Συμφωνία για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Σε συμφωνία για την κήρυξη εκεχειρίας κατέληξαν το Κίεβο και οι φιλορώσοι αυτονομιστές, μετά τις συνομιλίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας.…

ukraine 14

Σε συμφωνία για την κήρυξη εκεχειρίας κατέληξαν το Κίεβο και οι φιλορώσοι αυτονομιστές, μετά τις συνομιλίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο επιβεβαίωσε μέσω twitter ότι υπεγράφη στο Μινσκ συμφωνία για κατάπαυση πυρός, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Παρασκευή, στις 18:00.

Εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η Χάιντι Ταλιαβίνι, ανέφερε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, ανταλλαγή κρατουμένων, υποχώρηση των στρατευμάτων και των βαρέων όπλων και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε κατεστραμμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει «αποτελεσματικός διεθνής έλεγχος» της τήρησης της συμφωνίας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε την αιματοχυσία στην Ουκρανία».

O Ποροσένκο δήλωσε επίσης ότι η απελευθέρωση κρατουμένων πιθανόν θα γίνει το Σάββατο.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο είπε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει τρία βασικά σημεία: κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των «ρωσικών δυνάμεων και των ρώσων κακοποιών και τρομοκρατών» και αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Ένας ηγέτης των φιλορώσων, ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, είπε πως η εκεχειρία αυτή δεν αναιρεί την επιδίωξη των φιλορώσων να αποσχιστεί η περιοχή τους από την Ουκρανία.

«Η εκεχειρία δεν σημαίνει ότι τερματίζεται η πολιτική μας για την απόσχιση» από την Ουκρανία, είπε ο Πλοτνίτσκι στους δημοσιογράφους.

Το NATO εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας «πολιτικής διαδικασίας» για τον τερματισμό της σύρραξης στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο καλωσόρισε τη συμφωνία και ανακοίνωσε πως ελπίζει να εφαρμοστεί «όρο προς όρο». Η ρωσική προεδρία «καλωσορίζει την υπογραφή του πρωτοκόλλου στο Μινσκ», είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Πεσκόφ επισήμανε πως η συμφωνία ακολουθεί τις πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβαν ο Πούτιν και ο Ποροσένκο, και πρόσθεσε πως η Μόσχα «ελπίζει πως όλες οι πρόνοιες που περιλήφθηκαν στο έγγραφο και οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν θα τηρηθούν αυστηρά και θα επαληθευτούν διεξοδικά από τα μέρη» και πως «η διαπραγματευτική διαδικασία θα συνεχιστεί έως ότου η κρίση στην Ουκρανία διευθετηθεί πλήρως».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, καλωσόρισε την κατάπαυση του πυρός και τόνισε ότι «η αξιόπιστη και ολοκληρωμένη παρακολούθηση και επαλήθευση είναι απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχή εφαρμογή» της εκεχειρίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος, αλλά και επιφυλακτικός αναφορικά με τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών ανταρτών, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο στην ανατολική Ουκρανία και πρόσθεσε ότι μετά τη συμφωνία θα πρέπει να ακολουθήσουν ενέργειες στο πεδίο. 

Για τον λόγο αυτό ο Ομπάμα κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους του να συμφωνήσουν σε νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες μπορούν να αρθούν, αν τηρηθεί η συμφωνία εκεχειρίας.

«Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για εκεχειρία, προφανώς είμαστε αισιόδοξοι, όμως βάσει της προηγούμενης εμπειρίας είμαστε και επιφυλακτικοί για το αν οι αποσχιστές θα την τηρήσουν πραγματικά και για το αν οι Ρώσοι θα σταματήσουν να παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οπότε θα πρέπει να ελεγχθεί», σημείωσε.

«Επίσης στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία ότι οι πράξεις έχουν συνέπειες. Σήμερα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη οριστικοποιούν μέτρα για να επιβάλλουν βαθύτερες και ευρύτερες κυρώσεις στους ρωσικούς τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και της άμυνας», δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο δρόμος για την επιστροφή της Ρωσίας στην κοινότητα των εθνών και κάλεσε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τον ακολουθήσει. Το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι θα υπερασπιστεί κάθε σύμμαχό του και ότι υποστηρίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, κατέληξε ο Ομπάμα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…