Newsroom

Newsroom

Συγκλονίζει ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη: «Μέσα σε 24 ώρες χάθηκαν τα πάντα»

"Η Μαριoύπολη έχει σχεδόν ισοπεδωθεί και υπάρχει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση αυτήν τη στιγμή", σύμφωνα με τον Μανώλη Ανδρουλάκη

AP22073365596693

Την κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη, η οποία πολιορκείται εδώ και μέρες από τον ρωσικό στρατό, περιέγραψε μιλώντας στο OPEN ο Έλληνας πρόξενος στην πόλη, Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει βρίσκεται στο δρόμο της επιστροφής προς την Ελλάδα.

«Η Μαριoύπολη εκκενώνεται, δυστυχώς τα νέα δεν είναι καλά από εκεί. Έχει σχεδόν ισοπεδωθεί και υπάρχει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση αυτήν τη στιγμή. Το άσχημο είναι ότι δεν είχε υποδομές η πόλη, δηλαδή μέσα σε 24 ώρες χάθηκαν τα πάντα», ανέφερε ο Έλληνας πρόξενος, που στη συνέχεια μίλησε για τους κατοίκους της Μαριούπολης που βλέπουν όλα όσα είχαν να γίνονται συντρίμμια:

«Εμείς είμαστε εκεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι που θα μείνουν εκεί και θα πρέπει να χτίσουν τη ζωή τους από το μηδέν, αυτό έχω στο μυαλό μου. Και κυρίως σκεφτόμουν την οικογένειά μου, τους δικούς μου ανθρώπους, και μου έδιναν κουράγιο. Όπως και τα παιδιά που ήμασταν στο καταφύγιο τις περισσότερες μέρες, δίναμε κουράγιο ο ένας στον άλλο, παρά τις ελλείψεις, παρά τις δυσκολίες. Πολύ δύσκολες και πολύ επικίνδυνες καταστάσεις, αλλά δόξα τω Θεώ τα καταφέραμε»

Όπως εξήγησε, «δεν χτυπήθηκαν μόνο στρατιωτικοί στόχοι, χτυπήθηκαν πολλά πράγματα, και αυτό θα έχει επιπτώσεις. Χτυπήθηκαν πάρα πολλές υποδομές και στόχοι που δεν έχουν καμία σχέση με την εμπόλεμη κατάσταση, στα τυφλά». 

Τόνισε ακόμα ότι υπήρξαν στιγμές που κινδύνευσε η ζωή του, προσθέτοντας: «Η κατάσταση των ομογενών δεν είναι και πολύ καλή, ειδικά αυτοί που ήταν σε χωριά έχουν χάσει τα σπίτια τους, είναι σε κάποια καταφύγια. Πολλοί δεν θέλουν να φύγουν και να αφήσουν το μέρος τους, θέλουν να μείνουν και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, αλλά αρκετοί θα φύγουν με τη γενικότερη εκκένωση που γίνεται στην πόλη».

 

 

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…