Συμβούλιο της Ευρώπης: «Πιο ανθρωπιστική πολιτική» στο προσφυγικό

Η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν «πιο ανθρωπιστική» πολιτική στο προσφυγικό, η οποία θα «συμμορφώνεται» περισσότερο προς την υπεράσπιση «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

NewsRoom 07/10/2019 | 22:50

Εν όψει της συνόδου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε. που ξεκίνησαν πάνω στο προσχέδιο που έχουν προτείνει Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Μάλτα, η Ντούνια Μιγιάτοβιτς εξήρε τις προσπάθειες να δημιουργηθεί προσωρινός μηχανισμός για την ανακατανομή ανθρώπων που διασώζονται στη θάλασσα, πρωτοβουλία με σκοπό να τερματιστούν οι μακρές διενέξεις που καταγράφονταν από πέρυσι.

Οι λεπτομέρειες του προσχεδίου συμφωνίας δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί επίσημα, και η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης προειδοποίησε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εναντίον της υιοθέτησης μιας πολιτικής που θα οδηγήσει στην επαναπροώθηση μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο σε τόπους όπου κινδυνεύουν να υποστούν παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, όπως στην εμπόλεμη Λιβύη.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι διεθνής οργανισμός ξεχωριστός από την Ε.Ε., με αντικείμενο την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους του δικαίου, και σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέλη του.

Η Ε.Ε. υποστηρίζει την ακτοφυλακή της Λιβύης, η οποία αναχαιτίζει τους αλλοδαπούς που προσπαθούν να φθάσουν στις ακτές χωρών της Ευρώπης από τις ακτές τους και συνήθως τους οδηγεί σε κέντρα κράτησης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι έγκλειστοι στα κέντρα αυτά είναι αντιμέτωποι με βασανιστήρια, σεξουαλική κακοποίηση, καταναγκαστικά έργα, ακόμη και δουλεία.

«Σήμερα, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν μια ευκαιρία για να αποτρέψουν περαιτέρω καταστροφικές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα», προχωρώντας «στην αναστολή κάθε συνεργασίας με τις αρχές της Λιβύης που συνδέεται με τις αναχαιτίσεις στη θάλασσα» και τη μεταγωγή τους σε κέντρα κράτησης «έως ότου να υπάρξουν σαφείς εγγυήσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε η Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Επίσης υποστήριξε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αυξήσει τα μέσα τα οποία διαθέτει για να διεξάγονται επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο και να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που διεξάγουν τέτοιες επιχειρήσεις.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.