Συλλήψεις φοιτητών για τον χαιρετισμό του "Hunger Games" στην Ταϊλάνδη

[…]

thai students2

H αστυνομία συνέλαβε τρεις φοιτητές την Πέμπτη στην πρεμιέρα της ταινίας “Ηunger Games” στην Ταϊλάνδη, επειδή χρησιμοποίησαν τον χαιρετισμό των ηρώων της ιστορίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο αυταρχικό καθεστώς. 

Ο στρατός έχει απαγορεύσει τη χειρονομία αυτή, η οποία συμβολίζει στις ταινίες την εξέγερση ενάντια στον αυταρχισμό και την ανελευθερία. Μία σειρά κινηματογράφων στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης ακύρωσε την προβολή της ταινίας, ενώ μία φοιτητική ομάδα επέλεξε να διαμαρτυρηθεί με αυτόν τον τρόπο. Οι ακτιβιστές ανέφεραν ότι η αστυνομία πίεσε τους κινηματογράφους να σταματήσουν τις προβολές. 

Οι τρεις φοιτητές που συνελήφθησαν αφέθηκαν ελέυθεροι χωρίς περιορισμός, ωστόσο ο δικηγόρος τους κατήγγειλε ότι δέχθηκαν πιέσεις να υπογράψουν έγγραφο που αναφέρει ότι δεν  συμμετέχουν στις πολιτικές διαμαρτυρίες. 

“Η ταινία αντανακλά ότι συμβαίνει στην κοινωνία μας. Όταν οι άνθρωποι έχουν κατασταλεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι φυσικό να θέλουν να αντισταθούν και να αγνωνιστούν για τα δικαιώματά τους”. 

Στο Hunger Games ο χαιρετισμός των τριών δακτύλων σημαίνει αντίσταση, αξιοπρέπεια και αντίο σε ένα αγαπημένο πρόσωπο. Στον απόηχο του πραξικοπήματος στην Ταϊλάνδη, ορισμένοι διαδηλωτές υιοθέτησαν το χαιρετισμό ως μια μορφή σιωπηλής αντιπολίτευσης στην ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης. 

hunger games

Οι φωτογραφίες των φοιτητών εμφανίστηκαν στα πρωτοσέλιδα αρκετών εφημερίδων της Ταϊλάνδης την επόμενη μέρα. 

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…