Newsroom

Newsroom

Συμφωνία πέντε σημείων για να γίνει βιώσιμο το χρέος προτείνει ο Βαρουφάκης

Μία συμφωνία πέντε σημείων με την Ευρώπη, προκειμένου να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, προτείνει με συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

varoufakis euro 0

Μία συμφωνία πέντε σημείων με την Ευρώπη, προκειμένου να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, προτείνει με συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Τα πέντε σημεία που καταθέτει ο υπουργός Οικονομικών είναι τα εξής:

1. Λογικά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων (της τάξης του 1,5%, αντί για το άκρως υφεσιακό 4,5% που είχαν αποδεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις).

2. Μια λελογισμένη αναδιάρθρωση χρέους (χωρίς αναγκαστικά κούρεμα κάποιου μέρους της ονομαστικής αξίας) που να συνδέει τις αποπληρωμές με τον ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.

3. Επενδυτικό πακέτο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αποκλειστικά για την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να διατεθεί ως επί το πλείστον στον ιδιωτικό τομέα, με νέες μη γραφειοκρατικές διαδικασίες.

4. Αποτελεσματική αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της ίδρυσης Κακής Τράπεζας (Bad Bank) από τους εναπομείναντες πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

5. Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που να δίνουν ανάσες στους δημιουργικούς πολίτες και τις επιχειρήσεις που παράγουν εμπορεύσιμα αγαθά και διαθέτουν εξαγωγική προοπτική.

Ερωτηθείς αν οι «θεσμοί» οδηγούν τη χώρα σε ασφυξία, υποστηρίζει πως η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζεται διαφορετικά από την προηγούμενη, σχολιάζοντας πως αυτή η πολιτική «διακρίσεων» απειλεί την αρχή της μη παρέμβασης των θεσμών στην εσωτερική πολιτική μίας χώρας.

Όσο για το αν σκέφτηκε το ενδεχόμενο της παραίτησης, εξαιτίας των πιέσεων που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα, ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά κατηγορηματικά: «Ούτε μια στιγμή. Άλλωστε όταν αποδεχθήκαμε την κυβερνητική ευθύνη, όλοι οι συνάδελφοι και σύντροφοι γνωρίζαμε πως αναλαμβάναμε σε συνθήκες σχεδιασμένης ασφυξίας, που στόχο είχαν να ανατρέψουν την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς. Σε μια τέτοια συγκυρία ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών είναι κάτι μεταξύ αλεξικέραυνου και ηλεκτρικής καρέκλας. Έχοντας λοιπόν αυτές τις προσδοκίες τίποτα δεν με ξένισε ή πτόησε».