούν το 90%. Οι επιστήμονες μάλιστα θεωρούν πιθανό να πρόκειται για ένα επεισόδιο μέτριας έως ισχυρής έντασης.

Το Ελ Νίνιο αποτελεί μια φυσική κλιματική διακύμανση που χαρακτηρίζεται από την αύξηση της θερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων στον κεντρικό και ανατολικό ισημερινό Ειρηνικό Ωκεανό. Μαζί με το αντίθετό του φαινόμενο, τη Λα Νίνια, επηρεάζει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία σε παγκόσμια κλίμακα, προκαλώντας σημαντικές μεταβολές στις βροχοπτώσεις, τις θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα δυνητικά ισχυρό Ελ Νίνιο που θα εντείνει τόσο τις ξηρασίες όσο και τις έντονες βροχοπτώσεις, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο καυσώνων στην ξηρά και στους ωκεανούς», προειδοποίησε η γενική γραμματέας του ΠΜΟ, Σελέστ Σαούλο.

Το προηγούμενο ισχυρό επεισόδιο Ελ Νίνιο, το 2023-2024, συνέβαλε ώστε τα δύο αυτά χρόνια να καταγραφούν ως τα θερμότερα στην ιστορία των μετρήσεων, ενισχύοντας περαιτέρω τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Για την περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου, οι προβλέψεις του ΠΜΟ δείχνουν αυξημένη πιθανότητα θερμοκρασιών υψηλότερων από τα φυσιολογικά επίπεδα σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράλληλα, αυξάνεται ο κίνδυνος θερμικού στρες, παρατεταμένων ξηρασιών αλλά και ακραίων βροχοπτώσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε πλημμύρες.

Οι περιφερειακές προβλέψεις κάνουν ήδη λόγο για μειωμένες βροχοπτώσεις στο Κέρας της Αφρικής κατά την κρίσιμη περίοδο των βροχών, ασθενέστερους μουσώνες στη νότια Ασία και υψηλότερες θερμοκρασίες από το συνηθισμένο στην Κεντρική Αμερική.

Την ίδια στιγμή, τα θερμότερα νερά του Ειρηνικού ενδέχεται να ευνοήσουν τον σχηματισμό περισσότερων τροπικών κυκλώνων και τυφώνων στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ αντίθετα να περιορίσουν την ανάπτυξή τους στον Ατλαντικό.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε την κατάσταση ένδειξη της «κλιματικής επείγουσας ανάγκης» που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

«Οι συνθήκες Ελ Νίνιο θα ρίξουν λάδι στη φωτιά ενός κόσμου που ήδη θερμαίνεται. Οι επιπτώσεις τους θα είναι ακόμη πιο έντονες και θα γίνουν αισθητές πολύ πέρα από τα σύνορα κάθε χώρας», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για ταχύτερη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο, ο ΠΜΟ διευκρινίζει ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν πως η κλιματική αλλαγή αυξάνει άμεσα τη συχνότητα ή την ένταση των φαινομένων Ελ Νίνιο. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί τονίζουν ότι τέτοια φυσικά κλιματικά φαινόμενα εκδηλώνονται πλέον μέσα σε ένα περιβάλλον που έχει ήδη μεταβληθεί σημαντικά από την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη, γεγονός που μπορεί να ενισχύει τις επιπτώσεις τους.

Διαβάστε επίσης:

«Τίτλοι τέλους» για την ΚΟ της Νέας Αριστεράς: Αποχωρούν 143 στελέχη και 7 βουλευτές

Τα ξεχασμένα προάστια της Γαλλίας γίνονται η εκλογική βάση του Μελανσόν

ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές: «Η κυβέρνηση εκβιάζεται απροκάλυπτα – Ο Εισαγγελέας ΑΠ να καλέσει τον Ντίλιαν»

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

 

Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Απαγόρευση εισόδου 6 μηνών σε όλους τους αγωνιστικούς χώρους και πρόστιμο 50.000 ευρώ

6991622 1

Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Απαγόρευση εισόδου 6 μηνών σε όλους τους αγωνιστικούς χώρους και πρόστιμο 50.000 ευρώ

Έξι μήνες απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα επέβαλε ο αθλητικός δικαστής στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο

Τραμπ: Αποκαλύπτει αμερικανική επιχείρηση στο Ορμούζ και δηλώνει ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν τα Στενά

αρχείο λήψης 29

Τραμπ: Αποκαλύπτει αμερικανική επιχείρηση στο Ορμούζ και δηλώνει ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν τα Στενά

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε «μυστική αποστολή» του στρατού για την ασφαλή διέλευση περισσότερων από 200…

Διπλό φονικό στο Αίγιο: 20 μαχαιριές στη γυναίκα, έξι μαχαιριές και πυροβολισμό δέχθηκε ο γιος

5218932

Διπλό φονικό στο Αίγιο: 20 μαχαιριές στη γυναίκα, έξι μαχαιριές και πυροβολισμό δέχθηκε ο γιος

Νεότερα ευρήματα από την έρευνα των Αρχών φωτίζουν την υπόθεση της διπλής δολοφονίας μητέρας και…

Οι Προτάσεις μας

ΗΠΑ και Κίνα: Μαφιόζικος ανταγωνισμός για την AI – Γιατί ο πλανήτης χρειάζεται επειγόντως ένα σύμφωνο

robot

ΗΠΑ και Κίνα: Μαφιόζικος ανταγωνισμός για την AI – Γιατί ο πλανήτης χρειάζεται επειγόντως ένα σύμφωνο

Ένα σύμφωνο τεχνολογικού αφοπλισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα έκανε όλους να αισθάνονται πιο ασφαλείς

Η «εξωτική» γωνιά της Εύβοιας: Μια παραλία-αποκάλυψη ανάμεσα σε ένα άγριο φαράγγι και ένα ποτάμι

Αγιος Δημήτριος Νότια Ευβοια

Η «εξωτική» γωνιά της Εύβοιας: Μια παραλία-αποκάλυψη ανάμεσα σε ένα άγριο φαράγγι και ένα ποτάμι

Ένα ανέγγιχτο καταφύγιο, όπου τα πλατάνια φτάνουν σχεδόν μέχρι το κύμα και τα κρυστάλλινα νερά…

Σχετικά με ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Αποκαλύπτει αμερικανική επιχείρηση στο Ορμούζ και δηλώνει ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν τα Στενά

αρχείο λήψης 29

Τραμπ: Αποκαλύπτει αμερικανική επιχείρηση στο Ορμούζ και δηλώνει ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν τα Στενά

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε «μυστική αποστολή» του στρατού για την ασφαλή διέλευση περισσότερων από 200…

Μπέλφαστ: Σε κλίμα φόβου οι Έλληνες – «Ζούμε σε μια κατάσταση ρατσιστικού πογκρόμ»

AP26160773577742

Μπέλφαστ: Σε κλίμα φόβου οι Έλληνες – «Ζούμε σε μια κατάσταση ρατσιστικού πογκρόμ»

Οι ταραχές που ακολούθησαν έχουν προκαλέσει κλίμα φόβου στην πόλη, με ομάδες διαδηλωτών κατά των…