Συγκλόνισε η κατάθεση του Νίκου Σ. στη δίκη του Δ. Λιγνάδη: «Ήταν ό,τι πιο φριχτό έχω ζήσει, ο μεγαλύτερος πόνος»

Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση του Νίκου Σ. ο οποίος βρέθηκε στο βήμα του μάρτυρα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και με έντονη συναισθηματική φόρτιση ανάμεσα σε λυγμούς και κλάματα είπε: «Θυμάμαι τον πόνο, το φόβο, πώς θα πάω στην οικογένειά μου, τι να τους πω τι μου συνέβη; Δέκα πέντε χρόνια δεν μπορούσα να της το πω… Ένιωθα εξευτελισμένος, αδικημένος, αν έχω κάνει εγώ λάθος; Τι ζήτησα; Μόνο έναν μονόλογο ήθελα να διαβάσω»,

Σημειώνεται πως ο μάρτυρας είχε δώσει συνέντευξη στο 2020mag.gr και στη Ναταλί Χατζηιωάννου, τον Φεβρουάριο του 2021, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Δ. Λιγνάδη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Στη συνέντευξή του, ο μάρτυρας δεν είχε κατονομάσει τον κατηγορούμενο, αλλά τον είχε φωτογραφίσει ως τον άνθρωπο που τον κακοποίησε σεξουαλικά σε ηλικία 19 ετών, το 2005 στο σπίτι του, παρουσία ενός νεαρού άνδρα, όπου είχε πάει για να κάνουν πρόβα έναν μονόλογο.

Ο 36χρονος σήμερα μάρτυρας, περιγράφοντας το σκηνικό της κακοποίησής του, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του και ξέσπασε σε κλάματα.

«Κατά τις 10 και μισή τη νύχτα χτύπησε το τηλέφωνό μου και μου είπε να πάω στο σπίτι του σε είκοσι λεπτά. Πήγα, χτύπησα το κουδούνι και μου άνοιξε ένα άλλο παιδί. Ένιωσα αμηχανία, γιατί δεν ήξερα ότι θα είναι και άλλος εκεί. Εκείνος ήταν στο μπάνιο. Κάποια στιγμή βγήκε φορώντας μία πετσέτα. Σοκαρίστηκα, φαντάστηκα ότι θα έλεγε ‘’πάω να ντυθώ’’ δεν φαντάστηκα ότι θα έμενε με την πετσέτα στον καναπέ. Ο κατηγορούμενος είναι σχεδόν συνομήλικος με τους γονείς μου. Στα μάτια μου ήταν ένας δάσκαλος. Δεν υπήρχε τίποτα το ερωτικό, δεν είχα αντιληφθεί ότι είναι ομοφυλόφιλος, πίστευα ότι βρισκόμουν στο σπίτι ενός καθηγητή για να με βοηθήσει», είπε ο μάρτυρας και συνέχισε:

«Βγήκε με την πετσέτα, ήταν φιλικός μου είπε ότι έχει γενέθλια και αντιλήφθηκα ότι είχε διαφορετική συμπεριφορά, ήταν επιθετικός.  Μου έκανε ερωτήσεις που δεν καταλάβαινα. Καταιγισμός ερωτήσεων στο πλαίσιο του μονολόγου για τον Τομ, τον πρωταγωνιστή. Μου έλεγε ‘’καταλαβαίνεις τι έκανε στα τσοντάδικα’’; Εγώ δεν ήξερα καν τη λέξη. ‘’Στοματικό έρωτα δεν έχεις κάνει;’’ με ρωτούσε, εγώ είχα σχέση μόνο με δύο κοπέλες. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι χρειάζονταν τέτοιες ερωτήσεις για έναν μονόλογο. Αμήχανα πήγαινα να απαντήσω και μου έλεγε ‘’με το γυμνό έχεις θέμα;’’» .

Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο 36χρονος μάρτυρας σημείωσε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης του ζήτησε να κατεβάσει το παντελόνι του. «Μου ζήτησε για να αποδείξω ότι είμαι διατεθειμένος να είμαι στο χώρο να του δείξω τα οπίσθιά μου. Παρουσία του άλλου παιδιού. Ήταν πάρα πολύ αμήχανο. ‘’Σου είναι τόσο δύσκολο;’’, με ρώτησε.  Σηκώθηκα, κατέβασα το παντελόνι, έδειξα τα οπίσθιά μου, το ανέβασα και ξανακάθισα. Με την άκρη του ματιού μου κατάλαβα ότι χαϊδεύει τα γενετικά του όργανα. Μετά με ρωτούσε για τις κοπέλες μου, αν έχω κάνει στοματικό, υπήρχε ένας εκφοβισμός».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Προέδρου σχετικά με τον φόβο που ένιωσε, ο μάρτυρας έκανε λόγο για ένα «σκηνικό καλοστημένης παγίδας».

Πρόεδρος: Δεν μπορούσατε να φύγετε;

Μάρτυρας: Δεν μπορούσα να φύγω. Πώς μπορούσε να υπάρχει μια τόσο ακραία συμπεριφορά στο βλέμμα… Δεν μπορούσα να θυμηθώ αν το άλλο παιδί είχε κλειδώσει την πόρτα. Είχα σοκαριστεί, είχα παραλύσει…

Πρόεδρος: Είπατε ότι θέλετε να φύγετε και ότι αισθάνεστε άβολα;

Μάρτυρας: Είχα κοκκινήσει, ένιωθα φόβο, αδυναμία, το έβλεπε όλο αυτό. Όσο αυτός άγγιζε τα γεννητικά του όργανα είπε στο παιδί να αυνανιστεί. ‘’Αυτό γίνεται  στα τσοντάδικα’’ μου είπε.

Στη συνέχεια ο 36χρονος άρχισε να περιγράφει ότι υποχρεώθηκε από τον κατηγορούμενο σε στοματικό έρωτα.

«Ήταν σαν να μας σκηνοθετούσε διαρκώς – Ήταν ό,τι πιο φριχτό έχω ζήσει»

«Ξεκίνησε μία άλλη διαδικασία για τον στοματικό έρωτα. Μια συζήτηση όπου έπρεπε να πω τα βιώματά μου και εάν έχω ταμπού. Μου έλεγε ότι ‘’αν δεν είσαι ανοιχτόμυαλος, δεν θα μπορέσεις να ασχοληθείς με το χώρο’’, μου έλεγε. Ήμουν 19 ετών. Μου ζήτησε αν μπορώ να κάνω στοματικό έρωτα στο αγόρι που ήταν δίπλα μου. Δεν τους κοιτούσα, είχα κατεβασμένο το κεφάλι, με την άκρη του ματιού μου έβλεπα ότι αυνανίζονταν… Υπήρχε μία ένταση στο σώμα και στη φωνή του, ήταν σαν να είχε θυμό. Απλά έσκυψα στο παιδί και για δευτερόλεπτα έκανα αυτό, πιστεύοντας ότι όλο αυτό θα τελειώσει. Έγινε. Εκνευρίστηκε από την αδεξιότητά μου. Μου ζήτησε να κάνω το ίδιο και σε αυτόν, άρχισε ξανά να μου λέει τα ίδια. Σκέφτηκα πόσες δοκιμασίες για έναν μονόλογο. Για ένα – δύο δευτερόλεπτα έσκυψα και σε αυτόν. Σηκώθηκε, άφησε την πετσέτα του και έφυγε γυμνός προς τα μέσα. Το παιδί ήταν και αυτό αμήχανο. Κάποια στιγμή μας φώναξε μέσα. Μπήκαμε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και οι δύο μέσα», είπε ο 36χρονος και ξεσπώντας σε λυγμούς πρόσθεσε πως:

«Ήταν σαν να μας σκηνοθετούσε διαρκώς, μας είπε πού να σταθούμε. Μου λέει ‘’’κατέβασε το παντελόνι σου’’, το έκανα ελάχιστα. Με έσπρωξε στο κρεβάτι. Δίπλα ήταν μία μεταλλική ράβδος. Με έσπρωξε στο κρεβάτι, πήρε τη μεταλλική ράβδο και την ακούμπησε στο σώμα μου. Άρχισα να λέω ‘’σταμάτα, σταμάτα’’. Είχα πέσει στα τέσσερα στο κρεβάτι, το παντελόνι ήταν λίγο κατεβασμένο. Κατάλαβα ότι αυτό είναι ότι πρέπει να φύγω από εκεί. Με ακουμπούσε και προσπάθησε να διεισδύσει τη ράβδο στο σώμα μου. Έλεγα ‘’σταμάτα πονάω’’, φώναζε δυνατά ‘’χαλάρωσε, ηρέμησε’’.

Με λυγμούς και ζητώντας συγγνώμη από το δικαστήριο, ο μάρτυρας μίλησε για τον πόνο και τη φρίκη που βίωσε από τη σεξουαλική κακοποίηση.

«Ήταν ό,τι πιο φριχτό έχω ζήσει, ο μεγαλύτερος πόνος. Δεν ήταν ερωτικό βοήθημα, ήταν μεταλλική ράβδος, δεν ξέρω πόσο κράτησε. Κάποια στιγμή λερώθηκα. Απλά εκνευρίστηκε μάζεψε τα σεντόνια τα έβαλε στο πλυντήριο. Του ζήτησα να πάω στο μπάνιο να πλυθώ»

Στη συνέχεια ο 36χρονος είπε πως όταν πήγε να πάρει τα πράγματά του προκειμένου να φύγει από το σπίτι υποχρεώθηκε ξανά να έρθει σε στενή επαφή με τον νεαρό άνδρα που βρισκόταν στο διαμέρισμα του Λιγνάδη.

«Κατάλαβα ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει. Μου ζήτησε να κάνω στοματικό στο παιδί. Εγώ δεν ήθελα να κάνω τίποτα, κοίταζα το παιδί στα μάτια, με κοίταζε κι αυτό, χαμηλώναμε το βλέμμα. Έκανα μιας ελάχιστης διάρκειας στοματικό έρωτα.»

Πρόεδρος: Εσείς δεν μας είπατε ότι θέλατε να φύγετε;

Μάρτυρας: Ήταν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, δεν ήξερα εάν η μεταλλική ράβδος χρησιμοποιηθεί εναντίον μου, δεν ήξερα εάν έφευγα αν θα με ακολουθούσε, τι θα έκανε. Ήθελα όλο αυτό να σβήσει… Το παιδί ολοκλήρωσε, το ίδιο και ο Λιγνάδης. Τότε μας είπε ‘’φύγετε, έχω πρωινό ξύπνημα’’.

«Ένιωθα πόνο, έτρεμα ήμουν έτοιμος να κλάψω»

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως μετά κάθισε σε ένα παγκάκι μαζί με τον νεαρό άνδρα, ο οποίος ήταν λίγο μεγαλύτερός του και σπούδαζε στο «Εθνικό».

«Ένιωθα πόνο, έτρεμα ήμουν έτοιμος να κλάψω. Το παιδί μου είπε πάμε να μιλήσουμε ‘’δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα από όσα λέει ο ρόλος’’ μου είπε.»

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, δεν είχε ξανά επαφές με τον κατηγορούμενο, ωστόσο μεταξύ 2007-2010, όταν εργαζόταν σε ένα καφέ στο Γκάζι τυχαία ήρθε ως πελάτης, έδειχνε φιλικός και έκτοτε ερχόταν κάθε Σάββατο, χωρίς όμως να συζητήσουν.

Η πρώτη επαφή

Νωρίτερα ο μάρτυρας ξεκίνησε την κατάθεσή του περιγράφοντας πώς ήρθε σε επαφή με τον κατηγορούμενο. Ο ίδιος εξήγησε πως ήθελε να γίνει ηθοποιός και μέσω της θείας του ήρθε σε επαφή με τον Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος προσφέρθηκε να τον βοηθήσει. Η πρώτη τους συνάντηση, σύμφωνα με τον μάρτυρα έγινε στις 19-20 Σεπτεμβρίου 2005.

«Μου τηλεφώνησε και μου είπε ‘’φόρα ένα βρακί και έλα κάτω’’. Ήταν κάτω από το σπίτι με μία μηχανή με κοίταξε από πάνω έως κάτω και μου είπε ‘’ωραία, μέσα στην εβδομάδα θα έρθεις από το σπίτι μου να σου δώσω το μονόλογο’’, κατέθεσε ο μάρτυρας και συνέχισε: «Πήγα σπίτι του. Μου άνοιξε, ήταν πολύ φιλικός. Ήταν πολύ σύντομη η συνάντησή μας και μου είπε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει βραδινές ώρες. Μου έδωσε τον τελευταίο μονόλογο από τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τένεσι Γουίλιαμς»

Ένταση μεταξύ Κούγια και Παρατηρητηρίου

Κατά τη διάρκεια μίας διακοπής της δίκης επικράτησε ένταση όταν υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του συνηγόρου υπεράσπισης Αλέξη Κούγια με άτομα που παρακολουθούν τη διαδικασία και άτομα που συμμετέχουν στο  παρατηρητήριο της δίκης.

Όπως καταγγέλλουν οι γυναίκες που δέχτηκαν τη φραστική επίθεση από τον δικηγόρο. Συγκεκριμένα όπως υποστηρίζουν ο Αλέξης Κούγιας φέρεται να είπε «πατσαβούρες, βουλώστε το και βρείτε κανέναν άντρα» .

Οι καταγγέλλουσες μάλιστα ζήτησαν από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στα δικαστήρια, να κρατηθεί ο Αλέξης Κούγιας προκειμένου να οδηγηθεί στο Αυτόφωρο.

Λίγο αργότερα ο μάρτυρας κατά την κατάθεσή του στο δικαστήριο,  έστρεψε τα βέλη σε βάρος  του Αλέξη Κούγια και είπε:

«Ο συνήγορος του κατηγορούμενου μας βιάζει κάθε μέρα, μας λέει λ@@ρες και αλλαξοκ@@δες. Χιλιάδες παιδιά στο γυμνάσιο και το Λύκειο που είναι ομοφυλόφιλοι τα ακούνε αυτά. Ο κος Κούγιας όταν ξεκίνησε η δίκη είπε ότι θα γίνει μια δίκαιη δίκη, κι εμείς αυτό θέλουμε μια δίκαιη δίκη. Ο δικηγόρος του βιαστή μου βγαίνει στα κανάλια και μίλα για λ@@ρες και αλλαξοκ@@δες. Στη χώρα που ο Γιακουμάκης αυτοκτόνησε από το μπούλινγκ.»

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου.

Χτύπημα στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και από Ανδρέα Ανδριανόπουλο για τις παρακολουθήσεις

Χτύπημα στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και από Ανδρέα Ανδριανόπουλο για τις παρακολουθήσεις

Ενα ακόμα στέλεχος της παράταξης και πρώην υπουργός, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος εξαπολύει επίθεση για τις…

Ενδείξεις ότι η ευλογιά των πιθήκων ίσως μεταδίδεται από τους ανθρώπους στα σκυλιά

Ενδείξεις ότι η ευλογιά των πιθήκων ίσως μεταδίδεται από τους ανθρώπους στα σκυλιά

Πιθανή περίπτωση μετάδοσης ευλογιάς των πιθήκων από άνθρωπο σε σκύλο εντοπίστηκε στη Γαλλία, 12 ημέρες…

«Μαύρο» από την ΕΡΤ Ιωαννίνων στον Προκόπη Παυλόπουλο και στην κριτική του για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων

«Μαύρο» από την ΕΡΤ Ιωαννίνων στον Προκόπη Παυλόπουλο και στην κριτική του για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων

Το site του περιφερειακού σταθμού της ΕΡΤ Ιωαννίνων «έκοψε» την είδηση της παρέμβασης του τέως…