Συμφωνίες αλά Τουρκία με εννέα αφρικανικές χώρες μελετά η Ε.Ε.

Με μια τακτική καρότου και μαστίγιου ή «θετικών και αρνητικών κινήτρων», κατά τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Ε.Ε. θα επιχειρήσει να θέσει υπό έλεγχο τις προσφυγικές ροές από την αφρικανική ήπειρο.

NewsRoom 07/06/2016 | 15:40

Όπως είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Welt, «στόχος είναι η καταπολέμηση των αιτιών και η μείωση της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη», ενώ «η ιδέα στηρίζεται στις εμπειρίες που αποκομίσαμε πρόσφατα από την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας». «Δεν θα είναι όμως μια απλή αντιγραφή της συμφωνίας. Δεν μπορείς να υιοθετείς τα ίδια μέτρα για όλες τις χώρες. Αντιθέτως θέλουμε εξειδικευμένα μέτρα για κάθε μεμονωμένη χώρα», πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Οι προωθούμενες νέες συμφωνίες αφορούν αρχικώς εννέα χώρες: την Ιορδανία, το Λίβανο, την Τυνησία, τη Νιγηρία, το Μαλί, την Αιθιοπία, τη Σενεγάλη, τη Νιγηρία και τη Λιβύη. «Με κάθε μια από αυτές τις εννέα χώρες θέλουμε να συνάψουμε διάφορες συμφωνίες», ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και συμπλήρωσε: «θέλουμε να τις πείσουμε να δεχθούν την επιστροφή παράνομων μεταναστών. Επιπλέον, στόχος είναι αυτές οι χώρες να κινηθούν με συνέπεια κατά των διακινητών και να διαφυλάξουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους. Πέραν αυτών θέλουμε να αποτρέψουμε το να ξεκινούν οι πρόσφυγες το επικίνδυνο ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Γι’ αυτό το λόγο θα ενθαρρύνουμε ορισμένα κράτη που γειτνιάζουν με τις χώρες καταγωγής των προσφύγων να διασφαλίζουν στους ανθρώπους μια ακόμη πιο ασφαλή υποδοχή. Και τέταρτον, θέλουμε να διανοίξουμε νόμιμους δρόμους προς την Ευρώπη, με τις χώρες της Ε.Ε. είτε να δέχονται ανθρώπους που έχουν ανάγκη απευθείας από τις χώρες προέλευσης, είτε να παρέχουν σε νόμιμους μετανάστες άδειες παραμονής και εργασίας στο πλαίσιο μιας νέας Blue Card».

Σε όσες χώρες συνεργαστούν εν τέλει, η Ε.Ε. θα προσφέρει οικονομικά ανταλλάγματα, ενώ η ελλιπής συνεργασία αντίθετα, θα «τιμωρείται» και θα έχει συνέπειες, συμπλήρωσε ο κ. Αβραμόπουλος. «Η ΕΕ μπορεί να προσφέρει θετικά και αρνητικά κίνητρα. Στις χώρες που θα συνεργαστούν μπορούμε να υποσχεθούμε -πέρα από την ήδη παρεχόμενη βοήθεια- μια περαιτέρω ουσιαστική οικονομική στήριξη ή και τη διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων. Για όσες, αντίθετα, δεν τηρήσουν τις συμφωνίες, ενδέχεται να υπάρξουν περιορισμοί», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ποιο θα είναι όμως το ύψος της παρεχόμενης νέας οικονομικής βοήθειας; «Αφενός θα προτείνουμε μέτρα τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν βραχυπρόθεσμα και να τεθούν άμεσα σε ισχύ. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιήσουμε υφιστάμενους πόρους πιο στοχευμένα, πιο ευέλικτα και πιο γρήγορα. Μεταξύ 2016 και 2020 μπορούν να διατεθούν έτσι περί τα 8 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μεταναστευτικών εταιρικών σχέσεων. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της προσφυγικής κρίσης σε μακροπρόθεσμη βάση θα παρουσιάσουμε ήδη το φθινόπωρο ένα συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα. Δίνοντας ώθηση σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις μπορούμε να ενεργοποιήσουμε έως και 31 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν θα διαθέσει μέχρι το 2020 3,1 δισ. ευρώ. Εάν συμμετάσχουν αναλόγως οι χώρες μέλη και άλλοι εταίροι, τότε μπορούν να ενεργοποιηθούν εντέλει επενδύσεις ύψους έως και 62 δισ. ευρώ».

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.