Προστασία δύο ταχυτήτων από πλειστηριασμούς για το 58% των "κόκκινων" στεγαστικών

Τη λύση για προστασία σε δύο ταχύτητες του 60% περίπου των δανειοληπτών με "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια εξήγησαν με λεπτομέρεια οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης. Η λύση αυτή που βρέθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών τα ξημερώματα προβλέπει την απόλυτη προστασία από τους πλειστηριασμούς όσων έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και υπό όρους προστασία για το 33% που αντιστοιχεί στη "μεσαία" τάξη. Κάποια άλλα θέματα όπως τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια μεταφέρθηκαν για το Δεκέμβρη. 

kokkina daneia 3 0

Τη λύση για προστασία σε δύο ταχύτητες του 60% περίπου των δανειοληπτών με “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια εξήγησαν με λεπτομέρεια οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης. Η λύση αυτή που βρέθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών τα ξημερώματα προβλέπει την απόλυτη προστασία από τους πλειστηριασμούς όσων έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και υπό όρους προστασία για το 33% που αντιστοιχεί στη “μεσαία” τάξη. Κάποια άλλα θέματα όπως τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια μεταφέρθηκαν για το Δεκέμβρη. 

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα εξής: 

Για το 25% + 33% λοιπόν των “κόκκινων” στεγαστικών δανείων θα προβλέπεται δυνητικό κούρεμα χρέους. Αυτό θα συμβαίνει στις περιπτώσεις όπου η σημερινή εμπορική αξία του ακινήτου είναι μικρότερη από αυτή στην οποία αγοράσθηκε το ακίνητο και συνήφθηκε αρχικά το δάνειο, συνθήκη που ισχύει πλέον στις περισσότερες περιπτώσεις. Δηλαδή στην περίπτωση που ένα ακίνητο είχε εμπορική αξία 200.000 ευρώ και σήμερα η εμπορική του έχει πέσει στις 170.000 ευρώ, οι 30.000 ευρώ θα διαγραφούν από το χρέος, όπως ανέφερε νωρίτερα κυβερνητικός παράγοντας κι επιβεβαίωσαν στη συνέντευξη Τύπου οι δύο αρμόδιοι υπουργοί.

Μένει ωστόσο να προσδιοριστεί πώς θα ορίζεται η σημερινή εμπορική αξία. Επ’ αυτού ο Γιώργος Σταθάκης προανήγγειλε ότι ανεξάρτητοι εκτιμητές θα αναλάβουν αυτό το έργο.

Για το ποσό λοιπόν που θα μένει να πληρωθεί, κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν στις δύο αυτές κατηγορίες: 

Στην πρώτη κατηγορία των πολύ χαμηλών εισοδημάτων υπάγεται το 25% των κόκκινων στεγαστικών δανείων, δηλαδή περίπου 100.000 στεγαστικά. Η κατηγορία αυτή προστατεύεται πλήρως από τον πλειστηριασμό και υπάγονται σε αυτή οφειλέτες που έχουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 170.000 ευρώ και εισόδημα 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι, 3.361 ευρώ για κάθε τέκνο και 20.639 δηλωθέν εισόδημα για μια τετραμελή οικογένεια.

Για την πλήρη στήριξη της συγκεκριμένης κατηγορίας η κυβέρνηση δεσμεύει από τον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή της ελάχιστης δόσης στις περιπτώσεις των πολύ φτωχών και ανέργων, που δεν μπορούν να μπορούν να καλύψουν τη δόση.

Τα κριτήρια για τη δεύτερη κατηγορία είναι πιο αυστηρά, με στόχο να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για τους στρατηγικούς «μπαταχτσήδες» όπως επισημαίνουν τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι δανειστές. Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, το 33% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

Για αυτό το 33%, λοιπόν, η δόση θα καθορίζεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου, η οποία «κλειδώνει» σε συνάρτηση με το εισόδημά του που αναπροσαρμόζεται με βάση τη φορολογική δήλωση. Η διαδικασία θα γίνεται με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Σε αυτή την κατηγορία μπορούν να υπαχθούν οφειλέτες που έχουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 230.000 ευρώ και εισόδημα έως 35.086 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, 13.906 ευρώ για ένα άτομο και 23.659 για ένα ζευγάρι.

Όσοι δεν προστατεύονται

Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με αυτούς που δεν θα καταφέρουν να μπουν στο νόμο και δεν θα καταφέρουν συμβιβασμό με την τράπεζα.

Η τρίτη κατηγορία είναι περίπου το 38% των “κόκκινων” δανειοληπτών,οι οποίοι θα μείνουν ακάλυπτοι από κάθε ευνοϊκή ρύθμιση και πλέον θα πρέπει να αναζητήσουν από μόνοι τους κάποια ρύθμιση με την τράπεζα τους.

Τσακαλώτος: Οι τράπεζες δε θέλουν να γεμίσουν με σπίτια

Επιχειρώντας να καθησυχάσει κατά το δυνατόν όσους θεωρούν πως οι παραπάνω ρυθμίσεις δεν παρέχουν επαρκή προστασία στην πρώτη τους κατοικία, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε την ισχυροποίηση του κώδικα δεοντολογίας των δανειοληπτών έναντι των δανειστών. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, τα στεγαστικά δάνεια είναι τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών και επομένως μία τράπεζα δεν έχει κανένα συμφέρον να προχωρήσει σε πλειστηριασμό. «Δεν θέλουν να έχουν στα χέρια τους σπίτια τα οποία θα υποχρεούνται να κρατούν σε καλή κατάσταση, έως ότου βρεθεί νέο αγοραστής – ενοικιαστής. Κι αυτή νομίζουμε είναι η τρίτη δικλείδα ασφαλείας για το σπίτι».

Επιχειρηματικά δάνεια και “κοράκια” πάνε για το Δεκέμβρη

Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα ή αύριο στη Βουλή δε θα βρίσκονται τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και το κρίσιμο θέμα της εμπλοκής των distress funds διότι κυβέρνηση και θεσμοί άφησαν για αργότερα το θέμα. Ποια δάνεια (επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά) θα έχουν δικαίωμα να αγοράσουν τα “κοράκια” και με ποιούς όρους, μένει να προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα.

Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών -«Δεν φοβάμαι τίποτα» λέει

PATRA GRAFEIO pritanis

Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών -«Δεν φοβάμαι τίποτα» λέει

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών υποστήριξε μέσω ανάρτησής του στο Facebook ότι παραμένει αποκλεισμένος και…

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

apofiti

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

Σε βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok, η νεαρή απόφοιτη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, απεικονίζεται με το πτυχίο…

Καπραβέλος: Η δήλωση που έπρεπε να ακουστεί – «Έχω όμως ένα παράπονο από τον Καλλιάνο» (video)

InCollage 20240426 174104583

Καπραβέλος: Η δήλωση που έπρεπε να ακουστεί – «Έχω όμως ένα παράπονο από τον Καλλιάνο» (video)

Το παράπονο του προς τον Γιάννη Καλλιάνο εξέφρασε ο συντονιστής διευθυντής Β' ΜΕΘ του Παπανικολάου

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

δικαστηριο

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

Δεν απολύθηκε μία δικαστής η οποία είχε μεν καθυστερήσεις λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, αλλά τις…