Συμφωνία "μαμούθ" ΗΠΑ-Ισραήλ για στρατιωτική βοήθεια ύψους 38 δισ.

Συμφωνία «μαμούθ» για στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ υπέγραψαν την Τετάρτη ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τομ Σάνον και ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Γιάκομπ Νάγκελ.

57da60521dc524c21e8b45b2

Η συμφωνία προβλέπει πακέτο βοήθειας 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ουάσινγκτον για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Όπως τόνισε η Αμερικανίδα σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις: «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσφορά στρατιωτικής βοήθειας προς οποιαδήποτε χώρα σε όλη την αμερικανική ιστορία. Αποτελεί υπενθύμιση της σταθερής προσήλωσης στην ασφάλεια του Ισραήλ».

Η συμφωνία έκλεισε μια περίοδο έντονων διακυμάνσεων στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις για θέματα όπως το παλαιστινιακό και η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προτίμησε να υποχωρήσει για να εξασφαλίσει τη βοήθεια, παρά να ποντάρει σε κάτι καλύτερο από την επόμενη κυβέρνηση.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ομπάμα και την κυβέρνησή του για αυτή την ιστορική συμφωνία. Ευχαριστώ επίσης τους πολλούς, πάρα πολλούς φίλους στο αμερικανικό Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό για τη στήριξή τους, τη διακομματική στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο σημαντικότερος σύμμαχος των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή σκοπεύει να αναβαθμίσει τα μαχητικά του αεροσκάφη.

Το ενδιαφέρον όμως ζήτημα που δείχνει και την πολιτική ισχύ του Τελ Αβίβ προς την Αμερικανική ηγεσία είναι το γεγονός πως σύμφωνα με το euronews η συμφωνία “υποχρεώνει” το Ισραήλ να τοποθετήσει τα χρήματα σε όπλα δικής του και όχι αμερικανικής κατασκευής.

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς»

Screenshot 2024 05 04 211220

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς»

Ο ηθοποιός, Θανάσης Ευθυμιάδης, αποχαιρέτησε την Άννα Παναγιωτοπούλου δημοσιεύοντας μια φωτογραφία τους από τα γυρίσματα…