Συμφωνία κυβέρνησης–θεσμών: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα – "Ξεκλειδώνει" η εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ

Κυβέρνηση και πιστωτές συμφώνησαν για τα 13 προαπαιτούμενα με τα οποία ανοίγει και ο δρόμος για την εκταμίευση της υποδόσης του 1…

2426315

Κυβέρνηση και πιστωτές συμφώνησαν για τα 13 προαπαιτούμενα με τα οποία ανοίγει και ο δρόμος για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. Στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών υπήρξε συμφωνία.

Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθεί το Σάββατο στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί το βράδυ της Τρίτης, ώστε η υποδόση του 1 δισ. ευρώ να εκταμιευθεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

Συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια

Σε ό,τι αφορά το θέμα των κόκκινων δανείων, η συμφωνία προβλέπει στο νομοσχέδιο να περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια εταιρειών με τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ και έως 150 εργαζόμενους. Η συμφωνία προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς επιχειρηματικών δανείων μέσω εταιρειών διαχείρισης.

Επίσης, θα προβλέπει το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα χωριστεί σε υποενότητες ανάλογα με την κατηγορία των προς αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, καθώς και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Εξαιρέσεις

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, σε πρώτη φάση και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 εξαιρούνται από τη διαδικασία διαχείρισης εκτός τραπεζικών ιδρυμάτων όλα τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (κατά τον ευρωπαϊκό ορισμό), καθώς και τα καταναλωτικά δάνεια. Το καθεστώς των εξαιρέσεων θα επανεξεταστεί μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2016 στο πλαίσιο ενός νέου κανονιστικού πλαισίου.

Την Τετάρτη θα συγκληθεί εκ νέου το Euro Workning Group για να επικυρώσει την υλοποίηση των μέτρων, στέλνοντας στο ESM την απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…