ΚΒ

Κωνσταντίνος Βενάκης

Συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι που προσπαθούν να ερευνήσουν την εθνοκάθαρση στην Αιθιοπία

Στον πόλεμο η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα έγραφε ο Αισχύλος, θέλοντας να καταδείξει την μονομέρεια της πληροφορίας. Το δόγμα αυτό έχει παραμείνει αναλλοίωτο ανά τους αιώνες. Έτσι και τώρα, η ρήση αναβιώνει στην Αιθιοπία. Δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται ενώ προσπαθούν να καταγράψουν μία επιχειρούμενη εθνοκάθαρση στο Αιθιοπικό κράτος.

Tigray

Η Αβησσυνία βρίσκεται στη μέγγενη ενός εμφυλίου πολέμου. Η βόρεια επαρχεία Τίγκρεϊ είναι το επίκεντρο της σύγκρουσης. Τείχος σιωπής έχει υψωθεί στους δημοσιογράφους που προσπαθούν να προσεγγίσουν το πεδίο της έρευνας, αποκλείοντας τους την πρόσβαση. Αιθίοπας δημοσιογράφος συνελήφθη από την αστυνομία μπροστά στη δεκάχρονη κόρη του ενώ τον απειλούσαν ότι θα τον σκοτώσουν, δίχως κατηγορίες να του απαγγείλουν κατηγορίες, ενώ ανακάλεσαν τη διαπίστευση από τον δημοσιογράφο Σίμον Μαρκς των New York Times, κάποιες μέρες αφότου είχε πάρει συνεντεύξεις από θύματα σεξουαλικής επίθεσης.

Περιστατικό που ακολουθεί την σύλληψη κάμεραμαν του Reuters τον Δεκέμβριο και ενός δημοσιογράφου των Los Angeles Times. Οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί συμβάλλοντας τόσο σε έναν πληροφοριακό πόλεμο στο  εξωτερικό, όσο και σε έναν ψυχολογικό πόλεμο στο εσωτερικό. Από τη μία η κυβέρνηση τις «αψεγάδιαστες» ειδήσεις κατά προτίμηση ενώ από την άλλη τρομοκρατεί τον πληθυσμό οδηγώντας τον είτε στην υποταγή, είτε στην προσφυγιά, είτε στην ένοπλη αντίσταση. Και τα τρία σενάρια βολεύουν την αιθιοπική ηγεσία.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αιθιοπίας υπό τον Άμπιι Αχμέτ (έχει βραβευθεί και με Νόμπελ Ειρήνης το 2019…) εισέβαλλε στις 17 Νοεμβρίου του 2020 στην προαναφερθείσα επαρχία εξαιτίας μίας αψιμαχίας που έλαβε χώρα ανάμεσα σε αυτονομιστές και τον αιθιοπικό στρατό. Τα αίτια της σύγκρουσης είναι πολυδιάστατα, από τους διακοινοτικούς ανταγωνισμούς, τους γεωπολιτικούς τρίτους ενδιαφερόμενους έως τον εσωτερικό πολιτικό ανταγωνισμό για την κατανομή της ισχύος.

Η Αιθιοπική κυβέρνηση από την αρχή της σύγκρουσης έχει ακολουθήσει μία πολιτική συντριβής του αντιπάλου. Η συντριβή για του ιθύνοντες είναι η ανελέητη επίθεση στον πληθυσμό της Τίγκρεϊ που προσιδιάζει σε εθνοκάθαρση. Σε αυτή την επιχείρηση έχει βρει σύμμαχο το πάλαι ποτέ ορκισμένο εχθρό της Αιθιοπίας, την Ερυθραία. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους και δύο εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί είτε εντός της χώρα είτε έχουν βρει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες.

(Με πληροφορίες από τους New York Times)

Σκάνδαλο στην Ιταλία με τους οίκους μόδας Armani και Dior – Έρευνα των ιταλικών αρχών για εκμετάλλευση εργαζομένων

armani

Σκάνδαλο στην Ιταλία με τους οίκους μόδας Armani και Dior – Έρευνα των ιταλικών αρχών για εκμετάλλευση εργαζομένων

Οι ιταλικές αρχές ανταγωνισμού έχουν ξεκινήσει έρευνα στους οίκους μόδας Armani και Dior για αθέμιτες…