Συλλογή υπογραφών και πλήθος εκκλήσεων για να σωθεί η ζωή του Θ. Χατζηαγγέλου

Έκκληση να σωθεί, έστω και την ύστατη στιγμή, η ζωή του κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας Θ. Χατζηαγγέλου που διανύει σήμερα την 17η μέρα απεργίας με την κατάσταση της υγείας του να βρίσκεται σε οριακό σημείο, απευθύνουν φορείς και συλλογικότητες.

322006941 927109678510335 2900512536153967843 n

Ενώ η ζωή του απεργού πείνας και δίψας Θάνου Χατζηαγγέλου κρέμεται από μια κλωστή, πληθαίνουν οι εκκλήσεις για να γίνουν δεκτά τα δίκαια αιτήματά του και να σωθεί η ζωή του.

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του νοσοκομείου Σερρών, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος, η υγεία του επιδεινώνεται ώρα με την ώρα ενώ μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχει μάθει τον λόγο της ξαφνικής μεταγωγής του στις 19 Δεκεμβρίου από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Νιγρίτας.  Σύμφωνα μάλιστα με το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα/diktyo, η υγεία του είναι σε οριακό επίπεδο.

Όπως αναφέρει στον αναρχικό κρατούμενο που διαμαρτύρεται για την άδικη και αυθαίρετη μεταγωγή του στις φυλακές Νιγρίτας, απεργίες πείνας συμπαράστασης κάνουν οι Γ. Μιχαηλίδης, Κ. Δημαλέξης και Ι. Ροδόπουλος, ενώ ανάλογη κίνηση είχαν κάνει και οι Λ. Βουγιουκλάκης και Φ. Δασκαλάς.

«Για πολλοστή φορά ένας κρατούμενος δεν έχει άλλο όπλο από την απεργία γιατί η διοίκηση των φυλακών και το υπουργείο ΠΡΟΠΟ δεν δέχονται κανένα διάλογο επί της ουσίας, ακόμα και για τα πιο απλά ζητήματα. Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση επιδεικνύει προκλητική αδιαφορία για μια ζωή που τίθεται σε διακινδύνευση», σημειώνει, μεταξύ άλλων, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα/diktyo.

Αναλυτικά η ανάρτηση

Η υγεία του απεργού πείνας και δίψας Θάνου Χατζηαγγέλου βρίσκεται σε οριακό σημείο. Ο αναρχικός κρατούμενος διαμαρτύρεται για την άδικη και αυθαίρετη μεταγωγή του στις φυλακές Νιγρίτας. Απεργίες πείνας συμπαράστασης στον Χατζηαγγέλου κάνουν και οι Γ. Μιχαηλίδης, Κ. Δημαλέξης και Ι. Ροδόπουλος, ενώ ανάλογη κίνηση είχαν κάνει και οι Λ. Βουγιουκλάκης και Φ. Δασκαλάς.

Για πολλοστή φορά ένας κρατούμενος παίζει στα ζάρια τη σωματική ακεραιότητά του εξαιτίας του καθεστώτος της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Για πολλοστή φορά ένας κρατούμενος δεν έχει άλλο όπλο από την απεργία γιατί η διοίκηση των φυλακών και το υπουργείο ΠΡΟΠΟ δεν δέχονται κανένα διάλογο επί της ουσίας, ακόμα και για τα πιο απλά ζητήματα. Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση επιδεικνύει προκλητική αδιαφορία για μια ζωή που τίθεται σε διακινδύνευση.

Ενώνουμε τις φωνές μας με όσες και όσους τίθενται στον πλευρό του Χατχηαγγέλου. Να ικανοποιηθεί το αίτημα του για μεταγωγή στον Κορυδαλλό πριν να είναι αργά.

Αθήνα, 4/1/2023

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Και η Διεθνής Αμνηστία παίρνει θέση για τον Θ. Χατζηαγγέλου

Με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την έντονη ανησυχία της και καλεί τις αρχές να παράσχουν στον Θ. Χατζηαγγέλου και τους δικηγόρους του όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τη μεταφορά του στις Φυλακές Νιγρίτας.

«Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τον 35χρονο Θάνο Χατζηαγγέλου, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 19 Δεκεμβρίου διαμαρτυρόμενος για τη μεταφορά του στις φυλακές Νιγρίτας στη Βόρεια Ελλάδα και για την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τους λόγους της μεταφοράς αυτής. Η Διεθνής Αμνηστία αντιλαμβάνεται ότι, μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν έχουν δώσει καμία επίσημη απάντηση στο αίτημα των δικηγόρων του Θάνου Χατζηαγγέλου να τους κοινοποιηθεί η απόφαση με την οποία διατάχθηκε η μεταφορά του στις φυλακές Νιγρίτας, ώστε να καταλάβουν τους λόγους στους οποίους βασίζεται αυτή η ενέργεια.

Ο Θάνος Χατζηαγγέλου συνελήφθη στις 8 Φεβρουαρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και κρατείται προφυλακισμένος. Στις 24 Δεκεμβρίου 2022, ο Θάνος Χατζηαγγέλου μεταφέρθηκε στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου Σερρών, κοντά στις φυλακές Νιγρίτας, κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάστασή του, η οποία θεωρείται κρίσιμη λόγω της παντελούς μη πρόσληψης τροφής και υγρών. Τόνισαν επίσης ότι δεσμεύονται από την ιατρική δεοντολογία να μην προβούν σε καμία ιατρική πράξη χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του ασθενή. Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η Διεθνής Αμνηστία, ο Θάνος Χατζηαγγέλου εξακολουθεί να αρνείται κάθε ιατρική βοήθεια και παρέμβαση.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί έντονα τις ελληνικές αρχές να παράσχουν άμεσα στον Θάνο Χατζηαγγέλου και στους δικηγόρους του όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τη μεταφορά του στη φυλακή, σύμφωνα με τον νόμο. Η οργάνωση καλεί επίσης τις αρχές να διασφαλίσουν ότι όλες οι ιατρικές παρεμβάσεις είναι ιατρικά αναγκαίες, όπως επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητους και εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, και ότι δεν γίνονται με τρόπο που εν γνώσει τους προκαλεί περιττό πόνο ή ταλαιπωρία.

Οποιαδήποτε επανεξέταση της τρέχουσας κατάστασης του Θάνου Χατζηαγγέλου πρέπει να γίνεται από ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας που παρέχουν υγειονομική περίθαλψη σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της εμπιστευτικότητας, της αυτονομίας και της συναίνεσης μετά από ενημέρωση. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί έντονα τις αρχές να αποφύγουν να ασκήσουν κάθε είδους πίεση στους επαγγελματίες υγείας να ενεργήσουν κατά τρόπο αντίθετο προς την ιατρική δεοντολογία, και τους υπενθυμίζει ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε απεργία πείνας πρέπει να μπορούν να ασκούν αποτελεσματικά το δικαίωμά τους στην υγεία χωρίς να θίγεται οποιαδήποτε άλλη πτυχή της υγειονομικής τους περίθαλψης».

ΣΦΕΑ 1967-1974: «Η ζωή των κρατουμένων “μετράει”!»

Έκκληση για να σωθεί η ζωή του απεργού πείνας και δίψας Θάνου Χατζηαγγέλου απευθύνει και ο Σύλλογος Εξορισθέντων Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

«Η ζωή του απεργού πείνας και δίψας, του υπόδικου Θάνου Χατζηαγγέλου, κρέμεται από μια κλωστή. Οι γιατροί μιλούν για κίνδυνο πολυλειτουργικής εξάντλησης ή, το λιγότερο, ανήκεστης βλάβης της υγείας του.

Ο απεργός δεν διεκδικεί την αποφυλάκισή του –αφού έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη της οργάνωσης στην οποία συμμετείχε– ή κάποια προνομιακή μεταχείριση, αλλά την επάνοδό του στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως δικαιούται ως προφυλακισμένος.

Η μεταγωγή του στις υπερπλήρεις φυλακές Νιγρίτας είναι εντελώς εκδικητική. Το αίτημά του δεν είναι «εκβιασμός του κράτους» αλλά ζήτημα στοιχειώδους ανθρωπιάς. Να δικαιωθεί έστω και την ύστατη στιγμή.

Δεν είναι ώρα για αναλύσεις, ούτε καν για κραυγές ή αναθέματα για μια ανάλγητη κυβέρνηση που λειτουργεί μεροληπτικά και εκδικητικά. Αυτό που προέχει την ώρα αυτή είναι να σωθεί η ζωή ενός νέου ανθρώπου. Αυτό διεκδικούμε, ενώνοντας τη φωνή μας με τις κινήσεις αλληλεγγύης, τις ανακοινώσεις-εκκλήσεις κομμάτων και κοινωνικών οργανώσεων. Γιατί για μας, τους δεσμώτες της χούντας, είναι ζήτημα αρχής ο σεβασμός των δικαιωμάτων των κρατουμένων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκρίνουμε τις πράξεις τους ή συμφωνούμε, εν προκειμένω, με τις πολιτικές τους απόψεις.

Γιατί και η ζωή των κρατουμένων «μετράει»!»

Συσπείρωση Πανεπιστημιακών για τον απεργό πείνας Θάνο Χατζηαγγέλου

«Όπως γράφτηκε ήδη: Η ζωή του απεργού πείνας και δίψας, του αναρχικού προσωρινά κρατούμενου Θάνου Χατζηαγγέλου κινδυνεύει. Οι γιατροί μιλούν ακόμα και για ώρες. Το περιθώριο για λύση στενεύει. Η πιο εύκολη λύση είναι η μεταφορά του, αφού ο απεργός δεν διεκδικεί την ελευθερία ή κάποιο “προνόμιο”, αλλά τη μεταφορά του στις φυλακές που βρισκόταν, δηλαδή στον Κορυδαλλό, που ως προφυλακισμένος δικαιούται.

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών αυτό διεκδικεί.

Δεν είναι η στιγμή για να κάνουμε αναλύσεις, ούτε καν για να αποδοκιμάζουμε  μια κυβέρνηση, που έτσι κι αλλιώς, λειτουργεί μεροληπτικά και εκδικητικά. Στο μυαλό μας κυριαρχεί   η ανάγκη    να σωθεί η ζωή ενός νέου ανθρώπου και αυτό διεκδικούμε από το σωφρονιστικό μας σύστημα.

Ζητάμε επίσης, να γνωστοποιηθεί ο λόγος της μεταγωγής του,   υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των  κρατουμένων και ζητάμε αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης και εφαρμογή των νόμων.  Τα δικαιώματα δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζονται αλά καρτ,  αφορούν όλους τους κρατούμενους, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις  τους την εθνικότητα ,το φύλο, την φυλή και το θρήσκευμά τους και το έγκλημα για το οποίο καταδικάστηκαν.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει με ανθρωπιστικούς όρους το αίτημα του κρατουμένου Θάνου Χατζηαγγέλου  και άμεσα να διατάξει την μεταφορά του σταθμίζοντας την κρισιμότητα των στιγμών για τη Ζωή του».

Συλλογές υπογραφών για να σωθεί η ζωή του Θάνου Χατζηαγγέλου

Παράλληλα έχουν ξεκινήσει δύο συλλογές υπογραφών προκειμένου να σωθεί η ζωή του Θάνου Χατζηαγγέλου και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του.

Η μία απευθύνεται σε δικηγόρους και νομικούς και καλεί «Την ύστατη στιγμή, να μην υπάρξει νεκρός απεργός πείνας/δίψας!», η οποία συνεχίζεται.

Η δεύτερη είναι ευρύτερη και απευθύνεται σε δημοκρατικούς και ενεργούς πολίτες με αίτημα «Να δικαιωθεί ο αναρχικός Θάνος Χατζηαγγέλου – Να μην συνηθίσουμε τον θάνατο (Σε απεργία πείνας και δίψας από 19-12-22). Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται εδώ.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…