Newsroom

Newsroom

Συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας για μείωση των εκπομπών CO2.

“Ιστορική” για το περιβάλλον χαρακτηρίζουν οικολογικές οργανώσεις τη σινο-αμερικάνικη συμφωνία της 12ης Νοεμβρίου για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα…

hpa kina

“Ιστορική” για το περιβάλλον χαρακτηρίζουν οικολογικές οργανώσεις τη σινο-αμερικάνικη συμφωνία της 12ης Νοεμβρίου για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις δύο χώρες. 

Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα δεσμεύτηκε πως οι εκπομπές της θα φτάσουν στο ανώτατο σημείο τους μέχρι το 2030 κι ύστερα θα βαίνουν μειούμενες ενώ οι ΗΠΑ έκαναν το βήμα παραπάνω ανακοινώνοντας μείωση 26% – 28% μέχρι το 2025 με έτος εκκίνησης το 2005.

Σε κοινή συνέντευξη στο Πεκίνο με τον γ.γ. Του Κ.Κ. Κίνας Σι Ζινπινγκ, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως “όντας οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο κι οι δυο σημαντικότεροι πομποί αερίων του θερμοκηπίου, έχουμε ειδική ευθύνη να ηγηθούμε της παγκόσμιας προσπάθειας εναντίον της κλιματικής αλλαγής”. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κάθε λόγο να νιώθει “τύψεις” για την πολιτική της χώρας (και) σε αυτόν τον τομέα. Οι ανεπτυγμένες ΗΠΑ ήταν η δεύτερη σε εκπομπές CO2 χώρα στον κόσμο με 5,2 δισεκατομμύρια τόνους, με την ακόμη αναπτυσσόμενη Κίνα να βρίσκεται στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα με 9,9 δις. Τόνους. Το πιο εντυπωσιακό και ταυτόχρονα τρομακτικό στοιχείο είναι πως οι δυο υπερδυνάμεις αθροιστικά είναι υπεύθυνες για το 42% των παγκόσμιων εκπομπών*!

*Σύμφωνα με τα δεδομένα του Global Carbon Project, μιας διεθνούς ένωσης προβεβλημένων ερευνητικών οργανισμών