Newsroom

Newsroom

Συμφώνησε η Άγκυρα – πίσω στην Τουρκία από την Κυριακή οι μετανάστες

Σε συμφωνία κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου, μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται παράτυπα στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή 20 Μαρτίου θα αρχίσουν να επαναπροωθούνται νομίμως στο τουρκικό έδαφος πιθανότατα από τις 4 Απριλίου.

56ec2c431dc524b1298b5696

Στη συμφωνία προβλέπεται επίσης επίσπευση της εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί να δοθούν στην Τουρκία για τη διαχείριση των προσφύγων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επέστρεψε στο Συμβούλιο για την τελική επισφράγιση της συμφωνίας αφότου οι ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν το αναθεωρημένο σχέδιο με το οποίο ήλθε ενώπιόν τους ο Ντόναλντ Τουσκ μετά την πολύωρη διαπραγμάτευση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες.

Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας ορίζεται η 20ή Μαρτίου, οπότε αρχίζει η εφαρμογή των επαναπροωθήσεων όλων των προσφύγων και μεταναστών που θα φθάνουν από την ημέρα αυτή στην Ελλάδα.

Τι είπαν μετά τη συμφωνία ηγέτες και αξιωματούχοι

Η γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήψη της απόφασης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αυτά που συμφωνήθηκαν σήμερα δεν είναι αρκετά διότι υπάρχουν λεπτομέρειες και τεχνικά ζητήματα που πρέπει να διευθετήσουμε, ωστόσο εξέφρασε την πίστη της ότι «πραγματικά θα καταφέρουμε ακόμη ένα χτύπημα, θα καταστρέψουμε το μοντέλο στο οποίο βασίζεται η δράση των διακινητών». «Η συμφωνία» πρόσθεσε «αποτελεί και έναν τρόπο αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ από την πλευρά του, σημείωσε ότι «θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι ο κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ευρώπη θα έχει προσωπική αντιμετώπιση», ενώ αναφορικά με τις συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός), το οποίο δεν συγκατέλεγεται στα κεφάλαια που έχει μπλοκάρει η Λευκωσία.

Ιστορική, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Ε.Ε. και η Τουρκία έχουν το ίδιο μέλλον. Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι το κόστος και τα βάρη θα πρέπει να επιμερίζονται δίκαια και τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 3 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. «Δεν θα δοθούν στην Τουρκία αυτά τα χρήματα, θα δοθούν για το καλό των σύρων προσφύγων», είπε. «Θα
προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία ειρηνική γειτονιά και η συνεργασία της
Τουρκίας είναι σημαντική για την Ε.Ε», πρόσθεσε.  

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ότι η συμφωνία που επετεύχθη είναι σύμφωνη με το διεθνές Δίκαιο. «Ειδικοί απεσταλμένοι» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν «βρίσκονται στην Ελλάδα ώστε να βοηθήσουν στην υλοποίηση αυτής της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο». Αναφορικά με τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, ο κ. Γιούνκερ επιβεβαίωσε ότι θα δοθούν 3 δισ. ευρώ, αλλά επανέλαβε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει και την Ελλάδα. «Ελπίζουμε να υπάρξει μετεγκατάσταση των ανθρώπων που βρίσκονται στην Ειδομένη μέσα στους επόμενους μήνες στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Τέμπη: Ο αδερφός του Βάϊου Βλάχου αποδομεί τον CEO του ΟΣΕ- «Εσείς μπορεί να οδηγείτε και χωρίς ζώνη» (video)

terezakis 1024x495 1

Τέμπη: Ο αδερφός του Βάϊου Βλάχου αποδομεί τον CEO του ΟΣΕ- «Εσείς μπορεί να οδηγείτε και χωρίς ζώνη» (video)

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, προσπάθησε να πείσει ότι τα τρένα είναι ασφαλή μετά τα…