Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Ομπάμα – Πούτιν για τη Συρία

Αν και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως πρέπει να δοθεί ένα τέλος στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 240.000 ανθρώπους, Μπαράκ Ομπάμα και Βλάντιμιρ Πούτιν διαφώνησαν κάθετα όσον αφορά στην τύχη του Σύρου δικτάτορα Μπασάρ Αλ Άσαντ. Πάντως παρά το αρχικά ψυχρό κλίμα, έπειτα από μία συνάντηση 90 λεπτών ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε λόγο για μία "εποικοδομητική, εντυπωσιακά ανοικτή συνομιλία" με τον αμερικανό ομόλογό του και μίλησε για πιθανή συνεργασία.

obama putin 1

Αν και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως πρέπει να δοθεί ένα τέλος στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 240.000 ανθρώπους, Μπαράκ Ομπάμα και Βλάντιμιρ Πούτιν διαφώνησαν κάθετα όσον αφορά στην τύχη του Σύρου δικτάτορα Μπασάρ Αλ Άσαντ. Πάντως παρά το αρχικά ψυχρό κλίμα, έπειτα από μία συνάντηση 90 λεπτών ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε λόγο για μία “εποικοδομητική, εντυπωσιακά ανοικτή συνομιλία” με τον αμερικανό ομόλογό του και μίλησε για πιθανή συνεργασία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ρωσίας στις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά απέκλεισε κάθε πιθανότητα χερσαίας επιχείρησης, υποστηρίζοντας την επιλογή της παροχής βοήθειας προς τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε πως οι βομβαρδισμοί των Αμερικανών και των Γάλλων κατά στόχων του ISIS πάνω από το έδαφος του Ιράκ αλλά όχι πάνω από το έδαφος της Συρίας, καθώς η Δαμασκός δεν έχει κάνει σχετικό αίτημα και δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στον απόηχο των δηλώσεων του ρώσου προέδρου, αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για κοινή βούληση εξεύρεσης απαντήσεων στον πόλεμο στη Συρία, ο οποίος έχει προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση. Αλλά διαπίστωσε την υπαρκτή διάσταση απόψεων ως προς τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη επικοινωνίας σε στρατιωτικό επίπεδο για την αποφυγή συγκρούσεων ανάμεσα στις στρατιωτικές τους δυνάμεις στην περιοχή.

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι δύο ηγέτες είχαν συγκρουσθεί από το βήμα της γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ανταλλάσσοντας κατηγορίες για τη συμβολή των δύο χωρών στην ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

“Η σελίδα Ασαντ πρέπει να γυρίσει”

Σε μία ομιλία επικεντρωμένη στη δύναμη της διπλωματίας, χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα το Ιράν και την Κούβα, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σαφώς ότι η σελίδα Ασαντ πρέπει να γυρίσει. “Έπειτα από τόσο χυμένο αίμα και τόσες σφαγές, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο προ του πολέμου στάτους κβο”.

Και σε μία σαφή αναφορά στη Μόσχα απέρριψε τη λογική της υποστήριξης ενός τυράννου που σφαγιάζει αθώα παιδιά με το πρόσχημα ότι “η εναλλακτική λύση θα ήταν χειρότερη”.

Αντίθετα, για τον Πούτιν, ο σύρος πρόεδρος εκπροσωπεί μία νόμιμη κυβέρνηση και θα ήταν “τεράστιο σφάλμα” η άρνηση συνεργασίας μαζί του.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε λόγο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης για την ανάγκη συγκρότησης ευρέως αντιτρομοκρατικού συνασπισμού”, αντίστοιχου με εκείνου “κατά του Χίτλερ” κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

“Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι κανείς άλλος, εκτός των στρατιωτικών δυνάμεων του σύρου προέδρου δεν πολεμούν πραγματικά το Ισλαμικό Κράτος”, δήλωσε ο ηγέτης του Κρεμλίνου, που έκανε τη μεγαλή του επιστροφή στο βήμα της γενικής συνέλευσης έπειτα από δεκαετή απουσία.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ