Newsroom

Newsroom

Σύμβουλος Ζελένσκι: Το καθήκον μας είναι να αντισταθούμε για 7-10 μέρες

Η Ρωσία χρειάζεται απελπιστικά κάποια στρατιωτική νίκη, σχολιάζει ο Βαντίμ Ντενισένκο - Απαγορεύτηκαν οι εξαγωγές σιτηρών, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος από την Ουκρανία

AP22060824868139 3

Καθήκον των δυνάμεων της Ουκρανίας είναι να συγκρατήσουν την επίθεση των δυνάμεων της Ρωσίας, να μην τους επιτρέψουν να προελάσουν τις επόμενες επτά ως δέκα ημέρες ώστε η Μόσχα να μην είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι κατήγαγε νίκη, ανέφερε Ουκρανός αξιωματούχος.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, εξήγησε ότι η Ρωσία χρειάζεται απελπιστικά κάποια στρατιωτική νίκη, αναφέροντας τη Μαριούπολη και το Κίεβο ως τους πιο πιθανούς στόχους της Μόσχας.

«Χρειάζονται οπωσδήποτε κάποια νίκη προτού αναγκαστούν να διεξαγάγουν τις τελικές διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο κ. Ντενισένκο μέσω Facebook. «Επομένως το καθήκον μας είναι να αντισταθούμε για 7-10 ημέρες», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το  Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία ενημέρωσε τον ΟΗΕ για τον επαναπατρισμό των 250 ουκρανών κυανόκρανων που είναι ανεπτυγμένοι στη ΛΔ Κονγκό, δήλωσαν χθες Τρίτη πηγές προσκείμενες στον Οργανισμό στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο ΟΗΕ έλαβε επίσημη ειδοποίηση για την απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να αποσύρει τη στρατιωτική της δύναμη, συμπεριλαμβανομένων του προσωπικού, των ελικοπτέρων και του εξοπλισμού, από την αποστολή διατήρησης της ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών στη ΛΔ Κονγκό», τη MONUSCO, εξήγησε εκπρόσωπος του τμήματος ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Η ουκρανική δύναμη που είναι ενσωματωμένη στη MONUSCO αποτελείται από «250 στρατιώτες. Ενημερωθήκαμε για αυτή την απόφαση και ευχαριστούμε την Ουκρανία για τη σθεναρή συνεισφορά της στη MONUSCO και σε άλλες ειρηνευτικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Πέραν των στρατιωτών, η Ουκρανία συνεισέφερε στην ειρηνευτική δύναμη στη ΛΔ Κονγκό έξι αξιωματικούς, πέντε αστυνομικούς και επτά πολίτες ειδικούς του Οργανισμού, διευκρίνισε.

Η Ουκρανία έχει επίσης αναπτύξει μέλη των ενόπλων της δυνάμεων σε άλλες ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ: στο Νότιο Σουδάν (16 στρατιωτικοί), στο Μαλί (12), στην Κύπρο (5), στην Αμπιέι του Σουδάν (4) και στο Κόσοβο (3), κατά τον Οργανισμό.

Από τη δική της πλευρά, η Ρωσία έχει γενικά μικρή παρουσία στις περίπου είκοσι ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ σε διεθνές επίπεδο, στις οποίες συμμετέχουν κάπου 100.000 κυανόκρανοι.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Ουκρανίας απαγόρευσε τις εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με απόφαση του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…