Newsroom

Newsroom

Συγκρούσεις Παλαιστίνιων διαδηλωτών με την αστυνομία στην Ιερουσαλήμ – Πάνω από 100 τραυματίες

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν αφού η ισραηλινή αστυνομία κινητοποιήθηκε για να περιφρουρήσει μια πορεία που οργάνωσε το ακροδεξιό εβραϊκό κίνημα Lahava

ap israbl4 1

Συγκρούσεις ξέσπασαν χθες Πέμπτη το βράδυ στην Ιερουσαλήμ μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και Παλαιστίνιων διαδηλωτών, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι, σύμφωνα με ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για τουλάχιστον 105 τραυματίες, εκ των οποίων περίπου 20 διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, ενώ η αστυνομία πρόσθεσε ότι καταμέτρησε 20 τραυματίες στις τάξεις της και συνέλαβε 44 ανθρώπους στη διάρκεια των συγκρούσεων αυτών, των πιο βίαιων που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια στην πόλη.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν αφού η ισραηλινή αστυνομία κινητοποιήθηκε για να περιφρουρήσει μια πορεία που οργάνωσε το ακροδεξιό εβραϊκό κίνημα Lahava, μια οργάνωση ανοικτά εχθρική προς τους Παλαιστίνιους, στην είσοδο της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αναπτύξει εκατοντάδες αστυνομικούς και το ιππικό κοντά στην Πύλη της Δαμασκού και σε γειτονικά σημεία, προκειμένου, σύμφωνα με τις ίδιες, να προστατευθεί “η ελευθερία της έκφρασης” και “το δικαίωμα του συνέρχεσθαι”.

Όμως η διαδήλωση αυτή της Lahava – κάποια μέλη της οποίας φώναζαν συνθήματα όπως “Θάνατος στους Άραβες”, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες – θεωρήθηκε πρόκληση και προκάλεσε συγκρούσεις με Παλαιστίνιους οι οποίοι επέστρεφαν από τη βραδινή μπροσευχή του Ραμαζανιού στην πλατεία των Τεμενών.

Νεαροί Παλαιστίνιοι οργάνωσαν αντιδιαδήλωση για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε αυτή την πορεία και επεισόδια ξέσπασαν στην είσοδο της Παλιάς Πόλης, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Ιερουσαλήμ, την οποία έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, τα οποία διήρκησαν ως τη νύκτα.

Ταραχές είχαν ξεσπάσει και την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν Άραβες που εργάζονταν σε καταστήματα στο κέντρο της πόλης και δημοσιογράφους να δέχονται βίαιες επιθέσεις από νεαρούς Εβραίους οι οποίοι φώναζαν “Θάνατος στους Άραβες”.

Εβδομήντα Άραβες και Εβραίοι συνελήφθησαν την Τετάρτη και την Πέμπτη, από τους οποίους οι 64 παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…