Newsroom

Newsroom

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ θέλει η Κίνα

Τις ευρωπαϊκές αντιρρήσεις στην κινεζική προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, θα προσπαθήσει να κάμψει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής…

kina 3

Τις ευρωπαϊκές αντιρρήσεις στην κινεζική προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, θα προσπαθήσει να κάμψει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σήμερα Κυριακή στο Βέλγιο, ο πρόεδρος της χώρας Σι Ζινπίνγκ. Ο Σι Ζινπίνγκ είναι ο πρώτος κινέζος ηγέτης που επισκέπτεται τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, οπότε απέκτησαν δεσμούς οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο.

Ο πρόεδρος Σι θα επιδιώξει επίσης να στείλει ένα μήνυμα ότι η Κίνα δεν είναι ένας συγκρουσιακός εταίρος προς την ΕΕ και ότι είναι έτοιμη για την επίλυση των εμπορικών διαφορών. «Τα κοινά μας συμφέροντα υπερτερούν κατά πολύ των διαφορών μας», δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας στην ΕΕ , Γιανγκ Γιανγούι. «Θα πρέπει να διερευνηθούν τρόποι για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας» συμπλήρωσε.

Ο Σι θα επισκεφτεί ένα πάρκο άγριας ζωής κοντά στις Βρυξέλλες όπου διαβιούν οι «απεσταλμένοι» της Κίνας, τα δυο πάντα, Χούι Χινγκ και Χάο-Χάο τα οποία το Πεκίνο δάνεισε στο Βέλγιο τον περασμένο μήνα ως μέρος της κινεζικής παράδοσης να χρησιμοποιεί τα πάντα για να καλλιεργεί καλύτερες σχέσεις σε όλο τον κόσμο .

Οι κινέζοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η «διπλωματία των πάντα » θα δημιουργήσει διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν η ΕΕ και η Κίνα μόλις που απέφυγαν τον εμπορικό πόλεμο και θα βοηθήσει τον πρόεδρο Σι να αντιμετωπίσει τα δύσκολα πολιτικά θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και το πρόσφατο ζήτημα της Ουκρανίας.

Στην κορυφή της ατζέντας του προέδρου της Κίνας είναι η προσπάθεια πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει μια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ανάμεσα σε δύο από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου. Η Ευρώπη είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Κίνας.

Ευρώπη

Για την ΕΕ , η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η διμερείς σχέσεις «ταλαιπωρούνται» από μια σειρά καταστροφικές εμπορικές διαφορές που αφορούν ζητήματα από το χάλυβα έως το κρασί και τους ηλιακούς συσσωρευτές.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τον περασμένο Δεκέμβριο είχε δηλώσει ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο εταίρων. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαίων είναι επιφυλακτικοί. Οι διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι οι περισσότερες από τις 28 χώρες της ΕΕ έχουν αντισταθεί στις κινεζικές πιέσεις να συμπεριληφθεί αναφορά στο σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου στην κοινή δήλωση που αναμένεται να εκδοθεί μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Ευρώπης και της Κίνας έχουν διπλασιαστεί από το 2003 σε πάνω από 1 δισ. ευρώ την ημέρα , αλλά οι ευρωπαίοι κατηγορούν τις κινεζικές κρατικές εταιρείες ότι χρησιμοποιούν αθέμιτες επιδοτήσεις ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χειρίζεται τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις εξ ονόματος των χωρών της ΕΕ, ανέφερε ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει πρόοδος σε μία «επενδυτική συμφωνία» υπό διαπραγμάτευση, για να καταστεί ευκολότερο για τους ευρωπαίους να δραστηριοποιηθούν στην Κίνα .

Η Κίνα είναι επίσης ένας κεντρικός παίκτης στην κρίση της Ουκρανίας . Ενώ το Πεκίνο τηρεί προσεκτική και μάλλον ουδέτερη στάση στη διαμάχη μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για το μέλλον της Ουκρανίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελε να ακούσει τις απόψεις του Σι για το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…