Newsroom

Newsroom

Συμβιβάστηκε με το τελεσίγραφο της Ρωσίας η Ε.Ε για την αγορά ρωσικού αερίου σε ρούβλια

Πίσω ολοταχώς έκανε η  Κομισιόν σχετικά με τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία και ανέφερε πως οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.  

fisiko aerio 0 1

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο Bloomberg ότι, η Επιτροπή έστειλε στα μέλη της αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για τις πληρωμές φυσικού αερίου προς της Ρωσία.

Οι επικαιροποιημένες συστάσεις αναφέρουν ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν μια σαφή δήλωση ότι θεωρούν εκπληρωμένες τις υποχρεώσεις τους μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις «δεν εμποδίζουν οικονομικές οντότητες να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που προβλέπονται βάσει συμβολαίων για την προμήθεια φυσικού αερίου, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις».

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι ενώ η οδηγία δεν αποτρέπει τις εταιρείες από το να ανοίξουν νέο λογαριασμό στην Gazprombank και τους επιτρέπει να συνεχίσουν τις πληρωμές σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, η Επιτροπή δεν διευκρινίζει εάν η ύπαρξη λογαριασμού και σε ρούβλια – όπως προβλέπει το διάταγμα Πούτιν – είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς της ΕΕ.

Μάλιστα, η ιταλική εταιρεία ενέργειας ΕΝΙ αναμένεται να ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank, στον οποίο θα έχει ευρώ και ρούβλια. Με την απόφασή αυτή, φαίνεται πως η ΕΕ δεν βρήκε λύση για την αποφυγή της πληρωμής των Ρώσων σε άλλο νόμισμα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι οι πληρωμές για το φυσικό αέριο θα πρέπει να γίνονται εφεξής σε ρούβλια, αλλιώς θα σταματήσουν οι εξαγωγές. Ακολούθως διευκρινίστηκε ότι η διαδικασία θα προβλέπει το άνοιγμα ενός διπλού λογαριασμού στην Gazprombank, μέσω του οποίου θα κατατίθενται οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια όπως προβλέπουν οι τα συμβόλαια που είναι σε ισχύ, αλλά θα μετατρέπονται εσωτερικά στην τράπεζα σε ρούβλια.

Πάνω από 20 αγοραστές έχουν ήδη λογαριασμό σε ρούβλια

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αρχίζουν να κινούνται προς την εκπλήρωση των ρωσικών απαιτήσεων για να διατηρήσουν τη ροή του φυσικού αερίου και ιδανικά πληρώνοντας λιγότερα σε σχέση με άλλες πηγές.

Το είπε άλλωστε πρώτος χωρίς περιστροφές ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πριν από λίγες ημέρες, ενώ σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni θα προχωρήσει σε άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια και ευρώ στην Gazprombank έως την Τετάρτη, ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει τις πληρωμές εγκαίρως αυτόν τον μήνα και να αποφύγει τυχόν κινδύνους για τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Η εταιρεία περίμενε να δημοσιευθούν επίσημα αυτές οι οδηγίες πριν ενεργήσει, είπε μια απ’ τις πηγές που επικαλείται το οικονομικό πρακτορείο.

Νωρίτερα, το Bloomberg είχε μεταδώσει, επικαλούμενο ένα πρόσωπο κοντά στην Gazprombank, ότι είκοσι ευρωπαϊκές εταιρείες άνοιξαν λογαριασμούς στην ιδιωτική ρωσική τράπεζα για να ανταλλάξουν ευρώ με ρούβλια προκειμένου να αγοράσουν φυσικό αέριο και ότι άλλες 14 εταιρείες ζητούν έγγραφα για τη διευκόλυνση των συναλλαγών σε ρούβλια.

Ο γερμανικός κολοσσός Uniper SE και η αυστριακή OMV AG δήλωσαν επίσης ότι αναμένουν να συνεχιστούν οι αγορές φυσικού αερίου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι γερμανικές εταιρείες κοινής ωφέλειας θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις επόμενες πληρωμές φυσικού αερίου στη Μόσχα, παρά το καθεστώς κυρώσεων και τους νέους κανόνες της Μόσχας.

«Οι εταιρείες θα πληρώσουν τους επόμενους λογαριασμούς τους σε ευρώ», είπε ο Χάμπεκ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο διυλιστήριο Leuna στην ανατολική Γερμανία. Οι κυρώσεις της Ε.Ε. θα εξακολουθήσουν να επιτρέπουν στις ρωσικές τράπεζες να μεταφέρουν αυτά τα χρήματα εσωτερικά σε «λογαριασμούς Κ», πρόσθεσε, αφήνοντας ανοιχτό εάν αυτοί θα είναι λογαριασμοί σε ευρώ ή σε ρούβλια. «Αυτό είναι, κατά την άποψή μου, σύμφωνα με τις κυρώσεις, σύμφωνα και με την Επιτροπή της Ε.Ε.», είπε.

Πάντως ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι επέκρινε την Ε.Ε. για άμβλυνση της στάσης της όσον αφορά τις πληρωμές στο ρούβλι.

«Είμαι απογοητευμένος που βλέπω ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει συναίνεση να πληρώνεται το φυσικό αέριο σε ρούβλια», δήλωσε την Κυριακή. «Η Πολωνία θα τηρήσει τους κανόνες και δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό του Πούτιν». Σημειώνεται ότι η Ρωσία διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου στη γειτονική Πολωνία στα τέλη Απριλίου.

Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα» είπε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους.

Ενημέρωσε, ωστόσο, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία με 500 εκατομμύρια ευρώ για αγορές όπλων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει η ΕΕ για αυτόν τον σκοπό σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…