Συμφωνία στο έλεος των εθνικιστών

"Η Μακεδονία βάζει τέλος στη διαμάχη με την Ελλάδα συμφωνώντας σε νέο όνομα". Αυτή η παραδοχή στον τίτλο της είδησης του διεθνούς πρακτορείου Associated Press, τα λέει όλα και θέτει τους πάντες προ των ευθυνών τους. "Η Μακεδονία συμφώνησε να αλλάξει το όνομά της μετά από δεκαετίες σύγκρουσης με την Ελλάδα", γράφουν και οι New York Times.

5b210ec61dc5245b408b456b

Σύσσωμος ο ξένος τύπος χαιρέτησε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, που φαίνεται να βάζει τέλος σε μια 25ετή σφοδρή αντιπαράθεση και μάλιστα με όρους που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θα φαίνονταν για την ελληνική πλευρά, ουτοπικοί. Είναι χαρακτηριστικό πως όλοι ανεξαιρέτως, εστιάζουν στην ουσία της είδησης που είναι η συμφωνία για αλλαγή του ονόματος των γειτόνων μας.

 

 

 

Με 140 χώρες να έχουν ήδη εδώ και δεκαετίες αναγνωρίσει την πΓΔΜ ως “Μακεδονία”, η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε μια -εμφανή και σε πρωτοετή φοιτητή Διεθνών Σχέσεων- διπλωματική νίκη.

Όχι μόνο πέτυχε την αποδοχή της διπλής ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes (πάγια θέση κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), αλλά συγχρόνως υποχρεώνει τους γείτονες σε συνταγματική αναθεώρηση, απαλοιφή του αλυτρωτισμού και σαφή αναγνώριση της ιστορικής κληρονομιάς της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Ακόμα και η γλώσσα  αναγνωρίζεται ως μακεδονική με σλάβικους χαρακτήρες. Με λίγα λόγια, το μόνο στοιχείο που κερδίζουν, με αυτή τη συμφωνία, οι βόρειοι γείτονές μας, είναι η ιστορικά ορθή αναγνώρισή τους ως ένα μικρό μέρος της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής στην οποία μετοίκησαν τον 6ο μ.Χ. αιώνα, ως σλάβικα φύλλα.

Και όμως, αυτή τη συμφωνία, οι εγχώριοι εθνικιστές την ονομάζουν από χθες… προδοσία.

Στη γιάφκα του Άδωνη Γεωργιάδη και του Αντώνη Σαμαρά για παράδειγμα, η αντίδραση χθες ήταν αστραπιαία. “Κακή συμφωνία και μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση“, με παραληρήματα περί μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας, χαρακτήρισε τη συμφωνία ο -επισήμως πλέον- πρόεδρος της “σοβαρής Χρυσής Αυγής“, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σήμερα, ο ιμπρεσάριος που υποδύεται τον πρόεδρο της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχείρησε να στήσει παράσταση στο προεδρικό μέγαρο. Μιλώντας μπροστά στις κάμερες και τα μικρόφωνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ακυρώσει τη συμφωνία. Η “συμμορία” που καθοδηγεί τον πρόεδρο της ΝΔ, βλέπει ως “χρυσή” ευκαιρία την εκτροπή με βάση το “Μακεδονικό” και τη δημιουργία ενός μεγάλου εθνικιστικού ρεύματος, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι τους.

Δεν είναι τυχαίο πως οι εθνικιστές και των δύο χωρών αποκαλούν τους Ζάεφ και Τσίπρα: “προδότες”. Στα Σκόπια μάλιστα, χρησιμοποιούν με χειρουργική ακρίβεια τη ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από σήμερα, λοιπόν, ξεχωρίζει η ήρα απ’ το στάρι. Οι πραγματικά προοδευτικοί δημοκράτες δεν έχουν πλέον καμία απολύτως δικαιολογία να δίνουν άλλοθι και σέρνονται πίσω απ’ το εθνικιστικό άρμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ακροδεξιάς, συντηρητικής κουστωδίας που τον ελέγχει σαν μαριονέτα. Ενός -στα όρια του γκροτέσκο- θιάσου τυχοδιωκτών και ακραίων λαϊκιστών, που ονειρεύονται πολιτική αστάθεια και ανατροπές μπας και ξεγλυστρίσουν από τα κάθε είδους σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται οι ίδιοι και συγγενικά τους πρόσωπα.

 

 

ΥΓ. Να θυμίσουμε πως για τη μακεδονική γλώσσα ως αυτόνομη οντότητα, είχε μιλήσει πρώτος, ο ιδεολογικός καθοδηγητής του Αντώνη Σαμαρά και λοιπών ακροδεξιών, πολιτικών απατεώνων… ο Ευάγγελος Αβέρωφ.

 

 

 

ΥΓ2. Αν ισχύσει αυτή η συμφωνία, λογικό είναι να λένε “προδότη” τον Ζάεφ οι εθνικιστές των Σκοπίων και άθεο οι δικοί μας τον Τσίπρα. Εκκλησία κλέψαμε.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…