ΠΜ

Παύλος Μεθενίτης

Συμμορία

Φαίνεται πως ο μειωτικός χαρακτηρισμός «συμμορίτης» για τους πολιτικούς αντιπάλους ενός καθεστώτος είναι ένα σύνηθες φαινόμενο

pexels pixabay 8190

«Αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, αυτό λέγεται συμμορία», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση, εννοώντας τη δημοσιογραφική έρευνα και αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis.

Το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας είναι σαφές: «συμμορία είναι η ομάδα κακοποιών, ληστών και γενικότερα κάθε οργανωμένο σύνολο ατόμων με κοινή και παράνομη δράση». Η αρχική σημασία της ήταν «φορολογική τάξη των αρχαίων Αθηναίων – τμήμα του στρατού ή στόλου».

Ο όρος παράγεται από το «σύμμορος», συν+μόρος, από το «μόρα», που είναι η υποδιαίρεση του στρατού. Το Λεξικό λέει πως ήδη στον Ιουστινιανό απαντά η σημασία της συμμορίας ως «κλειστή ομάδα συμφερόντων», όπως π.χ. των γιατρών («αι του Ασκληπιού συμμορίαι») ενώ στους εκκλησιαστικούς συγγραφείς η λέξη απέκτησε κακόσημη χροιά, καθώς αναφερόταν σε ομάδες αιρετικών.

Συμμορία! Μια βαριά,φορτισμένη λέξη, που η εκφορά της από επίσημα, θεσμικά χείλη ανακαλεί επώδυνες μνήμες: οι «κομμουνιστοσυμμορίτες», που πολέμησαν στον «Συμμοριτοπόλεμο», (δηλαδή οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που αντιμετώπισαν τον Εθνικό Στρατό κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου), σταμάτησαν να χαρακτηρίζονται στα επίσημα κρατικά έγγραφα ως «συμμορίτες» μόλις τον Σεπτέμβρη του 1989, με τον νόμο 1863/ΦΕΚ 204.Α΄/18-9-1989 της κυβέρνησης Τζαννετάκη.

Ακόμα και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Χρήστος Σαρτζετάκης, που απεβίωσε πρόσφατα, είχε γνωμοδοτήσει, ως νομικός, περί του «συμμοριτοπολέμου» ως εξής: «...Αφού λοιπόν οι στασιασταί του ΚΚΕ, βάσει του Ποινικού Κώδικα χαρακτηρίζονται ως Συμμορίτες, ο πόλεμος τον οποίο διεξήγαγαν ήταν, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, Συμμοριτοπόλεμος».

Φαίνεται πως ο μειωτικός χαρακτηρισμός «συμμορίτης» για τους πολιτικούς αντιπάλους ενός καθεστώτος είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Η ποινικοποίηση από τους κρατούντες της πολιτικής δράσης, ακόμα και της άσκησης ενός λειτουργήματος, όπως είναι η ερευνητική δημοσιογραφία, αποσκοπεί στην υλική και ηθική καταρράκωση των αντιπάλων, που εξομοιώνονται με κοινούς εγκληματίες. Ομως, ούτε οι αντάρτες, οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού, ούτε βέβαια οι δημοσιογράφοι που κάνουν τη δουλειά τους, είναι συμμορία.

Συμμορία είναι η Μαφία. Συμμορία είναι οι γκάνγκστερ του οργανωμένου εγκλήματος, που δραστηριοποιούνται στην πορνεία, τα τυχερά παιχνίδια, την τοκογλυφία, τις απάτες, τα ναρκωτικά και την παροχή προστασίας. Συμμορία είναι η σικελική Κόζα Νόστρα, που σημαίνει «η υπόθεσή μας», συμμορία είναι η μεξικανική Λα Εμε (La Eme), δηλαδή «το (γράμμα) Μ», συμμορία είναι η ιαπωνική Γιακούζα (ή «Jokudo», που σημαίνει στα γιαπωνέζικα «το ακραίο μονοπάτι»), συμμορία είναι η κινεζική «Τριάδα» (Sān Hé Huì), η ρωσική «Μπράτβα» (Братва), ή οι Αγγελοι της Κολάσεως (Hell’s Angels), η περίφημη αμερικανική συμμορία μοτοσικλετιστών.

Συμμορίες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, με μεγάλη κοινωνική και οικονομική δύναμη, και χιλιάδες μέλη: στο Σικάγο των ΗΠΑ τη δεκαετία του ’20 δρούσαν 1.000 συμμορίες, ενώ το 1960 η Γιακούζα είχε 184.000 μέλη παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, το 2018, δρούσαν γύρω στις 90 διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις, δηλαδή συμμορίες, μαφίες με μέλη Ελληνες, Ρομά, Αλβανούς, Γεωργιανούς ή Βορειοαφρικανούς. Κανείς όμως δεν εντόπισε ανάμεσά τους καμιά «Συμμορία Δημοσιογράφων», με εγκληματικό αντικείμενο τη σκευωρία εναντίον υπουργών…

Ωστόσο, επειδή είναι μάλλον ανθυγιεινό να διαφωνεί κανείς με τον πρόεδρο της κυβέρνησης, να δηλώσω υπευθύνως πως δεν υπάρχει στη δημόσια σφαίρα της χώρας μας καμιά διαφθορά, καμιά κηλίδα, καμιά διαπλοκή δεν σοβεί μεταξύ των ισχυρών του πλούτου και της εκτελεστικής εξουσίας. Και κανένας φάκελος γεμάτος σπαρταριστό χρήμα δεν κατρακυλάει από καμιά πολυεθνική προς κανένα υπουργικό γραφείο, ενώ όλα τα «πόθεν έσχες» των ταγών μας είναι κρυστάλλινα…

Πηγή: efsyn.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…