Newsroom

Newsroom

Συμπλοκές με την αστυνομία στη μαζική χθεσινή διαδήλωση στη Μαδρίτη

Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία έξω από το Ισπανικό κοινοβούλιο στη Μαδρίτη της Ισπανίας ενάντια στο πρόγραμμα…

Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία έξω από το Ισπανικό κοινοβούλιο στη Μαδρίτη της Ισπανίας ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων αλλά και πλαστικών σφαιρών σε επεισόδια που σημειώθηκαν όταν οι διαδηλωτές έφτασαν κοντά στα μεταλλικά κιγκλιδώματα που είχαν στηθεί περιμετρικά του κοινοβουλίου. Έγιναν 100 προσαγωγές, συνελήφθησαν 3 άτομα και τα ισπανικά μέσα αναφέρουν ότι τραυματίστηκαν 9 άτομα.
Η διαδήλωση ξεκίνησε το απόγευμα, ήταν μαζικότατη και ήταν μια πρωτοβουλία του κινήματος «Occupy Congress» με κεντρικό θέμα την «απαγωγή της Δημοκρατίας». Οι κοινωνικές ομάδες που οργάνωσαν την κινητοποίηση κατηγορούν τον Ραχόι ότι πρόδωσε τις υποσχέσεις που έδωσε πριν τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, δρομολογώντας ευρείες και βαθιές δημοσιονομικές περικοπές.
H Ισπανία βρίσκεται εν μέσω ύφεσης, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ παρουσιάζει και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη με 25%.

Τα μέτρα λιτότητας αποφασίστηκαν στο πλαίσιο της μείωσης του ελλείμματος, ενώ η Ισπανία έχει ήδη πάρει δάνειο 100 δις ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών της, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο προσφυγής στην τρόικα.
Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί είχαν διαδηλώσει στους δρόμους της Μαδρίτης και στις 15 Σεπτεμβρίου ενάντια στις περικοπές που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ένα μήνα πριν τις Ευρωεκλογές: Θρίλερ για την 3η θέση και… δύο εκπλήξεις

δημοσκοπήσεις 1

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ένα μήνα πριν τις Ευρωεκλογές: Θρίλερ για την 3η θέση και… δύο εκπλήξεις

Τα βασικά συμπεράσματα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις λίγο πριν τις Ευρωεκλογές