ΜΜ

Μανώλης Μεσσήνης

Συμπολίτες μου, έχω ένα μυστικό

"Η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία μου είναι βαθιά ποτισμένη με την κουλτούρα της πατριαρχίας"

Τον τελευταίο καιρό, γι’ άλλη μια φορά, φώλιασε στη σκέψη της κοινωνίας η ύπαρξη ενός δικτύου παιδεραστών, που εκμεταλλεύεται παιδιά του δρόμου, προσφυγόπουλα, παιδιά αδύναμα λόγω των συνθηκών ζωής τους, αλλά και λόγω των ονείρων τους – ακριβώς όπως όταν, κάθε φορά, αποκαλύπτεται σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς.

Συμπολίτες μου, έχω ένα μυστικό. Η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία μου είναι βαθιά ποτισμένη με την κουλτούρα της πατριαρχίας. Αυτή η κουλτούρα υφαίνει τους ενήλικες που εκμεταλλεύονται τη δύναμή τους και την κοινωνική έλλειψη προστασίας αγοριών και κοριτσιών, για να χρησιμοποιούν και ν’ ασκούν σεξουαλική βία εναντίων τους.

Διαχειρίζονται τις υλικές και συναισθηματικές τους ανάγκες και τους αναγκάζουν σε σεξουαλικές δραστηριότητες, σε καταστροφικές εμπειρίες που είναι δύσκολο να ξεπεράσουν, και τούτο διότι η χαμηλή εκτίμηση, η ενοχή, η μυστικότητα και η περιφρόνηση αφήνουν βαθιά ψυχολογικά σημάδια, τα οποία αναμιγνύονται σε μια μπάλα ανείπωτων εμπειριών πέρα από την ενοχή.

Συμπολίτες μου, έχω ένα μυστικό. Τούτες τις μέρες, η σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα με τις καταγγελίες των θυμάτων και τις σχετικές δηλώσεις από τους ανθρώπους των τεχνών, των γραμμάτων, των επιστημών, με τις κραυγές τις κοινωνίας. Εάν, σε όλη αυτή τη θλιβερότητα, εμπλέκονται και άνθρωποι του περιβάλλοντός μου, της δικής μου επιλογής και στήριξης, σε συναντήσεις όπου κακοποιήθηκαν παιδιά, θα υπονομεύσει την ηθική νομιμότητα των πολιτικών μου επιλογών, όπως και την επάρκειά μου ως πολιτικού ηγέτη. Για τούτο και υφαίνω το δικό μου δίκτυο, το δίκτυο της απόκρυψης, για ν’ αποφύγω την αποσαφήνιση των γεγονότων, την εμφάνιση μιας κρυμμένης πραγματικότητας. Ωστόσο, υπάρχει και ο ιδεολογικός μου αντίπαλος, όπως κι εκείνος ο αναθεματισμένος δημοσιογράφος, που σαν σκυλί οσφραίνεται το κόκαλο που στη γη είναι βαθιά χωμένο.

Συμπολίτες μου, έχω ένα μυστικό…

Γνωρίζω ότι η νεοφιλελεύθερη πατριαρχική κουλτούρα εμπεριέχει μια σειρά από πεποιθήσεις σχετικά με τον καταναγκαστικό χαρακτήρα της ανδρικής σεξουαλικής επιθυμίας που διεγείρουν την εμφάνιση σεξουαλικών συμπεριφορών, μετατρέποντας τους πιο αδύναμους ανθρώπους σε κυνηγετικά αντικείμενα που υποτάσσονται ως λεία για ευχαρίστηση των ισχυρών.

Γνωρίζω ότι η πρακτική της αιμομιξίας σε πολλές οικογένειες, όπου κορίτσια και αγόρια βιάζονται ή υπόκεινται σεξουαλική παρενόχληση από τους γονείς ή τους στενούς συγγενείς τους, έχει τις ρίζες της σε αυτή την κουλτούρα.

Γνωρίζω ότι η παιδεραστία είναι έγκλημα, αλλά η σεξουαλικότητα είναι δικαίωμα.

Γνωρίζω ότι οι στρεβλώσεις της πατριαρχικής κουλτούρας γύρω από τη σεξουαλικότητα προέρχονται από την έλλειψη σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία και από πληροφορίες που επιτρέπουν να προσεγγιστεί το θέμα ως μια φυσική διάσταση του ανθρώπου που είναι τόσο διαφορετικό όσο υπάρχουν άνθρωποι σε μια κοινωνία.

Γνωρίζω, και σαν φάντασμα με στοιχειώνει η εμφάνιση ενός κινήματος που θα συμβάλλει στην αποδυνάμωση του συστήματος της πατριαρχικής κυριαρχίας.

Γνωρίζω, και φοβάμαι…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Πάτρα: Προβλήματα στην περιοχή των Καλαβρύτων έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας

Πάτρα: Προβλήματα στην περιοχή των Καλαβρύτων έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας

Προβλήματα στην περιοχή των Καλαβρύτων έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Αχαΐα.

Σάλος στην Ιρλανδία από τη ρατσιστική αντιμετώπιση σε βάρος μικρού κοριτσιού σε αγώνες ενόργανης γυμναστικής

Σάλος στην Ιρλανδία από τη ρατσιστική αντιμετώπιση σε βάρος μικρού κοριτσιού σε αγώνες ενόργανης γυμναστικής

Toν γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο από αγώνες γυμναστικής στην Ιρλανδία

Κακοκαιρία Elias: Επιδείνωση μέσα στη νύχτα, κορύφωση την Τετάρτη – Αγωνία για Θεσσαλία, Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα και βόρεια Πελοπόννησο

Κακοκαιρία Elias: Επιδείνωση μέσα στη νύχτα, κορύφωση την Τετάρτη – Αγωνία για Θεσσαλία, Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα και βόρεια Πελοπόννησο

Επελαύνει η κακοκαιρία Elias στη χώρα πριν καλά καλά στεγνώσουν τα απόνερα της κακοκαιρίας daniel.