Συγκέντρωση κατά του νομοσχέδιου Τσιάρα: «καμιά ανοχή σε νόμους δώρο στον κακοποιητή»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία που τάσσεται ενάντια του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψηφιση αύριο στη Βουλή πραγματοποίησαν  φεμινιστικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες και συλλογικότητες, αλλά και οργανώσεις από τον αριστερό και αναρχικό χώρο.

NewsRoom 18/05/2021 | 21:25

Οι συγκεντρωμένοι αρχικά άνοιξαν πανό μπροστά από τη Βουλή γράφοντας ενδεικτικά «όχι στο νομοσχέδιο, όχι στην επιστροφή της πατριαρχίας», και φωνάζοντας συνθήματα όπως «καμία ανοχή σε νόμους δώρο στον κακοποιητή» και κρατούν πλακάτ τα μηνύματα των οποίων κινούνται στο ίδιο πνεύμα γράφοντας «το νομοσχέδιο Τσιάρα φιμώνει γυναίκες και παιδιά».

Στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία προς τα Προπύλαια. Οι διαδηλώτριες και διαδηλωτές ζητούν την αμετάκλητη και οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου Τσιάρα χαρακτηρίζοντας το εκδικητικό προς τις γυναίκες, ενώ καταγγέλλουν ταυτόχρονα την προσπάθεια που γίνεται από κύκλους να προωθήσουν τη ψήφισή του, εργαλειοποιώντας κι εκθέτοντας παιδιά.

Λένε επίσης αμετάκλητα όχι στο νομοσχέδιο για μια σειρά ακόμη από λόγους μ' έναν από τους κυριότερους τον κίνδυνο να συνεχιστεί η επαφή των παιδιών με κακοποιητικούς γονείς που θα μπορούν να περνάνε πλέον χρόνο κανονικά μαζί τους, εφόσον δεν έχει υπάρξει πρωτόδικη απόφαση, για τη λήψη της οποίας χρειάζεται τουλάχιστον μια διετία.

Το οξύμωρο είναι ότι πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σημεία στα οποία έχει αναγκαστεί να υποχωρήσει η κυβέρνηση, καθώς η αρχική πρόβλεψη ήταν ακόμη χειρότερη, επιτρέποντας την αναγκαστική συνεπιμέλεια μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση, δηλαδή γι ακόμη περισσότερα χρόνια. Να πούμε τέλος ότι η κινητοποίηση γίνεται με φόντο και τις τελευταίες έντονες αντιδράσεις των βουλευτριών της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττας Γιαννάκου και Όλγας Κεφαλογιαννη, οι οποίες κατέθεσαν πριν λίγες ημέρες δεκα τροπολογίες για αλλαγές στο νομοσχέδιο που απορρίφθηκαν όλες κι όπως φαίνεται μετά την απόρριψή τους πρόκειται να το καταψηφίσουν.

Κατά της αναγκαστικής συνεπιμέλειας έχει ταχθεί και ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης, με συνέπεια να πρόκειται για το 1ο κυβερνητικό νομοσχέδιο επί Νέας Δημοκρατίας το οποίο θα καταψηφιστεί από στελέχη της κυβέρνησης, ενώ υπάρχει η αίσθηση ότι ο αριθμός των 155 βουλευτών που αναμένεται να το εγκρίνουν, μπορεί να μειωθεί κι άλλο.