Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αδυνατεί να σταματήσει την αιματοχυσία στη Γάζα

Αδύναμο εμφανίστηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταματήσει την αιματοχυσία στη Γάζα, στην έκτακτη συνεδρίαση του. Την ίδια ώρα συνεχίστηκαν τα επεισόδια στη συνοριακή γραμμή στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα άλλοι δύο Παλαιστίνιοι να χάσουν τη ζωή τους από τις σφαίρες των Ισραηλινών στρατιωτών.

5afb47051dc5248e488b4698

Το Κουβέιτ, που είναι μη μόνιμο μέλος του Σ.Α. σχεδιάζει να υποβάλει διαρκώς αυτό το σχέδιο ψηφίσματος το οποίος έχει ως στόχο του να παρασχεθεί “διεθνής προστασία” στους Παλαιστίνιους αμάχους, είπε ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Μανσούρ αλ Οτάιμπι, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους διπλωμάτες να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Τελείωσε με τις φωτογραφίες των “ομάδων”: αρχικά, των εκπροσώπων 15 αραβικών χωρών του ΟΗΕ που ζητούν μια “ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα” για τα γεγονότα στη Γάζα και στη συνέχεια των 8 ευρωπαϊκών χωρών (Σουηδία, Γαλλία, Βρετανία, Πολωνία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ιταλία) που διάβασαν μια ανακοίνωση με την οποία καλείται το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση και “να σεβαστεί το δικαίωμα στη διαδήλωση”.

“Οι βιαιότητες πρέπει να σταματήσουν” τόνισε ο ειδικός συντονιστής για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο Ρώσος Νικολάι Μλαντένοφ, μιλώντας στο Συμβούλιο μέσω βιντεοκλήσης από την Ιερουσαλήμ. “Πρέπει όλα τα επεισόδια να αποτελέσουν αντικείμενο πλήρους έρευνας”, πρόσθεσε.

Για την εκπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, τη Νίκι Χέιλι, το Ισραήλ «επέδειξε αυτοσυγκράτηση» κατά τη διάρκεια των επεισοδίων χθες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. «Καμία χώρα σε αυτήν την αίθουσα δεν θα ενεργούσε με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση όσο το Ισραήλ», επέμεινε.

«Οι ΗΠΑ εκφράζουν τη λύπη τους για τους θανάτους όμως υπάρχει πολλή βία στην περιοχή» συμπλήρωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι λυπάται διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν συζητά αρκετά σχετικά με τις ενέργειες του Ιράν στη Συρία και την Υεμένη.

Ο Γάλλος ομόλογός της, Φρανσουά Ντελάτρ, έκρινε αντιθέτως ότι η απάντηση του Ισραήλ στους Παλαιστίνιους διαδηλωτές ήταν “δυσανάλογη”.

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ ζήτησε “να σταματήσει αυτή η σφαγή” του παλαιστινιακού λαού και, κάνοντας λόγο για “παραλυσία” του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάλεσε τους ομολόγους του “να μην διαψεύσουν τις ελπίδες” των Παλαιστινίων.

“Εδώ και ένα μήνα το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με ταραχές και όχι με διαδηλώσεις ή με διαμαρτυρίες” και ο στόχος είναι να περάσουν οι Παλαιστίνιοι τα σύνορα για “να σκοτώσουν τους Ισραηλινούς” είπε από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρεσβευτής Ντάνι Ντάνον. Ο Ισραηλινός διπλωμάτης, που μιλούσε ενώ η Νίκι Χέιλι είχε ήδη φύγει από την αίθουσα, κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υποκινεί τη βία.

Ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υπερασπίστηκε την αντίδραση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων απέναντι στους Παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Γάζα υποστηρίζοντας ότι για τη βία ευθύνεται η Χαμάς η οποία “σπρώχνει” αμάχους στη “γραμμή του πυρός”.

“Σπρώχνουν αμάχους, γυναίκες και παιδιά, στη γραμμή του πυρός με στόχο να έχουν θύματα. Προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες. Εκείνοι προσπαθούν να προκαλέσουν θύματα προκειμένου να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ, κάτι που είναι φρικτό”, είπε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Ενώ η καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα και οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση πολλαπλασιάζονται, ο Νετανιάχου εκτίμησε ότι οποιοσδήποτε στρατός στον κόσμο θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο και διαβεβαίωσε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες προσπαθούν αρχικά να σταματήσουν τους διαδηλωτές με “μη θανατηφόρα” μέσα.

Δείτε το ρεπορτάζ για τα σημερινά επεισόδια: 

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…