Newsroom

Newsroom

Συμπληρωματικές διώξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία μετά τις αποκαλύψεις του Documento

Εξέλιξη - φωτιά στην ανάκριση για τα εξοπλιστικά προγράμματα, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη του Documento για τα πολύ σοβαρά στοιχειά που δεν είχαν ερευνηθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς και δεν είχαν αποσταλεί και στην ανακρίτρια.

58e7ad061dc52495798b4668

Της Κατερίνας Κατή

Η Ηλιάνα Ζαμανίκα που είναι η ανακρίτρια διαφθοράς η οποία είχε καταγγείλει το θέμα, αξιολογώντας τώρα τα στοιχεία που της διαβιβάστηκαν μετά το έγγραφο αίτημα της (το είχε δημοσιεύσει αποκλειστικά το Documento) είναι έτοιμη να ζητήσει την άσκηση και νέων συμπληρωματικών ποινικών διώξεων, και σε βάρος προσώπων που μέχρι τώρα ήταν στο απυρόβλητο, για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος που αφορά σε μίζες από συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα για την περίοδο και μετά το 2002 έως και σήμερα.

Οι νέες διώξεις θα καλύπτουν και την περίοδο Υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου ενώ ερευνώνται παράλληλα οι λογαριασμοί της συζύγου του σε ελβετική τράπεζα.

Η εξέλιξη αυτή θα είναι καταλυτική για την πορεία των ανακρίσεων καθώς τα συγκεκριμένα αδικήματα , το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και η δωροδοκία, δεν καλύπτονται από την παραγραφή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και μπορούν να απαγγελθούν και κατά πολιτικών προσώπων, όπως συνέβη και με τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Για αυτό η άσκηση της δίωξης για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην υπόθεση των εξοπλιστικών, και κυρίως της σύμβασης για τις φρεγάτες, θεωρείται αναγκαία προκειμένου να λυθούν τα χέρια των δικαστικών αρχών και να προχωρήσουν σε έλεγχο συγκεκριμένων λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

Νέα στοιχεία περιμένει και η Εισαγγελία Διαφθοράς από την Ελβετία για δύο ακόμα λογαριασμούς του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΠΑΣΟΚ) Γ. Παπαντωνίου και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Τα στοιχεία

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις ραγδαίες πλέον εξελίξεις σε επίπεδο ανακρίσεων, η ειδική ανακρίτρια Διαφθοράς , Ηλιάνα Ζαμανίκα που χειρίζεται τις δικογραφίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, που υπογράφτηκαν επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου, ετοιμάζεται να ασκήσει ποινικές διώξεις και για νέα αδικήματα, μεταξύ των οποίων για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Η κ. Ζαμανίκα, αλλά και ο επίκουρος ανακριτής Γιώργος Ευαγγέλου από την αξιολόγηση της πληθώρας των στοιχείων που μελέτησαν και δεν είχαν ερευνηθεί σε αρχικό στάδιο θα ζητήσουν με έγγραφό τους συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος για την περίοδο μετά το 2002 και έως σήμερα, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η άσκηση των ποινικών διώξεων που καλύπτουν και την περίοδο της υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου, ενδέχεται να αγγίξουν τόσο τον ίδιο η συγγενικά του πρόσωπα καθώς και άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση

Οι ανακριτές αξιολογούν μεταξύ άλλων στοιχεία από κατασχέσεις σε σπίτια εμπλεκομένων προσώπων στην υπόθεση των φρεγατών, σύμβαση η οποία δρομολογήθηκε το 1998 αλλά ολοκληρώθηκε επί υπουργίας Παπαντωνίου, όπως και μαρτυρικές καταθέσεις για την ίδια υπόθεση.

Τα στοιχεία που δεν είχαν ερευνηθεί

Όπως αποκάλυψε το DOCUMENTO, μετά το δημοσίευμα του οποίου η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, ζήτησε την αντικατάστασή της , τα επίμαχα στοιχεία που δεν είχαν καν διαβαστεί στην ανακρίτρια Ζαμανίκα και δεν είχαν καν αξιολογηθεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Διαφθοράς, αλλά παρέμειναν αναξιοποίητα για περίπου ένα χρόνο στα συρτάρια του, είχαν κατασχεθεί σε κατ’ οίκον έρευνα στο σπίτι του Λουκά Ρωμανού, προέδρου της εταιρείας Τhales Internationale Grece.

Από την ανάγνωση της “ταυτότητας” και μόνο της εταιρείας που εκπροσωπεί ο Λουκάς Ρωμανός καταδεικνυόταν και η αναγκαιότητα διερεύνησης των εν λόγων στοιχείων στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση των εξοπλιστικών .

Πρόκειται για την γαλλο-ολλανδική εταιρεία, που αποτελούσε διαχρονική προμηθεύτρια του ελληνικού Δημοσίου και φρόντιζε για τον …εκσυγχρονισμό των ελληνικών φρεγατών. Πρώην στέλεχος μάλιστα της εν λόγω εταιρείας οπλικών συστημάτων είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι η εταιρεία αυτή είχε δώσει χρήματα σε μέλος ελληνικής Κυβέρνησης για να προωθήσει το συμβόλαιο των φρεγατών. Παρ’ όλα αυτά τα στοιχεία που είχαν κατασχεθεί στο σπίτι του έλληνα εκπροσώπου της εταιρίας δεν ψαάχτηκαν ποτέ κατά την προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης.,

Όπως όμως ομολογήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην απάντησή της προς την ανακρίτρια Διαφθοράς, η οποία εντόπισε την παράλειψη, από τις εκθέσεις κατασχέσεως που υπήρχαν στη δικογραφία, τα ευρήματα των δύο φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και του ενός εξωτερικού δίσκου του Λ. Ρωμανού, που είχαν μετατραπεί σε αναγνώσιμη μορφή, δεν είχαν ερευνηθεί.

Και σύμφωνα με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς για τη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των έξι (6) φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού, που υπογράφηκε (6.2.2003) μεταξύ της εταιρείας Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. ως κύριου αναδόχου (και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V.) και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εντοπίστηκαν ποινικές ευθύνες μόνο για το αδίκημα της απιστίας, όχι όμως για δωροδοκίες ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι λογαριασμοί

Παράλληλα οι εισαγγελείς Διαφθοράς και οι αρμόδιοι ανακριτές συνεκτιμούν και τα στοιχεία από την έρευνα για τους λογαριασμούς της συζύγου του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου που έχουν εντοπιστεί στην Ελβετία μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Οι ελληνικές δικαστικές αρχές, δεν έχουν μέχρι σήμερα πεισθεί ότι τα χρήματα των λογαριασμών Κουράκου, προέρχονται όπως η ίδια ισχυρίζεται, από τον πρώην σύζυγό της για την ανατροφή των παιδιών τους. Υπενθυμίζεται ότι η Σταυρούλα Κουράκου και ο Γιάννος Παπαντωνίου έχουν καταδικαστεί για παραλείψεις στη δήλωση του πόθεν έσχες των συγκεκριμένων λογαριασμών σε ποινές φυλάκισης.

Παράλληλα στην Εισαγγελία Διαφθοράς έχουν φθάσει νεότερες ενημερώσεις από τις ελβετικές αρχές, για τον εντοπισμό δύο ακόμα λογαριασμών και ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου που συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου ενώ εκκρεμεί και αίτημα δικαστικής συνδρομής για την αποστολή όλων των στοιχείων για τους λογαριασμούς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Πηγή: documentonews.gr

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…