Newsroom

Newsroom

Συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο στα σημαντικά θέματα θέλουν τα ευρωπαϊκά κράτη, αναφέρει η "Suddeutsche Zeitung"

«Τα ευρωπαϊκά κράτη θέλουν συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο στα σημαντικά θέματα- όμως στο θέμα της μετανάστευσης και της μεταρρύθμισης της ευρωζώνης παραμένουν οι διενέξεις» γράφει η γερμανική «Suddeutsche Zeitung».

58e48f1a1dc524070f8b49e4 3

«Αν και συνήθως η Καγκελάριος Μέρκελ έχει το χάρισμα να υποβαθμίζει εκρηκτικά θέματα, την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ξεκάθαρα: «Εάν η Γερμανία και η Γαλλία δεν έχουν κοινή στάση, η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει». Το μήνυμα αυτό δείχνει ότι το ντουέτο «Mecron» λειτουργεί, σημειώνει η SZ.

Στον κατάλογο των κοινών θέσεων Γερμανίας-Γαλλίας περιλαμβάνεται η άμυνα, η μετανάστευση, το μέλλον της οικονομίας και της νομισματικής ένωσης. «Οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι. Μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε διαμορφώσει κοινές θέσεις», δήλωσε η Mέρκελ. Και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουελ Μακρόν από την πλευρά του δηλώνει αισιόδοξος, ενώ εύχεται καλή δύναμη στην Καγκελάριο στις διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης με το SPD.

Στο θέμα της νομισματικής ένωσης, η Γερμανία υποστηρίζει την τραπεζική ένωση, αλλά φρενάρει την εγγύηση των ευρωπαϊκών καταθέσεων, με τη Mέρκελ να επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι πρέπει να μειωθούν. Η ίδια προτιμά να μιλά για διαρθρωτικές αλλαγές και ανταγωνιστικότητα. Οι σχετικές λεπτομέρειες δε συζητήθηκαν σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. «Θα βρούμε κοινό τόπο. Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και λύση», υπόσχεται η Καγκελάριος.

Ο Mακρόν από την πλευρά του καθιστά σαφές ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν είναι η κορυφαία προτεραιότητά του, αλλά η σύγκλιση των ευρωπαϊκών κρατών κατά το πρότυπο Ντελόρ.

Ωστόσο, στην Ευρώπη παραμένει το χάσμα στη νομισματική ένωση μεταξύ Βορρά και Νότου και στο μεταναστευτικό μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Η συζήτηση για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής κινήθηκε στις «γνωστές γραμμές», σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη. Οι χώρες της Αν. Ευρώπης επιμένουν ότι η ανακατανομή δεν λειτουργεί, πράγμα που ήταν και η διαπίστωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος και δέχθηκε σκληρή κριτική επ’ αυτού. Υπάρχει η εντύπωση ότι η δουλειά των δύο προηγούμενων ετών ήταν μάταιη. Αλλά είναι λάθος εντύπωση, διότι η Ευρώπη έχει διανύσει πολύ δρόμο από το χάος των πρώτων ημερών που οι αιτούντες άσυλο ταξίδευαν σε όλη την Ευρώπη, χωρίς να είναι καταγεγραμμένοι. Με τη συμφωνία με τρίτες χώρες η μεταναστευτική ροή μειώθηκε. Η προσπάθεια εσωτερικής κατανομής του βάρους ήταν λιγότερο επιτυχημένη. «Οι θέσεις δεν έχουν αλλάξει. Χρειαζόμαστε πολύ δουλειά», συνόψισε η Mέρκελ σχετικά.

Εξάλλου, στις Βρυξέλλες συζητείται εδώ και εβδομάδες μια (μεγάλη) συμφωνία για τη μετανάστευση, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τις μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης και πιθανόν τη συζήτηση για το κράτος δικαίου σε Πολωνία και Ουγγαρία.

Η Δύση έχει μοχλούς άσκησης πίεσης: α) τη διακοπή της χρηματοδότησης από το Ταμείο Συνοχής για τις ανατολικές χώρες β) τη συνέχιση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων και γ) γερμανοί και ολλανδοί πολιτικοί ψιθυρίζουν για λήψη απόφασης με πλειοψηφία.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, όλα αυτά τα στοιχεία θα τροφοδοτήσουν την ευρωπαϊκή μηχανή συμβιβασμού και θα προκύψει ένα μείγμα εύκολα αναμενόμενο, τουλάχιστον όσον αφορά την πολιτική ασύλου: η Ιταλία, η Ελλάδα, η Σουηδία και λίγες ακόμα χώρες θα συνεχίσουν να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος, δηλαδή να υποδέχονται όσους χρειάζονται προστασία, ενώ οι ανατολικές χώρες θα πληρώσουν λίγα επιπλέον χρήματα και θα κάνουν συμβολικές παραχωρήσεις.

Εύκολο να το λέει κανείς. Ο δρόμος για την επίτευξη συμβιβασμού είναι μακρύς και περιλαμβάνει μακριές νύχτες διαπραγμάτευσης και σκληρές αντιπαραθέσεις, επισημαίνουν οι αρθρογράφοι. Επισήμως, ο στόχος επίτευξης συμφωνίας είναι ο Ιούνιος. «Είναι αδύνατο», σχολιάζει διπλωμάτης.

Στον κόσμο «Mecron»: Ο Mακρόν λέει πρέπει να καθοριστούν πρώτα οι κοινές γραμμές και μετά να δημιουργηθεί ένα ταμείο, όπως έγινε για την περίπτωση της Λιβύης και στο θέμα της άμυνας. Η Mέρκελ λέει: «Τα χρήματα από μόνα τους δε λύνουν το πρόβλημα».

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

ξοφασκια

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής, την παράταση χρήσης του ΟΑΚΑ από την Ελληνική Ομοσπονδία…

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Καρυστιανού 1

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento στους ισχυρισµούς της εισαγγελέα του Αρειου Πάγου, η…

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Κασσελάκης

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι σε όλες τις αφηγήσεις του είναι…

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

olympiaki floga

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

Όπως καταγγέλλει δημόσια ο Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος που εργάζεται επί 20…

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

dubai kakokairia arthrou

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

Περίπου 60 Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο μην μπορώντας να…