«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Ο Βρούτσης πιστεύει ότι στηρίζει τους εργαζόμενους μέσω της περικοπής μισθού 20%

Διθυραμβικά σχόλια για τον εαυτό του αλλά και την κυβέρνηση διατύπωσε από το βήμα της Βουλής ο Γιάννης Βρούτσης αναφορικά με τον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ο οποίος θα επιφέρει 20% περικοπή μισθού στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.

«Θέτουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο» είπε ο υπουργός Εργασίας για να προσθέσει αργότερα με περισσή… μετριοφροσύνη: «Αυτές είναι παρεμβάσεις που στηρίζουν τον εργαζόμενο». Ο υπουργός που συνέδεσε το όνομά του με το σκιώδες πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων «σκόιλ ελικικού», αναφέρθηκε στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», παραβλέποντας εντέχνως το ποσοστό της μείωσης του μισθού που θα επιβληθεί στους μισθωτούς.

Επισήμανε πως από 1η Ιουνίου όλες οι επιχειρήσεις της χώρας που θα έχουν απώλεια τζίρου 20% και πάνω, θα μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Ο μηχανισμός έρχεται κι όπου υπάρχει επιχείρηση που είναι έτοιμη να κλείσει, είναι έτοιμος ο εργοδότης να βάλει λουκέτο, ερχόμαστε και του λέμε: ¨Όχι, μην την κλείσεις. Η Πολιτεία είναι εδώ και σε στηρίζει, διατήρησε τις θέσεις εργασίας κι εμείς θα στηρίξουμε ένα μεγάλο τμήμα του μισθολογικού κόστους¨» περιέγραψε, εξηγώντας παράλληλα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αντλήσει 1,4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα της Κομισιόν, SURE, προκειμένου τα κεφάλαια αυτά να οδηγηθούν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Κατά τα λεγόμενα του Γ. Βρούτση, όλες οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν έως 50% τις ώρες απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού τους, αλλά η Πολιτεία θα αναπληρώνει κατά 60% την απώλεια του εργαζομένου στο μισθό. Συμπλήρωσε πως ο επιχειρηματίας θα καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τον ονομαστικό μισθό του εργαζομένου, ενώ απαγορεύεται ρητά η όποια απόλυση ή μεταβολή στη σχέση εργασίας του εργαζομένου. «Αυτό το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να έχει ποσοστό αναπλήρωσης του εισοδήματός του από 83,5 έως 100%. Άρα, έχουμε έναν πολύ καλό μηχανισμό που στηρίζει στην πράξη το εισόδημα του εργαζομένου. Πρωτόγνωρο εργαλείο που στηρίζει την εργασία και δεν μπαίνει στη λογική των επιδομάτων ανεργίας» συμπέρανε χωρίς να παραθέτει το σενάριο της περικοπής του μισθού κατά 20% εάν ο εργοδότης επιλέξει να μειώσει τις ώρες εργασίας κατά 50%.

Ως προς τους εργαζόμενους του τουρισμού, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση καλύπτει αυτόν τον κόσμο μέσω της ρήτρας επαναπρόσληψης. «Τη στιγμή που ο επιχειρηματίας μπαίνει στη διαδικασία ανοίγματος ή ημι-ανοίγματος του ξενοδοχείου, θα επαναπροσλάβει το προσωπικό και θα ενεργοποιήσει την αναστολή για όσο χρόνο πιστεύει. Τη στιγμή, όμως, που αρχίζει να ενεργοποιείται η λειτουργία του ξενοδοχείου, ποσοστιαία θα κάνει και την απορρόφηση» είπε και σχολίασε προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που στηρίζουν τον εργαζόμενο, αυτές είναι παρεμβάσεις που τόσο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πράγματα αλλότρια και εξαπατούσε τον κόσμο…».

Πηγή: documentonews.gr

Κλειστά αύριο Τρίτη τα σχολεία και οι λαϊκές αγορές των περιοχών που έχουν πληγεί

Κλειστά αύριο Τρίτη τα σχολεία και οι λαϊκές αγορές των περιοχών που έχουν πληγεί

Κλειστά αύριο Τρίτη τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και οι λαϊκές…

«Aπαγορευτικό» στα εμπορικά λόγω κακοκαιρία-Από τις 11 π.μ. θα ανοίξουν αύριο τα καταστήματα σε βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική

«Aπαγορευτικό» στα εμπορικά λόγω κακοκαιρία-Από τις 11 π.μ. θα ανοίξουν αύριο τα καταστήματα σε βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική

Από τις 11 το πρωί θα ανοίξουν αύριο τα εμπορικά καταστήματα στην βόρεια, βορειοδυτική και…

«Κάτω τα χέρια σας από τον Πολιτισμό»- Φοιτητές Δραματικών Σχολών έστειλαν ξανά μήνυμα στην κυβέρνηση

«Κάτω τα χέρια σας από τον Πολιτισμό»- Φοιτητές Δραματικών Σχολών έστειλαν ξανά μήνυμα στην κυβέρνηση

Δεκάδες φοιτητές Δραματικών Σχολών συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Μετρό Συντάγματος, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την στάση…