Newsroom

Newsroom

Συγκλονίζει η ανάρτηση του Εμπαπέ για τη δολοφονία του 17χρονου στη Γαλλία

Ισχυρές συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς στα περίχωρα του Παρισιού

Screenshot 14 3

Ένας 17χρόνος οδηγός αυτοκινήτου σκοτώθηκε χτες από σφαίρα αστυνομικού σε ένα απλό έλεγχο ρουτίνας ακριβώς γιατί δεν υπάκουσε ακριβώς τις εντολές του. Από χτες μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν ξεσπάσει ισχυρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας με το επίκεντρο να είναι το Ναντέρ, η περιοχή όπου εκτυλίχθηκε και το περιστατικό.

Άμεση ήταν η αντίδραση τόσο πολιτικών προσώπων όσο και διασήμων Γάλλων, ενώ ξεχώρισε η ανάρτηση του Κιλιάν Εμπαπέ ο οποίος έγραψε στο twitter:

«Νιώθω άσχημα για τη  Γαλλία  μου. Απαράδεκτη κατάσταση. Όλες μου οι σκέψεις πάνε στην οικογένεια και τους αγαπημένους του Ναέλ, αυτό το μικρό αγγελούδι που έφυγε πολύ νωρίς»

Εκτεταμένα επεισόδια έχουν ξεσπάσει από χθες  στη Ναντέρ, δυτικό προάστιο του Παρισιού, μετά τον θάνατο 17χρονου αυτοκινητιστή από σφαίρα αστυνομικού επειδή «αρνήθηκε να συμμορφωθεί». Ο αστυνομικός τέθηκε υπό κράτηση.

Βίντεο που κυκλοφόρησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης –το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα μέσα ενημέρωσης επαλήθευσαν πως είναι αυθεντικό– εικονίζει τον έναν από τους δύο αστυνομικούς να σημαδεύει τον οδηγό με πιστόλι,  να τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής όταν προσπαθεί να επιταχύνει, να φύγει.

Στο βίντεο ακούγεται η φράση «θα φας σφαίρα στο κεφάλι» — δεν είναι ξεκάθαρο ποιος τη λέει. Το όχημα σταματά την πορεία του μερικές δεκάδες μέτρα μακρύτερα, σ’ έναν στύλο.

Το θύμα, ο Ναέλ Μ., 17 ετών, υπέκυψε στο τραύμα που υπέστη στον θώρακα, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο θάνατος του εφήβου και οι περιστάσεις του προκάλεσαν τεράστια συναισθηματική φόρτιση και οργή στη Ναντέρ, όπου ζούσε. Χθες βράδυ ξέσπασαν ταραχές ανάμεσα σε κατοίκους και δυνάμεις επιβολής της τάξης, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Έγιναν δεκαπέντε προσαγωγές, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε η αστυνομική διεύθυνση της περιοχής ως τη 01:00 [τοπική ώρα· 02:00 ώρα Ελλάδας].

Η αστυνομία έκανε λόγο για «σποραδικά» επεισόδια σε περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας.