«Μακάρι ο Θεός να μη δημιουργούσε τις γυναίκες» – Συγκλονίζει η 18χρονη που αψήφισε τους Ταλιμπάν

Τα σκληρά αλλά παράλληλα ρεαλιστικά λόγια της 18χρονης Μάρουα που είχε στόχο να σπουδάσει αλλά εμποδίζεται πλέον εξαιτίας της απόφασης των Ταλιμπάν να απαγορεύσει την είσοδο των γυναικών στο Πανεπιστήμιο, δημοσιεύει το BBC news.

64bf496e 7b38 41a3 8c76 80332122bea4 1

Τον κόσμο όλο συγκλόνισε η 18χρονη Μάρουα όταν αποφάσισε να διαδηλώσει μόνη της μπροστά στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, αυτό στην Καμπούλ. Η 18χρονη κοπέλα προχώρησε σε νέες δηλώσεις στο BBC που, παρότι σκληρές, δυστυχώς αντικατοπτρίζουν την κατάσταση που ισχύει στη χώρα της για τις γυναίκες.

Ο κλοιός της καταστολής στενεύει πολύ επικίνδυνα γύρω από τις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια στο Αφγανιστάν.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη, η de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν απαγόρευσε τις γυναίκες την πανεπιστημιακή μόρφωση, προκαλώντας αγανάκτηση στη διεθνή κοινότητα.

AP22356449160237

AP22356453109832
Amanah Nashenas, 45-year-old an Afghan teacher, collects books in a school in Kabul, Afghanistan, Thursday, Dec. 22, 2022. The country’s Taliban rulers earlier this week ordered women nationwide to stop attending private and public universities effective immediately and until further notice. They have banned girls from middle school and high school, barred women from most fields of employment and ordered them to wear head-to-toe clothing in public. Women are also banned from parks and gyms. (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Μάλιστα, μερικές ημέρες μετά την απαγόρευση στις γυναίκες να σπουδάζουν στα πανεπιστήμια, οι αρχές διέταξαν επίσης για τις ΜΚΟ να μην απασχολούν γυναίκες.

Ορισμένες ομάδες γυναικών οργάνωσαν σποραδικές διαδηλώσεις εναντίον της απαγόρευσης, που οι αρχές διέλυσαν γρήγορα. Οι συμμετέχουσες συχνά επίσης συλλαμβάνονται και υφίστανται βίαιη μεταχείριση.

AP22359336287488
FILE – Afghan women chant slogans during a protest against the ban on university education for women, in Kabul, Afghanistan, Thursday, Dec. 22, 2022. The U.S. has condemned the Taliban for ordering non-governmental groups in Afghanistan to stop employing women, saying the ban will disrupt vital and life-saving assistance to millions. It is the latest blow to female rights and freedoms since the Taliban seized power last year and follows sweeping restrictions on education, employment, clothing and travel. (AP Photo, File)

Την Κυριακή, η 18χρονη Μάρουα αποφάσισε να προχωρήσει σε μια δυνατή πράξη διαμαρτυρίας, αψηφώντας τους Ταλιμπάν.

Η 18χρονη πήγε μπροστά στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ, το μεγαλύτερο της χώρας και για περίπου δέκα λεπτά – με την αδελφή της να τραβάει βίντεο από αυτοκίνητο – στάθηκε με θάρρος μπροστά στους φρουρούς των Ταλιμπάν που φύλασσαν την πύλη.

Σιωπηλή, κράταγε ψηλά το πλακάτ στο οποίο είχε γράψει «Ίκρα» («διαβάζω»), όπως δείχνει το βίντεο.

Οι Ταλιμπάν «με προσέβαλαν, αλλά παρέμεινα ήρεμη», είπε η Μάρουα.

«Ήθελα να δείξω τη δύναμη ενός και μόνο κοριτσιού του Αφγανιστάν: να πω πως ακόμη και μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να υψώσει το ανάστημά του εναντίον της καταπίεσης», εξήγησε.

«Όταν οι άλλες αδελφές μου (σ.σ. οι φοιτήτριες) θα δουν πως μόνο ένα κορίτσι στάθηκε όρθιο εναντίον των Ταλιμπάν, αυτό θα τις βοηθήσει να σηκωθούν και να τους νικήσουν». «Για πρώτη φορά στη ζωή μου ένιωσα τόσο περήφανη, τόσο δυνατή, διότι ύψωσα το ανάστημά μου εναντίον τους και διεκδίκησα ένα δικαίωμα που μας έχει δώσει ο Θεός», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η νεαρή, που δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της.

Για τη Μάρουα, η οποία ονειρεύεται να γίνει ζωγράφος, το να ζει στο Αφγανιστάν σήμερα είναι σαν να ζει σε φυλακή. «Δεν θέλω να είμαι φυλακισμένη. Έχω μεγάλα όνειρα και θέλω να τα κάνω πραγματικότητα».

Οι νέες δηλώσεις της στο BBC

«Στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες τυγχάνουν χειρότερης μεταχείρισης από τα ζώα», δήλωσε χαρακτηριστικά η νεαρή κοπέλα που, αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, θα γινόταν το πρώτο άτομο από την οικογένειά της που θα σπούδαζε.

«Τα ζώα μπορούν να πάνε οπουδήποτε μόνα τους, αλλά εμείς τα κορίτσια δεν έχουμε το δικαίωμα να βγούμε από τα σπίτια μας», συνέχισε, αναφερόμενη στον μακρύ κατάλογο από απαγορεύσεις που διέπουν τη ζωή των Αφγανών γυναικών από τον Αύγουστο του 2021, οπότε οι Ταλιμπάν ανέλαβαν ξανά την εξουσία.

Σε πολλές περιπτώσεις στις γυναίκες δεν επιτρεπόταν πλέον να επιστρέψουν στις δουλειές τους, στη συνέχεια απαγορευόταν να παίρνουν ταξί μόνες τους ενώ τα νεαρά κορίτσια από την έβδομη τάξη και μετά δεν μπορούν να πηγαίνουν πλέον στο σχολείο. Στην Καμπούλ για παράδειγμα, η επίσκεψη σε δημόσια πάρκα και γυμναστήρια αποτελεί ταμπού για τις γυναίκες εδώ και λίγους μήνες.

Οι Ταλιμπάν εξήγησαν ότι οι απαγορεύσεις επιβλήθηκαν επειδή οι γυναίκες δεν τηρούσαν τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που προβλέπουν για αυτές όταν εμφανίζονται δημόσια.

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν το πρόσωπο και ολόκληρο το σώμα.

Σε δεκαέξι μήνες, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν επίσης στις έφηβες να πηγαίνουν στα δευτεροβάθμια σχολεία και απέκλεισαν τις γυναίκες από πολλές θέσεις απασχόλησης στον δημόσιο τομέα. Ακόμη, τους απαγόρευσαν να πηγαίνουν σε πάρκα, γυμναστήρια, δημόσια λουτρά.

«Μακάρι ο Θεός να μη δημιουργούσε τις γυναίκες ποτέ», καταλήγει το κορίτσι.

 

 

 

 

 

 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…