Φαίδρα Καρούτσου

Συμβόλαιο Αλλαγής: Ξαναχτίζουμε το κράτος Δικαίου, την Υγεία, την Παιδεία

«Προωθούμε μεταρρυθμίσεις που θα επαναφέρουν όσα διέλυσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»

syriza mm3

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, αλλάζει επίπεδο στην αντιπαράθεση με την απερχόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πλέον, δεν απαντά μόνο στα επικοινωνιακά τεχνάσματα της Νέας Δημοκρατίας… Δείχνει την προγραμματική ανωτερότητα απέναντί της, παρουσιάζοντας λεπτομερές και ξεκάθαρο πρόγραμμα για κάθε τομέα της κοινωνικής δραστηριότητας, ενώ ταυτόχρονα καθιστά όλο και πιο στέρεα τη βάση της πρότασης προς τα άλλα κεντροαριστερά κόμματα, για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Είναι ξεκάθαρο πως τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει κυρίως στις προτάσεις του προγράμματος που αφορούν στην οικονομία, στην ακρίβεια, στους μισθούς, στις συντάξεις, στη μείωση των φόρων. Ωστόσο, στο προγραμματικό πλαίσιο των 11 βασικών δεσμεύσεων προς τις υπόλοιπες δυνάμεις οι οποίες ανήκουν στον ίδιο ή όμορους πολιτικούς χώρους, που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεχωρίζουν και οι προτάσεις που βάζουν στέρεα βάση για ένα πιο ευοίωνο μέλλον της χώρας. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα επαναφέρουν το κράτος Δικαίου και θα ξαναστήσουν στα πόδια του το κοινωνικό κράτος που διέλυσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στόχος μας, στο πλαίσιο της προοδευτικής μας κυβέρνησης, είναι να μεταρρυθμίσουμε το κράτος επιτυγχάνοντας περισσότερη αξιοκρατία, λογοδοσία και Δικαιοσύνη. Στις προτάσεις που καταθέτουμε -και δύσκολα θα μπορούσε να αρνηθεί κάποιο από τα προοδευτικά κόμματα- είναι η κατάργηση του νόμου περί επιτελικού κράτους. Η ρύθμιση ώστε το σύνολο των προσλήψεων να γίνεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και καμία θέση πάγιας διοικητικής ιεραρχίας να μην καταλαμβάνεται από μετακλητό υπάλληλο. Θεσμοθετούμε «Διαύγεια» για την παρακολούθηση των τεχνικών έργων και Ψηφιακό Μητρώο για όλες τις δημόσιες υποδομές. Επαναφέρουμε την ΕΥΠ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και καταργούμε τη διαβόητη τροπολογία που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης. Καταργούμε, επίσης, όλες τις ποινικές ασυλίες, ώστε οι πάντες να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.

Στις δομικές αλλαγές που προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιλαμβάνονται και αυτές που θα οικοδομήσουν ένα νέο ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή περίθαλψη και φροντίδα για όλους.
Προκειμένου να επιτευχθεί η αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, θα αρχίσουμε με την ακύρωση των νόμων της Νέας Δημοκρατίας για τις εργασιακές σχέσεις και την ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια:
– θα αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία στο 7% του ΑΕΠ,
– θα αναβαθμιστούν μισθολογικά οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ, με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ για τους γιατρούς,
– θα ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι νοσηλευτές,
– θα δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση επιστημονικού δυναμικού στο Σύστημα Υγείας,
– θα μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, που έδωσαν τη μάχη με την πανδημία του κορονοϊού,
– θα πραγματοποιηθούν 15.000 προσλήψεις σε βάθος τετραετίας,
– θα μπουν οι βάσεις για να χτίσουμε εκ νέου την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα, με στόχο τη λειτουργία 380 Τοπικών Μονάδων Υγείας.

Ο τρίτος πολύ σημαντικός πυλώνας όπου θα προωθήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές είναι η Παιδεία. Η επένδυση στην Παιδεία συνιστά επένδυση στο μέλλον. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αρχίζει από την απαραίτητη οικονομική στήριξη ολόκληρου του εκπαιδευτικού οικοδομήματος, προβλέποντας την αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης των ΑΕΙ σε βάθος τετραετίας και σημαντική αύξηση των δαπανών για την έρευνα. Παράλληλα, θα προκηρυχθούν θέσεις μόνιμων καθηγητών, με στόχο σύντομα οι αναπληρωτές να αποτελούν το 5% του αριθμού των μόνιμων, από 30% που είναι σήμερα. Ανάλογες θα είναι και οι προσλήψεις καθηγητών στα Πανεπιστήμια, καθώς μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα διπλασιαστεί ο αριθμός τους.
Όσον αφορά τις καταστροφικές παρεμβάσεις της απερχόμενης κυβέρνησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δεσμευόμαστε για την αποκατάστασή τους, αρχίζοντας -από τη φετινή χρονιά- με την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για πρόσβαση στα Πανεπιστήμια και, βέβαια, με την κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Ξεκάθαρα, η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαιότητα. Και θα έρθει από τις εκλογές της Κυριακής 21 Μαΐου. Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας για την άμεση στήριξη ολόκληρης της κοινωνίας και τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για την χώρα.

Η Φαίδρα Καρούτσου είναι υποψήφια βουλευτής νομού Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δικηγόρος – φιλόλογος.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…