Συναγερμό για την πιθανή επιστροφή του φαινομένου Ελ Νίνιο εκπέμπει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ), προειδοποιώντας ότι οι πιθανότητες ανάπτυξής του μέσα στους επόμενους μήνες αγγίζουν το 80%.
Σύμφωνα με τη νέα κλιματική ενημέρωση του οργανισμού, οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στα νερά του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση ενός νέου επεισοδίου Ελ Νίνιο μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2026.
Ο ΠΜΟ εκτιμά ότι το φαινόμενο έχει πιθανότητα περίπου 80% να εκδηλωθεί το καλοκαίρι, ενώ οι πιθανότητες να διατηρηθεί τουλάχιστον έως τον Νοέμβριο ξεπερνούν το 90%. Οι επιστήμονες μάλιστα θεωρούν πιθανό να πρόκειται για ένα επεισόδιο μέτριας έως ισχυρής έντασης.
Το Ελ Νίνιο αποτελεί μια φυσική κλιματική διακύμανση που χαρακτηρίζεται από την αύξηση της θερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων στον κεντρικό και ανατολικό ισημερινό Ειρηνικό Ωκεανό. Μαζί με το αντίθετό του φαινόμενο, τη Λα Νίνια, επηρεάζει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία σε παγκόσμια κλίμακα, προκαλώντας σημαντικές μεταβολές στις βροχοπτώσεις, τις θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα δυνητικά ισχυρό Ελ Νίνιο που θα εντείνει τόσο τις ξηρασίες όσο και τις έντονες βροχοπτώσεις, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο καυσώνων στην ξηρά και στους ωκεανούς», προειδοποίησε η γενική γραμματέας του ΠΜΟ, Σελέστ Σαούλο.
Το προηγούμενο ισχυρό επεισόδιο Ελ Νίνιο, το 2023-2024, συνέβαλε ώστε τα δύο αυτά χρόνια να καταγραφούν ως τα θερμότερα στην ιστορία των μετρήσεων, ενισχύοντας περαιτέρω τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Για την περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου, οι προβλέψεις του ΠΜΟ δείχνουν αυξημένη πιθανότητα θερμοκρασιών υψηλότερων από τα φυσιολογικά επίπεδα σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράλληλα, αυξάνεται ο κίνδυνος θερμικού στρες, παρατεταμένων ξηρασιών αλλά και ακραίων βροχοπτώσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε πλημμύρες.
Οι περιφερειακές προβλέψεις κάνουν ήδη λόγο για μειωμένες βροχοπτώσεις στο Κέρας της Αφρικής κατά την κρίσιμη περίοδο των βροχών, ασθενέστερους μουσώνες στη νότια Ασία και υψηλότερες θερμοκρασίες από το συνηθισμένο στην Κεντρική Αμερική.
Την ίδια στιγμή, τα θερμότερα νερά του Ειρηνικού ενδέχεται να ευνοήσουν τον σχηματισμό περισσότερων τροπικών κυκλώνων και τυφώνων στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ αντίθετα να περιορίσουν την ανάπτυξή τους στον Ατλαντικό.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε την κατάσταση ένδειξη της «κλιματικής επείγουσας ανάγκης» που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.
«Οι συνθήκες Ελ Νίνιο θα ρίξουν λάδι στη φωτιά ενός κόσμου που ήδη θερμαίνεται. Οι επιπτώσεις τους θα είναι ακόμη πιο έντονες και θα γίνουν αισθητές πολύ πέρα από τα σύνορα κάθε χώρας», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για ταχύτερη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Ωστόσο, ο ΠΜΟ διευκρινίζει ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν πως η κλιματική αλλαγή αυξάνει άμεσα τη συχνότητα ή την ένταση των φαινομένων Ελ Νίνιο. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί τονίζουν ότι τέτοια φυσικά κλιματικά φαινόμενα εκδηλώνονται πλέον μέσα σε ένα περιβάλλον που έχει ήδη μεταβληθεί σημαντικά από την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη, γεγονός που μπορεί να ενισχύει τις επιπτώσεις τους.
Διαβάστε επίσης:
«Τίτλοι τέλους» για την ΚΟ της Νέας Αριστεράς: Αποχωρούν 143 στελέχη και 7 βουλευτές
Τα ξεχασμένα προάστια της Γαλλίας γίνονται η εκλογική βάση του Μελανσόν
ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές: «Η κυβέρνηση εκβιάζεται απροκάλυπτα – Ο Εισαγγελέας ΑΠ να καλέσει τον Ντίλιαν»
Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια