Newsroom

Newsroom

Συμφωνία ΗΠΑ και Ευρώπης για μείωση της εξάρτησης  από το ρωσικό αέριο – Ετοιμάζεται «task force»

Αλλάζει το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο - Τα επόμενα βήματα

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν σήμερα τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, λόγω του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να παράσχουν φέτος στην Ευρώπη επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας που αποκαλύφθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τονίζει την ενότητα της Δύσης, που έχει όμως όρια

Ο Τζο Μπάιντεν διατυμπάνισε χθες Πέμπτη στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του διπλωματικού μαραθωνίου για την Ουκρανία, την ενότητα της Δύσης, όμως ο αμερικανός πρόεδρος φάνηκε επίσης να δοκιμάζει τα όριά της, σε όρους κυρώσεων και στρατιωτικής κινητοποίησης έναντι της Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο 79χρονος Δημοκρατικός, που σήμερα θα μεταβεί στο Ζέτσνο, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία, διατράνωσε ότι το NATO «ποτέ, ποτέ δεν ήταν τόσο ενωμένο».

Όμως όταν μια δημοσιογράφος τον πίεσε σχετικά με την απουσία απτού αποτρεπτικού αποτελέσματος των δυτικών μέτρων στη Ρωσία, ο αμερικανός πρόεδρος, αμυνόμενος, άφησε να φανεί κάποιος εκνευρισμός.

«Οι κυρώσεις δεν έχουν αποτρεπτικό αποτέλεσμα ποτέ. Εσείς (σ.σ. οι δημοσιογράφοι) δεν σταματάτε να μιλάτε. Οι κυρώσεις δεν έχουν αποτρεπτικό αποτέλεσμα ποτέ», παραδέχθηκε ο κ. Μπάιντεν, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία κι ενώ οι άμαχοι πληρώνουν ολοένα πιο βαρύ τίμημα.

Κι αυτό παρότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα τιμωρητικά μέτρα εναντίον των μελών του ρωσικού κοινοβουλίου και της ρωσικής κρατικής βιομηχανίας όπλων.

Ο σκοπός, σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, είναι «να πονέσει» ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όχι απλά για μερικές εβδομάδες, ή μερικούς μήνες, αλλά «για το υπόλοιπο της χρονιάς» αν όχι περισσότερο. «Αυτό θα τον σταματήσει».

Από πλευράς συμβολισμού, που αντίθετα με τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ διεκδικεί τον ρόλο του «ηγέτη του ελεύθερου κόσμου», αναμφίβολα πέτυχε τον στόχο της κινητοποίησης που είχε θέσει πηγαίνοντας να συμμετάσχει στην τριάδα των συνόδων του NATO, της G7 και της ΕΕ.

«Ελπίδα»

Οι δυτικοί ηγέτες ανταγωνίστηκαν στα μηνύματα ενότητας και αυστηρότητας έναντι της Ρωσίας αλλά και έναντι της Κίνας, που ο Τζο Μπάιντεν είπε πως έχει την «ελπίδα» ότι δεν θα σπεύσει να διασώσει το ρωσικό πολεμικό εγχείρημα.

Όμως ο αμερικανός πρόεδρος φάνηκε επίσης να δοκιμάζει τα όρια της δράσης των δυτικών χωρών.

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, μετά τις ριπές κυρώσεων των πρώτων εβδομάδων, οι τρεις σύνοδοι δεν οδήγησαν -πράγμα που αναμενόταν εξάλλου- σε θεαματικές αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, κυριολεκτικά την πηγή της δύναμης της Ρωσίας, αφού από τις εξαγωγές εξασφαλίζει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι μολονότι εκείνοι μπόρεσαν, αφού παράγουν πετρέλαιο, να προχωρήσουν στην επιβολή εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, δεν ισχύει το ίδιο για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ωστόσο υπήρξε η δέσμευση των δυτικών πως η Ρωσία θα εμποδιστεί να χρησιμοποιήσει τον χρυσό της, ενώ, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, έγινε πρόοδος στις συζητήσεις για να δοθούν στο Κίεβο πύραυλοι κατά πλοίων.

Οι ηγέτες του NATO ενέκριναν επίσης τη δημιουργία νέων τακτικών σχηματισμών στη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία, καθώς και την ενίσχυση των τεσσάρων που υπάρχουν ήδη στην Πολωνία και στις τρεις χώρες της Βαλτικής.

Η Ρωσία επέκρινε με σφοδρότητα την κίνηση, τονίζοντας πως οι κινήσεις της Δύσης δείχνουν πως αυτό που την ενδιαφέρει είναι να «συνεχιστούν» οι εχθροπραξίες.

Ο Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε επίσης πως θα υπάρξει «αντίδραση» αν η Ρωσία, όπως λένε ότι φοβούνται οι Ουκρανοί και οι δυτικοί, χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Αλλά ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος μέχρι τώρα απορρίπτει κατηγορηματικά την απευθείας στρατιωτική σύγκρουση με τη Μόσχα, δεν θέλησε να ξεκαθαρίσει ποια θα ήταν αυτή.

Ενώ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπενθύμισε πως τα κράτη μέλη του NATO δεν θέλουν να μετατραπούν σε «μέρη στην ένοπλη σύρραξη».