«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Ο Βρούτσης πιστεύει ότι στηρίζει τους εργαζόμενους μέσω της περικοπής μισθού 20%

Διθυραμβικά σχόλια για τον εαυτό του αλλά και την κυβέρνηση διατύπωσε από το βήμα της Βουλής ο Γιάννης Βρούτσης αναφορικά με τον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ο οποίος θα επιφέρει 20% περικοπή μισθού στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.

5043941 1

«Θέτουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο» είπε ο υπουργός Εργασίας για να προσθέσει αργότερα με περισσή… μετριοφροσύνη: «Αυτές είναι παρεμβάσεις που στηρίζουν τον εργαζόμενο». Ο υπουργός που συνέδεσε το όνομά του με το σκιώδες πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων «σκόιλ ελικικού», αναφέρθηκε στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», παραβλέποντας εντέχνως το ποσοστό της μείωσης του μισθού που θα επιβληθεί στους μισθωτούς.

Επισήμανε πως από 1η Ιουνίου όλες οι επιχειρήσεις της χώρας που θα έχουν απώλεια τζίρου 20% και πάνω, θα μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Ο μηχανισμός έρχεται κι όπου υπάρχει επιχείρηση που είναι έτοιμη να κλείσει, είναι έτοιμος ο εργοδότης να βάλει λουκέτο, ερχόμαστε και του λέμε: ¨Όχι, μην την κλείσεις. Η Πολιτεία είναι εδώ και σε στηρίζει, διατήρησε τις θέσεις εργασίας κι εμείς θα στηρίξουμε ένα μεγάλο τμήμα του μισθολογικού κόστους¨» περιέγραψε, εξηγώντας παράλληλα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αντλήσει 1,4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα της Κομισιόν, SURE, προκειμένου τα κεφάλαια αυτά να οδηγηθούν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Κατά τα λεγόμενα του Γ. Βρούτση, όλες οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν έως 50% τις ώρες απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού τους, αλλά η Πολιτεία θα αναπληρώνει κατά 60% την απώλεια του εργαζομένου στο μισθό. Συμπλήρωσε πως ο επιχειρηματίας θα καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τον ονομαστικό μισθό του εργαζομένου, ενώ απαγορεύεται ρητά η όποια απόλυση ή μεταβολή στη σχέση εργασίας του εργαζομένου. «Αυτό το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να έχει ποσοστό αναπλήρωσης του εισοδήματός του από 83,5 έως 100%. Άρα, έχουμε έναν πολύ καλό μηχανισμό που στηρίζει στην πράξη το εισόδημα του εργαζομένου. Πρωτόγνωρο εργαλείο που στηρίζει την εργασία και δεν μπαίνει στη λογική των επιδομάτων ανεργίας» συμπέρανε χωρίς να παραθέτει το σενάριο της περικοπής του μισθού κατά 20% εάν ο εργοδότης επιλέξει να μειώσει τις ώρες εργασίας κατά 50%.

Ως προς τους εργαζόμενους του τουρισμού, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση καλύπτει αυτόν τον κόσμο μέσω της ρήτρας επαναπρόσληψης. «Τη στιγμή που ο επιχειρηματίας μπαίνει στη διαδικασία ανοίγματος ή ημι-ανοίγματος του ξενοδοχείου, θα επαναπροσλάβει το προσωπικό και θα ενεργοποιήσει την αναστολή για όσο χρόνο πιστεύει. Τη στιγμή, όμως, που αρχίζει να ενεργοποιείται η λειτουργία του ξενοδοχείου, ποσοστιαία θα κάνει και την απορρόφηση» είπε και σχολίασε προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που στηρίζουν τον εργαζόμενο, αυτές είναι παρεμβάσεις που τόσο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πράγματα αλλότρια και εξαπατούσε τον κόσμο…».

Πηγή: documentonews.gr

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…