Newsroom

Newsroom

«Συμβουλή» Τσίπρα σε Μητσοτάκη για τις εκλογές: Μην μαδάτε άλλο τη μαργαρίτα…

«Η κοινωνία δεν σας αντέχει άλλο κ. Μητσοτάκη. Τρία χρόνια αρκετά. Δεν θα γίνουνε εφτά», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

5639743

Δριμεία κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον στη συζήτηση στη Βουλή ότι «παίζει εν ου παικτοίς με τα πάντα, τα εθνικά θέματα, τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, την κοινωνία, την αλήθεια και βέβαια με τις εκλογές». Του ζήτησε να αφήσει τα «ήξεις αφίξεις» και σήμερα «να δώσει επιτέλους εξηγήσεις και απαντήσεις», καθώς «έχει καταφέρει από μόνος του να αποτελεί παράγοντα πολιτικής αστάθειας».

«Η κοινωνία δεν σας αντέχει άλλο κ. Μητσοτάκη. Τρία χρόνια αρκετά. Δεν θα γίνουνε εφτά», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογραμμίζοντας ότι «το δίλημμα της κάλπης όποτε κι αν τη στήσετε θα είναι: Πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος». Δήλωσε απολύτως βέβαιος για το ποια θα είναι η απάντηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να «σταματήσει να μαδά τη μαργαρίτα» και να δηλώσει σήμερα ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές το Σεπτέμβριο, «και ελάτε να συνεννοηθούμε, όπως αρμόζει σε κάθε δημοκρατική πολιτεία, για τους όρους και τους δημοκρατικούς κανόνες της εκλογικής αναμέτρησης». «Δώστε δημοκρατική διέξοδο», τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Είπε ότι η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία «έχει γίνει αντικείμενο στοιχημάτων στο καζίνο του καθεστώτος τού» κ. Μητσοτάκη, ότι οι υπουργοί ασχολούνται μόνο με τον προεκλογικό αγώνα τους, και ζήτησε να μπει τέλος στις φήμες, τα παιχνίδια εντυπώσεων, τις διαρροές και να υπάρξει «καθαρό πεδίο και μίνιμουμ συνεννόηση, που απαιτείται σε μια περίοδο που είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε ότι ζητά εκλογές εδώ και έξι μήνες, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι η χώρα οδηγείται «σε βαθύ αδιέξοδο» από τις πολιτικές της και «αποδεικνύεται μεγεθυντής και πολλαπλασιαστής της κρίσης».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι 46 λεπτά στην ομιλία τού πρωθυπουργού δεν άκουσε να λέει πέντε λέξεις: ακρίβεια, πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία και σκευωρία. «Η ομιλία σας θα είναι case study για το πώς κάποιος μπορεί να πει τόσα πολλά ψέματα», είπε, σχολιάζοντας αναφορικά με τις αναφορές του στα εργασιακά ότι «ντύθηκε σήμερα όχι σοσιαλδημοκράτης, αλλά ΚΚΕ» και πως «επενδύει σε ένα κοινό που θεωρεί ότι έχει άγνοια», ενώ «ο κάθε πολίτης ξεχωριστά σήμερα γνωρίζει πολύ καλά την πραγματικότητα που βιώνει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η σημερινή συζήτηση γίνεται με τον πρωθυπουργό «να έχει υποστεί τρεις απανωτές ήττες» μέσα σε δέκα μέρες: «Μια διπλωματική ήττα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Ένα απίστευτο βατερλό από το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου που διέλυσε με πάταγο όλο σας το κατασκευασμένο αφήγημα περί δήθεν σκευωρίας. Ένα στραπάτσο χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου βρεθήκατε απολογούμενος για τις ντροπιαστικές επιδόσεις της πατρίδας επί της διακυβέρνησής σας στα ζητήματα του Κράτους Δικαίου και της Ελευθεροτυπίας». Τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ξεφύγει από την πραγματική εικόνα της κοινωνίας, η οποία δεν είναι, όπως τόνισε, «ο θαυμαστός καινούριος κόσμος που περιγράφετε εσείς και τα γνωστά ΜΜΕ, που από την 108η θέση αξιοπιστίας στον κόσμο, τα βλέπουν όλα γαλάζια». Σημείωσε ότι η κοινωνία είναι αλλού, με την ανασφάλεια να τη διακατέχει.

Ξεκινώντας με τα εθνικά θέματα έθεσε το ερώτημα: «ποιος αλήθεια αισθάνεται ασφαλής με τη στάση και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης σε ένα κόσμο στον οποίο συντελούνται τεκτονικές αλλαγές; Με την πορεία των εθνικών μας θεμάτων και την αντιμετώπιση του προκλητικού γείτονα, της Τουρκίας;». Είπε ότι είμαστε 4η στην Ε.Ε. και 8η στον κόσμο στη σειρά των χωρών που έχουν δώσει τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, ρωτώντας τον πρωθυπουργό: «γιατί βάζετε τη χώρα σε περιπέτειες; Δεν μπορούσατε να κρατήσετε μια σθεναρή στάση εναντίον της εισβολής, εναντίον της πολιτικής του Πούτιν, χωρίς να γίνουμε μέρος της κρίσης;».

Τον κατηγόρησε για «ΙΧ εξωτερική πολιτική» και ότι αποφάσισε μόνος του να αλλάξει το δόγμα της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας, καθιστώντας τη «πιστό και δεδομένο σύμμαχο, που δεν διεκδικεί εγγυήσεις και στήριξη, αλλά παραχωρεί δικαιώματα, με τη λογική ότι κάποια στιγμή η υπακοή του θα εκτιμηθεί», την ώρα που «παρακολουθεί την Τουρκία να αναβαθμίζει ραγδαία τον ρόλο της». «Παρακολουθεί, στη Μαδρίτη, την Τουρκία που κατέχει το 1/3 της Κύπρου, να δέχεται συγχαρητήρια για τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στο ουκρανικό και την συμβολή της στην επίλυση της επισιτιστικής κρίσης. Παρακολουθεί -και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει μάλιστα ικανοποιημένος- τη Σουηδία και τη Φινλανδία, χώρες που παραδοσιακά συνδέουν την πώληση όπλων με το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, να δεσμεύονται ότι θα άρουν οποιοδήποτε περιορισμό έναντι της πώλησης όπλων στην Τουρκία και να δεσμεύονται να στηρίξουν την συμμετοχή της Τουρκίας στις δομές ευρωπαϊκής άμυνας». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρόκειται για εξέλιξη «που παρά τον συντονισμό που λέτε ότι έχετε με τη Λευκωσία, ο ΥΠΕΞ της Κύπρου χαρακτήρισε σοβαρή αρνητική εξέλιξη».

Έθεσε το ερώτημα γιατί συνεπώς ο κ. Μητσοτάκης έφυγε «πανευτυχής και με δηλώσεις θριάμβου» από τη Σύνοδο της Μαδρίτης, προσθέτοντας ότι αμέσως μετά «ακούσαμε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να ανακοινώνει ότι θα υπάρξει και πώληση και εκσυγχρονισμός F16 στην Τουρκία». Δηλαδή, «εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία, ικανοποιώντας την απαίτηση των Αμερικανών συμμάχων, κι εκείνοι θα δίνουν αεροπλάνα στην Τουρκία για να κάνει παράνομες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Και όχι μόνο δεν καταδικάζουν τις τουρκικές υπερπτήσεις, αλλά μας συνιστούν ότι καλό είναι “να τα βρούμε”».

Ρώτησε ακόμα πώς τα «κατάφερε» έτσι η κυβέρνηση με το «Turkaegean», σχολιάζοντας ότι «πραγματικά μόνο μια κυβέρνηση με τόσο σοβαρό σχέδιο στο επιτελικό κράτος και τόσο άριστα στελέχη, που δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω, θα το είχε πετύχει αυτό…». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατηγορεί τη ΝΔ για προδοσία όπως έκανε εκείνη «όταν θέλατε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής και μου λέγατε σε αυτή την αίθουσα ότι πούλησα το Μακεδονικό για τις συντάξεις». Ξεκαθάρισε ότι κατηγορεί την κυβέρνηση για «επικίνδυνη ανικανότητα ακόμη και για τα εθνικά μας συμφέροντα», τονίζοντας ότι ο ίδιος έχει την εθνική ευθύνη να αμφισβητεί την πολιτική τής κυβέρνησης γιατί τη θεωρεί εθνικά επιζήμια και να διαβεβαιώνει ότι θα αλλάξει μετά τις εκλογές. Παράλληλα όμως δήλωσε -«και να το ακούσουν καλά αυτό μέσα και έξω από τη χώρα»- ότι παρά τις πολύ μεγάλες διαφορές θα είμαστε ενωμένοι, απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν, τις απόπειρες να παρέμβει στα εσωτερικά μας πολιτικά πράγματα, απέναντι σε κάθε αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας. «Η χώρα όμως γρήγορα πρέπει να γυρίσει σε πιο ασφαλή μονοπάτια στην εξωτερική πολιτική», τόνισε.

«Εμείς θα το πάμε μέχρι τέλος»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για κακομεταχείριση της Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντας «τρανή απόδειξη» τους «απαράδεκτους κυβερνητικούς χειρισμούς που αφορούν το συγκλονιστικό σκάνδαλο της Novartis». Ανέφερε ότι ο κ. Γεωργιάδης «είχε τουλάχιστον το σθένος, μετά την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, να ζητήσει μια συγνώμη», ρωτώντας τον κ. Μητσοτάκη αν θα κάνει το ίδιο. Τον κατηγόρησε ότι ηγήθηκε «μιας απίστευτης για δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα προσπάθειας όχι απλά να το συγκαλύψει με κάθε τρόπο, αλλά και να καταδιώξει όσους τόλμησαν να συμβάλλουν στην αποκάλυψή του, να εξοντώσει ηθικά και πολιτικά εισαγγελείς, μάρτυρες, δημοσιογράφους, ως “συμμορίτες και σκευωρούς”». «Απεδείχθη με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου που αποκαλύπτει αμετάκλητα και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι καμία σκευωρία δεν υπήρξε, καμία συμμορία δεν τη συντόνισε, ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν αξιόπιστοι», είπε και ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη: «θα ζητήστε μια συγγνώμη για όλα αυτά ή θα συνεχίσετε να κρύβεστε πίσω από την τεχνητή σύγχυση και το ψέμα;».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «και με τη βούλα της Δικαιοσύνης, σκευωρία δεν υπάρχει» και πως, αντίθετα, «υπάρχει η αποτυχημένη απόπειρά σας να κουκουλώσετε το σκάνδαλο, μιλώντας για σκευωρία. Να στήσετε ανεπιτυχώς να στήσετε ειδικά δικαστήρια». Επιπλέον τόνισε ότι υπάρχουν «τα ερωτήματα του σκανδάλου και ζητούν απαντήσει: Ποιοι δωροδοκήθηκαν; Ποιοι εμπόδισαν τους δικαστές; Ποιοι και γιατί κρύβουν την αλήθεια; Πώς και από πού αποκτήθηκαν τα τεράστια αδιευκρίνιστα ποσά;». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε ότι «εμείς θα το πάμε μέχρι τέλους το ζήτημα αυτό».

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

AP23317538078204

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

Επιμένει η Χαμάς ότι δεν θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό…

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…