Newsroom

Newsroom

Συγκροτήθηκε το ΕΣΡ

Με 20 ψήφους υπέρ και τέσσερα «παρών» συγκροτήθηκε η ανεξάρτητη Αρχή του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Μετά το διάλειμμα της συνεδρίασης, ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε την αντικατάσταση του κ. Κουφόπουλου από τον κ. Πλειό, περνώντας στη ψηφοφορία που έβγαλε επιτέλους «λευκό καπνό».

5824a8b61dc52407358b48f8

Οι εξαιρετικοί -κατά ομολογία των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης- χειρισμοί του Νίκου Βούτση είτε μέσω των τοποθετήσεών του είτε μέσω των επιλογών του, οδήγησε εν πολλοίς στη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου κατά την έβδομη απόπειρα. 

Όπως τόνιζαν κύκλοι από το περιβάλλον του προέδρου της Βουλής, αυτή αναμενόταν να είναι και η τελευταία διάσκεψη, αφού δεν μπορούσαν άλλο να ευτελιστούν η διαδικασία και τα πρόσωπα που έρχονταν και παρέρχονταν ως προτεινόμενοι εκατέρωθεν. Η πρόταση Κουτρομάνου έφερε σε εξ αρχής σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ως ύστατη προσπάθεια να παρακωλύσει τη στελέχωση της ανεξάρτητης Αρχής πρόταξε το επιχείρημα της καθολικής απόσυρσης του νόμου Παππά. Παράλληλα, οι διαβεβαιώσεις τόσο του ίδιου του προέδρου της Βουλής όσο και του Νίκου Παππά πριν εκκινήσει η συνεδρίαση λειτούργησαν κατευναστηκά, αναφορικά με το ζήτημα του αριθμού των αδειών. Ως γνωστόν, ο αριθμός θα συναποφασιστεί από τον αρμόδιο υπουργό και το νεοσύστατο ΕΣΡ.

Σε περίπτωση που και αυτή η απόπειρα στελέχωσης του ΕΣΡ αποδεικνυόταν άκαρπη, τότε η κυβέρνηση θα πρόκρινε τη λύση της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Πιθανότερο σενάριο ήταν η ρύθμιση του συνταγματικού κενού κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση. Κι αυτό γιατί ο «ευφυής» συνταγματολόγος είχε φροντίσει μεν να προβλεφθεί συνταγματικά η διευρυμένη πλειοψηφία, δεν είχε σκεφτεί όμως το ενδεχόμενο που θέλει το ΕΣΡ να μετατρέπεται σε πεδίο μικροπολιτικών και επιχειρηματικών επιδιώξεων. Ή το είχε σκεφτεί; 

Η Διάσκεψη  

Αφού ανέφερε την κυβερνητική πρότασή ο Νίκος Βούτσης, δηλαδή τον Κουτρομάνο για πρόεδρο και τον Μορώνη για αντιπρόεδρο, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως οι αρμοδιότητες διεξαγωγής διαγωνισμού έχουν ήδη μεταφερθεί στο ΕΣΡ. Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως ο αριθμός των αδειών θα προκύψει από τη διαβούλευση μεταξύ του αρμόδιου υπουργού και του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, όπως άλλωστε προβλέπει και η σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στις αρχές του μήνα. 

Ο Νίκος Δένδιας, παίρνοντας το λόγο, ζήτησε από τον κ. Βούτση να δεσμευθεί πως θα αυξηθεί ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών, καθόσον δεν εμπιστεύεται τα λεγόμενα του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Παππά. Τότε, ο κ. Βουτσής είπε πως «μπορεί στο πλαίσιο του καλώς σκέπτεσθαι να είναι κατά τι αυξημένο». 

Ο αριθμός ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και της κυβέρνησης και όχι προσωπική άποψη του υπουργού και ως τέτοια την έχουμε χρεωθεί, είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Με αυτή την έννοια, σε αυτή την ιδιαίτερη διαδικασία θέλετε τη δική μου δεσμευτική δήλωση. Είναι προφανές ότι το αρμόδιο ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη και διερεύνηση σε έναν αυξημένο αριθμό και θα υπάρξει διάλογος στο ΕΣΡ αλλά και διαβούλευση από την πλευρά μας».

«Θεωρώ επαρκή τη δήλωση του προέδρου της Βουλής για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζήτηση. Μετά τη δήλωσή σας ανοίγει δρόμος συνεννόησης» είπε ο Νίκος Δένδιας.

«Ψηφίζουμε «παρών» και η θέση μας αυτή δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά με τις θέσεις μας για τις ανεξάρτητες αρχές» σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης

«Παρών» είναι και η στάση της Χρυσής Αυγής διά στόματος Χρήστου Παππά.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο Ανδρέας Λοβέρδος από το στρατόπεδο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόσο για την πρόταση της κυβέρνησης όσο και για την αλλαγή στάσης της ΝΔ.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δήλωσε ότι στηρίζει την πρόταση του Νίκου Βούτση και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει απόψε εκλογή ΕΣΡ. «Έγραψε ο πρόεδρος σήμερα» ανέφερε για τις προσπάθειες του Νίκου Βούτση.

Τα εύσημα στον πρόεδρο της Βουλής απέδωσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σχολιάζοντας πως το ζήτημα έχει κουράσει και το σώμα και την ελληνική κοινωνία. «Το θέμα θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και καιρό» τόνισε. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ έκανε ξεκάθαρο πως στη Διάσκεψη λαμβάνει μέρος ως πρώην πρόεδρος της Βουλής και όχι ως μέλος της ΝΔ. «Όχι, ότι έπαψα να είμαι μέλος της ΝΔ, αλλά εδώ παρευρίσκομαι ως πρώην πρόεδρος της Βουλής» εξήγησε. Συμπλήρωσε λέγοντας πως εκείνος δεν παίρνει μέρος στις διαδικασίες που γίνονται εσωκομματικά για το συγκεκριμένο ζήτημα, τονίζοντας πως «το τηλεοπτικό τοπίο πρέπει επιτέλους να ρυθμιστεί με κανόνες διαφάνειας». «Προσέξτε κ. Πρόεδρε γιατί η εικόνα που πρέπει να δοθεί από εδώ και πέρα δεν πρέπει να εικόνα συναλλαγής, αλλά συνεννόησης» είπε ο κ. Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση.

Μετά το πέρας του διαλείμματος, ο κ. Βούτσης, ξανά ανοίγοντας τη διαδικασία, σημείωσε πως οι όποιες προσθήκες και αφαιρέσεις δεν υποδηλώνουν συναλλαγή, αλλά συναίνεση που προήλθε από συζήτηση μεταξύ των κομμάτων. Η αλλαγή που προέκυψε αφορά την αντικατάσταση του Βασίλη Κουφόπουλου από τον Γιώργο Πλειό στα μέλη της ανεξάρτητης Αρχής. Ο πρόεδρος της Βουλής δέχτηκε τα εύσημα από όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς του, που οδήγησαν στη θετική έκβαση συγκρότησης του ΕΣΡ. Εν τέλει, η συγκρότηση της ανεξάρτητης Αρχής συντελέστηκε με 20 ψήφους υπέρ και τέσσερα «παρών».

Το νέο σχήμα του ΕΣΡ

Πρόεδρος: Αθανάσιος Κουτρομάνος

Αντοπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης

Μέλη

  • Πόπη Διαμαντάκου
  • Βασίλης Καραποστόλης
  • Νίκος Κιάος
  • Γιώργος Πλειός
  • Λίλιαν Μήτρου
  • Δήμητρα Παπαδοπούλου *διανύει θητεία είτε έτσι είτε αλλιώς
  • Γεώργιος Σαριδάκης

Ικανοποιημένος ο Παππάς 

Την ικανοποίησή του εξέφρασε για το αποτέλεσμα ο Νίκος Παππάς. 

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού:

Η επίτευξη συναίνεσης στη διάσκεψη των προέδρων είναι μια εξαιρετικά θετική στιγμή η οποία καθυστέρησε πάνω από 10 μήνες ή μάλλον πάνω από δέκα χρόνια. Η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση. Ο δρόμος πλέον για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός.

Κανείς πλέον δεν υποστηρίζει ότι δε πρέπει να γίνει αδειοδότηση. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια.

Κανείς δεν υποστηρίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί η 27χρονη ανομία και ασυδοσία. Υπάρχει πλέον, και πολιτική βούληση, και ΕΣΡ, και νομοθετικό πλαίσιο και η κατάλληλη εμπειρία.

Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι, όλες οι δυνατότητες που αναπτύξαμε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30/8/2016 είναι στη διάθεση του νέου ΕΣΡ. Και το ανθρώπινο δυναμικό, και η τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό, δύνανται να αξιοποιηθούν όπως και όποτε, ελπίζουμε συντομότατα, το νέο ΕΣΡ επιλέξει.

Καλή επιτυχία σε όλους.

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…