Newsroom

Newsroom

Συγκλονιστική μαρτυρία για το ναυάγιο: «Το Λιμενικό γύρισε το πλοίο – Αν δεν μας είχε τραβήξει έτσι, δε θα είχε πεθάνει ούτε ένας άνθρωπος»

Συγκλονιστική μαρτυρία επιζώντα στο Documentonews.gr

malakasa 1

«Το λιμενικό γύρισε το πλοίο. Φταίει το Λιμενικό. Έριξαν ένα σκοινί και τράβηξαν δύο φορές απότομα. Εκείνη την ώρα είχε κύμα. Δεν έπρεπε να μας τραβήξει, έπρεπε να ανέβει το πλοίο στο κύμα, να κατέβει και μετά να μας τραβήξει. Μας τράβηξε απότομα πάνω στο κύμα γύρισε το πλοίο. Έτσι έφυγαν όλοι μαζί. Αν δεν μας είχαν τραβήξει έτσι, δεν θα είχε πεθάνει ούτε ένας άνθρωπος. Με το πρώτο τράβηγμα που έκαναν κάποιοι άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα επί τόπου, πριν γυρίσει το πλοίο».

Τη συγκλονιστική αυτή μαρτυρία δίνει ένας από τους διασωθέντες του ναυαγίου στο Documento (και σε ακόμα μια δημοσιογράφο που ήταν παρούσα) όπως μας τη μετέφερε ο διερμηνέας που μίλησε μαζί του. Τα ίδια έχει αφηγηθεί σε συγγενείς του αλλά και σε συγγενείς του 14χρονου ανιψιού του που ήταν μαζί και έχασε τη ζωή του στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου.

Ο διασωθείς – το όνομα του οποίου έχουμε στη διάθεσή μας αλλά δεν το αναφέρουμε για ευνόητους λόγους- που βρίσκεται πλέον στο ΚΥΤ Μαλακάσας αποκάλυψε στους συγγενείς του που έφτασαν από τη Σουηδία και στον διερμηνέα Ν. -του οποίου επίσης τα πλήρη στοιχεία υπάρχουν στη διάθεση μας- τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούσαν στο αλιευτικό, καθώς και τι φταίει για το ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους

Υπενθυμίζεται πως το Λιμενικό χρειάστηκε τουλάχιστον δύο μέρες για να παραδεχτεί τελικά πως πέταξε όντως σκοινί στο πλοίο, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

Σπαραγμός: Ήμασταν 850 άνθρωποι

«Μου είπε όταν “είδαμε το Λιμενικό σκεφτήκαμε ότι θα μας βοηθήσει”», είπε ο Ν. προσπαθώντας να δώσει την εικόνα της έκπληξης που είχε ο συμπατριώτης του όταν κατάλαβε ότι αντί να σωθεί από τις ελληνικές αρχές κόντεψε να πεθάνει. Ο 38χρονος πρόσφυγας από τη Συρία, εκτός από τις ευθύνες για τη βύθιση του πλοίου, προσάπτει στο Λιμενικό Σώμα και την κατηγορία της ελλιπούς έρευνας για επιζώντες. Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο για 850 επιβαίνοντες.

«Δεν έψαξαν πολλή ώρα τους ανθρώπους που έπεσαν στη θάλασσα. Είχαν έρθει δυο σκάφη μόνο. Ήταν σκοτάδι, δεν είχαν φώτα, με 2-3 φακούς έψαχναν τόσους ανθρώπους».

Ο Χ., όπως μας μεταφέρουν, ταξίδευε με τον 14χρονο ανιψιό του Α., ο οποίος δεν βρισκόταν στο αμπάρι αλλά «ήταν μαζί πάνω. Όταν γύρισε το πλοίο από το τράβηγμα, χτύπησε στα κάγκελα το παιδί και λιποθύμησε».

Περιγράφοντας τα όσα έζησε πάνω στο αλιευτικό και σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση ο Χ. είπε στους δικούς του, οι οποίοι στέκονταν μπροστά μας με βλέμμα κενό και μας έδειχναν μία φωτογραφία του 14χρονου αγκαλιά με τον θείο του, ότι πιστεύει πως το πλοίο μετέφερε κάτι παράνομο, ότι οι διακινητές ήταν δώδεκα άτομα που είχαν βίαιες εντάσεις μεταξύ τους οι οποίες οδήγησαν ακόμα και στον θάνατο, πριν το πλοίο ναυαγήσει ανοιχτά της Πύλου.

«Σκότωσαν τον καπετάνιο»

«Το πλοίο, όπως μας είπε ο Χ., είχε 850 άτομα εκτός από αυτούς που το οδηγούσαν. Αυτοί που οδηγούσαν το πλοίο ήταν γύρω στα 12 άτομα. Από αυτούς που πιάσανε είπε ότι κάποιοι είναι διακινητές, κάποιοι όχι. Οι διακινητές, μας είπε, σκοτώθηκαν μεταξύ τους πριν γίνει όλο αυτό, γι’ αυτό και λέει ότι το πλοίο ήταν βρώμικο. Μας είπε ότι υπήρχε ένα δωμάτιο που δεν τον άφηναν να μπει και είχε λουκέτο. Το πλοίο εκτός από ανθρώπους είχε και άλλα πράγματα παράνομα. Ίσως να είχε όπλα και ναρκωτικά. Αυτοί που οδηγούσαν το πλοίο τσακώνονταν μεταξύ τους και μας είπε ότι σκότωσαν τον καπετάνιο πριν γυρίσει το πλοίο. Μας είπε ότι τον βρήκαν μαχαιρωμένο και τον πέταξαν στη θάλασσα», μετέφερε στο Documento ο Ν.

Υπενθυμίζεται πως εκτιμήσεις της Frontex αλλά και ανθρωπιστικών οργανώσεων σχετικά με τον αριθμό των επιβαινόντων κάνουν λόγο για περίπου 600 άτομα, ωστόσο μαρτυρίες και άλλων επιζώντων πέρα του Χ. αναφέρονται σε πάνω από 700 στοιβαγμένους ανθρώπους στο αλιευτικό.

Αξίζει να αναφερθεί πως μία μόλις ημέρα πριν, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Αλεξίου υποστήριξε με βεβαιότητα ότι ο καπετάνιος του σκάφους πνίγηκε στο ναυάγιο, ενώ η ομάδα του Alarm Phone η οποία είχε απευθείας επικοινωνία με επιβαίνοντες του πλοίου πριν εκείνο βυθιστεί, κάνει λόγο για μαρτυρίες που λένε ότι το σκάφος δεν κινείται και ότι ο καπετάνιος εγκατέλειψε το πλοίο.

Ήταν παγωμένος δεν μπορούσε να αγκαλιάσει ούτε τους γονείς του

Ο Χ. ξεκίνησε για μία καλύτερη ζωή αλλά τελικά βρέθηκε γεμάτος πληγές, σωματικές και ψυχικές, να κλαίει με λυγμούς για όσα έζησε μεσοπέλαγα.

«Έχει χάσει το μυαλό του δεν είναι καλά. Είναι 38 χρονών και ο ανιψιός του ήταν 14. Ήταν οι δυο τους. Έχει χτυπήσει πολύ. Παντού έχει χτυπήματα, έχει ράμματα στην πλάτη, το χέρι του δεν μπορεί να το κουνήσει καλά και έχει πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Ήρθε η μάνα του και ο πατέρας του και δεν τους αγκάλιασε κανονικά. Ήταν παγωμένος. Όταν πήγαμε και μας μιλούσε έκλαιγε όλη την ώρα».

Σημειώνεται πως έχουν διασωθεί 104 άτομα, η πλειοψηφία των οποίων θα μεταφερθεί σε δομή στη Μαλακάσα, εκτός των τραυματιών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Καλαμάτας αλλά και εννέα ατόμων οι οποίοι συνελήφθησαν έχοντας ανακριθεί ως διακινητές και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Οι συλληφθέντες, ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών, κατηγορούνται για πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

(Φωτό Αρχείου)

Εικόνες καταστροφής στο εργοστάσιο που τυλίχτηκε στις φλόγες στην Κηφισιά (video)

CropImage 15

Εικόνες καταστροφής στο εργοστάσιο που τυλίχτηκε στις φλόγες στην Κηφισιά (video)

Καταστράφηκε ολοσχερώς το μισό εργοστάσιο - Ανησυχία για τις τοξικές ουσίες που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα

Ένας χρόνος από το ναυάγιο στην Πύλο: «Πρέπει να μπει τέλος στον κύκλο της βίας και της ατιμωρησίας στα σύνορα της Ελλάδας»

5911991 1

Ένας χρόνος από το ναυάγιο στην Πύλο: «Πρέπει να μπει τέλος στον κύκλο της βίας και της ατιμωρησίας στα σύνορα της Ελλάδας»

Την ελάχιστη πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς τη διερεύνηση του τραγικού ναυαγίου στηλιτεύουν η…