Newsroom

Newsroom

Συγκλονίζει η έκθεση της οργάνωσης “Save the children”για τα παιδιά της Συρίας

Για παιδιά με αυτοκαταστροφικές τάσεις τα οποία παίρνουν ναρκωτικά και κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας ενώ είναι μόλις 12 ετών μίλα η έκθεση της οργάνωσης Save the children” για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγείας των παιδιών του πολέμου.

58becb4f1dc524ef078b4a2d

Περίπου 2,5 εκατ. ανήλικοι, βρίσκονται στο χείλος της εμφάνισης ψυχικής νόσου, σύμφωνα με την πιο εμπεριστατωμένη έκθεση σχετικά με την ψυχική υγεία των παιδιών στη Συρία που συνέταξε η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση για τα παιδιά.

Σχεδόν 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν ανάγκη βοήθειας στη Συρία και σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά, σύμφωνα με το αρμόδιο γραφείο Ανθρωπιστικών Θεμάτων του ΟΗΕ (UNOCHA).

Τα παιδιά στη Συρία, υποφέρουν από ένα ατέλειωτο μετατραυματικό στρες εξαιτίας των βομβαρδισμών, των θανάτων και της καταστροφής, αναφέρει η έκθεση. Κάποια παιδιά έχουν εμφανίσει αλαλία.

“Ο γιος μου ξυπνά με τρόμο μέσα στη νύχτα. Ξυπνάει ουρλιάζοντας” λέει ο Φιράς, ο πατέρας ενός τρίχρονου αγοριού.

Η έκθεση περιλαμβάνει τη μαρτυρία ενός δασκάλου στην πολιορκημένη πόλη Μαντάγια, ο οποίος περιγράφει ότι οι μαθητές “ζωγραφίζουν εικόνες παιδιών που σφαγιάζονται στον πόλεμο”.

Επιπλέον, η έκθεση καταγράφει μια αύξηση σε κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και το γεγονός ότι νεαρά αγόρια στρατολογούνται σε ένοπλες οργανώσεις και κορίτσια παντρεύονται δια της βίας ακόμη και στα 12 χρόνια τους.

Τα περισσότερα παιδιά που απάντησαν στις ερωτήσεις των συγγραφέων της έκθεσης φοβούνταν υπερβολικά να παίξουν στο ύπαιθρο, είχαν εγκαταλείψει το σχολείο ή είχαν γίνει αυτόπτες μάρτυρες του θανάτου ενός φίλου ή συγγενούς.

“Περίπου πριν από πέντε με έξι μήνες ένα παιδί 12 χρονών αυτοκτόνησε. Ποτέ δεν μας είχε συμβεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν, ακόμη και με μεγαλύτερους ανθρώπους” αναφέρει στην έκθεση ο Σαρίφ, ένας Σύρος εργαζόμενος στον τομέα της ψυχικής υγείας.

“Ο πατέρας του σκοτώθηκε από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Προσπάθησαν να εξηγήσουν στο παιδί ότι τώρα ο πατέρας σου είναι ένας μάρτυρας και θα πάει στον Παράδεισο κι έτσι το παιδί νόμισε ότι ΑΝ πέθαινε θα συναντούσε τον πατέρα του. Κρεμάστηκε με ένα μαντίλι”.