Newsroom

Newsroom

Το «συμβόλαιο» Φουρθιώτη κατά Βαξεβάνη στην έκθεση – «ράπισμα» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ελευθερία του Τύπου

Η έκθεση αυτή δείχνει πως ο αριθμός των ενημερώσεων που δέχεται η πλατφόρμα αναφορικά με σοβαρούς κινδύνους για την ελευθερία του Τύπου στα κράτη μέλη του Συμβουλίου «αυξήθηκε από 200 το 2020 σε 282 το 2021, κάτι που αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 41%», σύμφωνα με την ανακοίνωση. 

fourthiotis 1

Έκθεση «φωτιά» για τη «διάβρωση» της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπη έδωσαν στη δημοσιότητα 15 οργανώσεις εταίροι της πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ενίσχυση της προστασίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων.

Η έκθεση αυτή δείχνει πως ο αριθμός των ενημερώσεων που δέχεται η πλατφόρμα αναφορικά με σοβαρούς κινδύνους για την ελευθερία του Τύπου στα κράτη μέλη του Συμβουλίου «αυξήθηκε από 200 το 2020 σε 282 το 2021, κάτι που αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 41%», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Μεταξύ των περιστατικών που αναφέρονται είναι και το «συμβόλαιο» κατά Βαξεβάνη από τον Μένιο Φουρθιώτη, μία υπόθεση για την οποία ο Φουρθιώτης έχει παραπεμφθεί σε δίκη, καθώς επίσης και στη δολοφονία του Καραϊβάζ.

Η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς εξέφρασε σήμερα τη λύπη της για τη «διάβρωση» της ελευθερίας του Τύπου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς και την ανησυχία της για τον «ανησυχητικό πολλαπλασιασμό των απειλών» εναντίον δημοσιογράφων.

Η Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς «υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι δημοσιογράφοι στοχοποιήθηκαν πρόσφατα από το ρωσικό στρατό στην εμπόλεμη Ουκρανία, κάτι που κόστισε τη ζωή σε πολλούς απ’ αυτούς. Υπενθύμισε στις κυβερνήσεις ότι έχουν την υποχρέωση να λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύουν τους δημοσιογράφους και σε καιρό πολέμου», προστίθεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Σήμερα στην Ευρώπη η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου είναι αντιμέτωπες με πολυάριθμα εμπόδια. Μολονότι καταγράφονται μερικές βελτιώσεις σε ορισμένες χώρες, η γενική τάση είναι η διάβρωση αυτών των ελευθεριών. Σ’ αυτούς τους καιρούς της κρίσης, που σηματοδοτούνται από την πανδημία της Covid-19, η οποία είναι πάντα παρούσα, και τη βία που μαίνεται στην Ουκρανία, οφείλουμε να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να υπερασπιστούμε τις ζωτικές για τις δημοκρατίες μας αρχές, οι οποίες είναι η ελευθερία της έκφρασης και η ανεξαρτησία του Τύπου», υπογράμμισε η γενική γραμματέας.

Πέρυσι έξι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, από τους οποίους τέσσερις στοχοποιήθηκαν εσκεμμένα, υπενθυμίζει επίσης το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ανάμεσά τους και ο Έλληνας Γιώργος Καραϊβάζ, ο οποίος εκτελέσθηκε από οργανωμένο χτύπημα, με την υπόθεση της δολοφονίας του να παραμένει ακόμα άλυτη, ενώ παραμένουν τα φλέγοντα ερωτήματα.

Ο ίδιος οργανισμός αναφέρει επίσης 82 περιπτώσεις προσβολής της ασφάλειας και της σωματικής ακεραιότητας δημοσιογράφων, συχνά στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των μέτρων για την αντιμετώπιση της Covid-19, δηλαδή αύξηση κατά 51%. Και το 2021, 26 περιπτώσεις επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων παρέμεναν ατιμώρητες ενώ 56 δημοσιογράφοι βρίσκονταν στη φυλακή.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμη την αύξηση των περιπτώσεων δικαστικού εκφοβισμού, με όλο και συχνότερη προσφυγή σε μηνύσεις για δυσφήμηση, ώστε να φιμωθούν τα μέσα ενημέρωσης.

Τέλος οι εταίροι της Πλατφόρμας εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν απάντησαν παρά μόνο στο ένα τρίτο των ενημερώσεων που δημοσιοποιήθηκαν στην πλατφόρμα κατά το 2021.

Τα προαναφερθέντα περιστατικά για τη χώρα μας εξηγούν γιατί έχει κατρακυλήσει τα τελευταία χρόνια στην λίστα των χωρών της ΕΕ στον τομέα της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου. Συγκεκριμένα, για το 2021 η Ελλάδα βρισκόταν τέταρτη από το τέλος (μόλις πάνω από την Ουγγαρία του Όρμπαν) στην κατάταξη των 27 κρατών μελών της ΕΕ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση:

 

Πηγή: DocumentoNews.gr

Λαμία: Ολοκληρωτική καταστροφή στο εργοστάσιο που συνδέεται με τα γεύματα που δηλητηρίασαν μαθητές (video)

λαμια φωτια εργοστασιο

Λαμία: Ολοκληρωτική καταστροφή στο εργοστάσιο που συνδέεται με τα γεύματα που δηλητηρίασαν μαθητές (video)

Στις φλόγες παραδόθηκαν το βράδυ της Κυριακής οι εγκαταστάσεις της εταιρείας «Γιαννίτσης» στην ΒΙΠΕ Λαμίας.